Column: De power van pionieren in het tijdperk van voorspellen

Column: De power van pionieren in het tijdperk van voorspellen

“Moeten we dit wel doen Robbert? Als we het namelijk doen zoals we het altijd doen dan weten we zeker dat we een prima resultaat behalen. Bij deze mediafirst moeten we de resultaten nog maar afwachten.”

Door: Robbert van Ooijen

Mensen omarmen tegenwoordig steeds sneller nieuwe media en nieuwe platformen. De adverteerder daarentegen wikt, weegt en blijft vaak nog twijfelend achter. Waar de mediavoorkeur van de consument sneller verandert dan de vaste verkering van Taylor Swift en platformen als Facebook bijna dagelijks nieuwe features uitbrengen, zijn adverteerders vaak bang om een sprong in het diepe te nemen en vinden veel directies zelfs ‘digital’ na ruim 25 jaar internet best spannend.

En dat is jammer. Want in zo’n wereld van snel veranderende consumptiepatronen moet je ervoor zorgen dat je als merk net zo flexibel – of agile – blijft als je klant en nieuwe initiatieven snel omarmt. Het liefst als eerste. Alleen dan kun je verrassend en relevant blijven.

De vakidioten bij het mediabureau staan meestal vooraan wanneer nieuwe advertentiemogelijkheden zich voordoen. Zelf heb ik zo bijvoorbeeld de eerste Instagram campagne van Nederland mogen opzetten en had ik recentelijk een mooie Unilever-first toen de eerste sponsored lens campagne op Snapchat live ging. In beide gevallen kwam hier nog flink wat overtuigingskracht bij kijken maar waren de resultaten gelukkig ook klinkend, en niet alleen in termen van impressies en sales.

Dit soort mediafirsts bieden namelijk telkens ook de mogelijkheid om een glimp op te vangen van de toekomst. In de dagen na het live gaan van de campagne merk ik altijd dat er niet alleen een nieuwe advertentiemogelijkheid bij is gekomen maar dat er in de hoofden van marketeers, collega’s en vakgenoten ook nieuwe, frisse ideeën ontstaan.

Dus mocht ik je binnenkort aan de lijn hebben en je vraagt me: “Moeten we dit wel doen Robbert?” dan beantwoord ik dat graag met de wedervraag: “Wil je een kijkje nemen in de toekomst?”.

1

Share This Post

Leave a reply