Lineaire Televisie in 2015 – een tikkie terug om te bingen

Het Nederlands Elftal dat zich niet kwalificeerde voor het EK, de geboorte van Xess Xava en het optreden van Trijntje in Wenen waarvan iedereen dacht Why why-aiaiai. Jaja, het jaar 2015 zat vol hoogtepunten! Ook leuk; 2015 is het jaar waarin de term televisiekijken daadwerkelijk een nieuwe invulling kreeg want in 2015 ging de lineaire kijktijd een tikkie terug. Een tikkie want niet eerder zeiden zoveel mensen: “Ik kijk echt noooooooit televisie. Zaterdag trouwens ook Wie is de Mol gekeken? Spannend he?”

Wat is een tikkie dan? Als we een tikkie vertalen naar een grafiek, ziet dat er per leeftijdsgroep zo uit. De kijktijd wordt hierin uitgedrukt in minuten per dag (bron: SKO).

grafiek1

Niet geheel onverwacht zien we vooral bij de jongere doelgroepen de sterkste daling, hierin bevinden zich de meeste innovators. Ook de leeftijdsgroepen t/m 59 jaar kiezen steeds vaker voor andere manieren om televisie te consumeren.

De trend van een dalende kijktijd is in ieder tijdvak terug te zien. Toch is binnen verschillende doelgroepen ook een afwijkend kijkgedrag waar te nemen. In de grafiek hieronder zijn de doelgroepen die het sterkst in kijktijd zijn gedaald, uiteengezet per tijdvak (bron: SKO).

grafiek2

Zo kiezen tieners (10-19 jaar) er overdag steeds minder vaak voor de televisie live aan te zetten; in het tijdvak 06:00-18:00 uur vermindert de kijktijd met gemiddeld 9,5 minuut. Dit komt neer op een daling van 23%. De twintigers en dertigers kijken ook in ieder tijdvak minder televisie, maar binnen deze doelgroepen is de daling het sterkste in de late avond (22:30-24:00 uur). Respectievelijk daalt de kijktijd in dat tijdvak met 24% en 13%.

Deze verloren kijktijd gebruiken de tieners alleen niet om buiten te spelen. Inmiddels hebben we in Nederland 8,6 miljoen tablets en 10,6 miljoen smartphones en die gebruiken we o.a. voor het kijken van videocontent (bron: GfK Trends in Digitale Media onderzoek december 2015). KPN liet onlangs weten dat vanuit hun data blijkt dat gemiddeld 12% van alle kijktijd reeds naar Netflix gaat. Als alleen Netflix-abonnees meegeteld worden dan is dat zelfs 25%! Dan hebben we het alleen nog maar over Netflix, want er zijn nog veel meer on demand diensten. De lineaire kijktijd is alleen op de jongere doelgroep (10-19 jaar en 20-29 jaar) meer dan 12% gedaald. Kortom: We kijken meer televisie dan ooit tevoren! Maar kijk wel goed wáár je doelgroep zich bevindt, want de verschillen in kijkgedrag zijn aanzienlijk. Enzo Knol heeft op YouTube inmiddels namelijk 1.034.419 abonnees. Dikke vette peace.

Happy binging!

0

Share This Post

Leave a reply