Column: TV bestedingen gaan door het dak

Artikel 3_Michael 190x190

Terwijl ik net bekend was met de afkortingen VOD, EPG en UGK, bleek tijdens het IBC congres 2015 dat ik alweer hopeloos achterloop en heb ik geleerd dat het nu allemaal draait om OTT, HBB en  RPD. Ik weet nu ook dat ik mijn HD ready TV niet hoef te vervangen voor een curved TV en de 4K televisie ook beter over kan slaan om te wachten op de HDR of 8K televisie. Nuttige informatie, omdat ik mijn geld dus voorlopig nog even in mijn zak kan houden.

Door: Michael van Malsen

Dit geld zal ik de komende periode ook zeker nodig hebben aangezien ik over niet al te lange tijd via TV alleen nog maar persoonlijk relevante reclames te zien krijg (en persoonlijke relevantie resulteert in verkopen als je de kenners mag geloven). Want één ding is duidelijk, de techniek is helemaal klaar voor addressable TV. Of dit qua techniek nou via een HBB signaal, return path data service of DAI solution gaat, maakt mij als consument niet zoveel uit. Maar dat addressable TV er gaat komen, en theoretisch kan dit eerder dan we denken, is mij nu wel duidelijk. Of het in de praktijk ook echt zo snel zal gaan ligt in de handen van de broadcasters, kabelaars en de politiek.

Als consument hoop ik in ieder geval dat alle partijen er snel uitkomen en dat de regelgeving deze innovatie niet in de weg staat. Want ik zou het heerlijk vinden om geen reclame meer te zien van Tena Lady, Gillete Venus en Max factor en in plaats daarvan alleen maar bier-, pizza- en autoreclames voorbij zie komen. Ik hoop alleen dat retargetting geen gemeengoed gaat worden op televisie, zodat ik niet ineens alleen maar commercials van Secondlove voorgeschoteld krijg als ik met mijn vrouw TV zit te kijken.

Verder stonden op de IBC veel bedrijven die bezig zijn met het verder optimaliseren van het second screen gebruik, maar heeft dit nou echt nog toekomst? Ik denk het niet! Over een paar jaar kijken we waarschijnlijk terug op second screen als een tijdelijke hype die achteraf niemand begrepen heeft. Tegen die tijd kijken we de ‘aanvullende second screen content’ gewoon op ons eerste scherm.

De toekomst van TV reclame ziet er dus rooskleuring uit! We krijgen straks alleen nog maar relevante reclame te zien, kijken met volledige aandacht naar het televisiescherm en zitten dus weer ouderwets aan de buis gekluisterd. De TV bestedingen zullen door het dak gaan, totdat…… een 15-jarige puber een adblocker voor televisie ontwikkelt.

0

Share This Post

Leave a reply