Column: Een blauwdruk voor 2016

Column: Een blauwdruk voor 2016

Artikel 3_Column Larissa 190x190Daar stond ik dan op een blauwe maandag, midden in Sillicon Valley, oog in oog met Mark Zuckerberg himself. Of hij mij heeft gezien? Geen idee. Reden van deze ontmoeting op afstand was het ‘Blueprint Agency Ambassador Program’. Op uitnodiging van Facebook werd ik samen met zo’n 60 andere internationale social advertising specialisten drie dagen lang ondergedompeld in diverse cases, presentaties en sessies met product experts en developers. Dit alles vond plaats op het hoofdkantoor van Facebook in Palo Alto, Californië. Noem het gerust een opzichzelfstaand dorp inclusief een tandarts, kapper, ijssalon, fietsenwinkel en diverse restaurants. 

Door: Larissa Koper

Maar Mark is slechts met één ding bezig: Waar is Facebook over 10 jaar? Deze toekomstvisie is maar liefst opgebouwd uit drie fasen: het verlenen van diensten aan de bestaande community, het bouwen aan een volgende generatie diensten en last but not least het werken aan fundamentele wereldveranderingen.

Te beginnen met de korte termijn. De rol van Messenger. Voorheen nog één van de vele functionaliteiten binnen de Facebook app. Inmiddels is Messenger uitgegroeid tot een volwassen platform waarin grote kansen voor advertising gaan komen. Denk aan het bestellen van dat ene leuke paar sneakers. Voordat je deze hebt aangeschaft ben je een paar mails verder. Een account aanmaken bij de retailer wordt standaard opgevolgd door een e-mail met een bevestigingslink. Je voegt de sneakers vervolgens toe aan je winkelwagentje en rondt de betaling af. Nog een mail. Een update over de bezorgstatus, en weer een e-mail. En wanneer het pakketje eenmaal is afgeleverd, nog een laatste mail die vrijwel gelijk in de prullenbak belandt. Of het nu gaat om het doen van een aankoop, het reserveren van tafeltje in een restaurant of het ontvangen van een gatewijziging voor je vlucht naar San Francisco, Messenger positioneert zich als hét conversational commerce platform. Geen gekke gedachte wetende dat gebruikers gemiddeld zo’n veertien keer per dag terugkeren naar Facebook.

Daarnaast is Facebook bezig om de kracht van beeld te maximaliseren. Het lijkt bijna ondenkbaar maar slechts een paar jaar te
rug stond je Newsfeed nog vol met posts bestaande uit enkel wat tekst wat vervolgens werd verrijkt met foto’s. En waar we een jaar geleden net bekend waren met het native kunnen plaatsen van video’s ligt het volgende omslagpunt nu bij Virtual Reality (VR). Om ons vast op te warmen voor deze rijkere kijkervaring is er de 360-graden video. Het paradepaardje Oculus Rift moet met de consumentenversie, welke begin 2016 op de markt komt, VR vervolgens op grotere schaal toegankelijk gaan maken. Of wij hier als nuchter volk warm voor gaan lopen is nog maar de vraag. Voorlopig blijft de thumb nog in charge.

Middels ontwikkelingen als deze en initiatieven als Internet.org staat dit sociale platform niet voor niks op de derde plek in het lijstje van de meest disruptive brands van 2015. Nou, thumbs up! Maar achter diezelfde grote duim, afgebeeld op het bord bij de ingang van de campus, schuilt een boodschap voor de werknemers: het logo van de vorige bewoner van het pand, Sun Microsystems. Dit computerconcern was ooit een van de grote spelers totdat zij niet meer aan het innoveren waren. Zuckerberg wil hiermee de boodschap afgeven dat je in een vluchtig veranderende digitale wereld moet blijven innoveren om in een bovengenoemd lijstje te blijven staan. Be disruptive, be agile!

Facebook

0

Share This Post

Leave a reply