Print naar digital vs. digital naar print

Print naar digital vs. digital naar print

Dat van oudsher sterke printmerken hun content vaker digitaal verspreiden is niet nieuw. Maar dat er in de internationale vakpers wordt gesproken over een tegenwaartse trend, namelijk die van ‘print-to-web’, maakt ons nieuwsgierig.

Van print naar digital
We zien dat vooral mobiele devices de traditionele print-ervaring kunnen verrijken, beter dan desktop. Als lezers hun favoriete printmerken online opzoeken, zijn ze namelijk op zoek naar een meer persoonlijke en interactieve ervaring met hun titel; dus veelal mobiel of op de tablet. Voor uitgevers is het dus positief nieuws dat het aantal personen in bezit van een tablet eind 2014 nog altijd stijgende is (2014 +8% naar 7,9 mio devices) (Bron: GfK Trends in Digital Media).

Ook uit de cijfers van de bezoekers van websites blijkt dat men de voorkeur geeft aan mobiel/tablet bezoek van de websites van titels; gemiddeld 2/3 komt binnen via mobiel/tablet en 1/3 via desktop. Daarbij is het goed om te zien dat titels die nieuw in de markt worden gezet hier steeds vaker op inspelen en vanuit een multiscreen ervaring worden ingestoken. Pedala biedt bijvoorbeeld een multimediaal platform voor vrouwelijke fietsfans en het nieuwe FAB Magazine, dat digitaal is begonnen, biedt inmiddels met een printeditie ook een sterke multiscreen propositie. En natuurlijk hebben we Wendy, wat een dagelijkse rijke ervaring aanbiedt met een website en social media. Vier keer per jaar wordt deze ervaring verrijkt met een fysiek contactmoment. De eerste printeditie bleek overigens met 100.000 exemplaren binnen no-time te zijn uitverkocht. Een magazine blijft blijkbaar een bepaalde aantrekkingskracht hebben.

De kracht van print
Het lijkt er dus op dat ‘lezen’ altijd een gewaardeerde vrijetijdsbesteding zal blijven. Dit blijkt niet alleen uit hoge oplagen van enkele printmerken, maar ook uit positieve cijfers in de boekenbranche en de toenemende populariteit van e-readers. Eind 2014 bezitten 1,4 miljoen mensen een e-reader, een stijging van 17%. Ook zijn de uitleningen via bibliotheek.nl verdubbeld. Meerdere partijen zoals Bruna werken nu aan een ‘’all-you-can-read’’ Netflix-achtig abonnement voor zowel boeken als magazines (Bron: ereader.nl).

Voor velen is het fysieke boek of magazine echter nog steeds dé vorm bij uitstek om langere content te consumeren. Deze groep lezers is van mening dat online contacten veelal te vluchtig zijn en dat print hiervoor een superieur en sterker podium biedt. Uit het Mediabelevingsonderzoek is tevens gebleken dat lezers zich thuisvoelen bij een titel, een magazine voor vermaak zorgt en de lezers hiervan genieten. Daarbij waarderen zij dat het magazine hen aan nieuwe informatie helpt en op nieuwe ideeën brengt.

Vooral volwassen vrouwen hebben een voorliefde voor magazines; het lezen ervan geeft een speciaal gevoel, het is een zen-momentje voor jezelf, je kunt het moment en de snelheid van lezen zelf bepalen en geen ander middel brengt je zo dichtbij de (vooral luxe) wereld als de vrouwenglossies. Neem bijvoorbeeld Linda Magazine die maandelijks met een oplage van 226.000 exemplaren wordt verkocht. Maar ook zijn er legio mannen die verknocht zijn aan ’hun’ momentje met een dagblad of magazine. Zo worden er maandelijkse 164.000 exemplaren van Quest Magazine verspreid, wekelijks 116.000 exemplaren van Voetbal International en 81.000 van Elsevier.

Web-to-print trend
In andere landen is er een zogenaamde web-to-print trend gesignaleerd waarbij digitale mediamerken fysieke magazines introduceren. Enkele voorbeelden: Porter, het tweemaandelijkse magazine van Net-a-Porter dat in 60 landen en 220 steden wordt verkocht; het enorm populaire Allrecipes.com heeft een magazine dat al met meer dan een miljoen exemplaren wereldwijd verspreid; Airbnb lanceerde het storytellende Pineapple Magazine en ook Sneakernews.com lanceerde een betaald magazine.

Er wordt gesteld dat er meerdere kanalen nodig zijn om de gehele markt te kunnen bereiken; offline mediumtypen zoals print, TV en radio hebben een vaste plek in de dagelijkse routine geclaimd, momenten waarop digitale kanalen minder of minder intensief worden geconsumeerd.  Ons inziens zou hier ook een mobiel device dienst kunnen doen. Waarschijnlijk telt zwaarder dat consumenten nog wel bereid zijn om voor magazines te betalen, daar waar ze gewend zijn om online content gratis te consumeren.

En naast inkomsten van de lezersmarkt, blijft er ook altijd interesse vanuit de adverteerdersmarkt. Want bekend is dat printadvertenties minder opdringerig worden ervaren dan online advertenties. Tijdschriften worden minder uit tijdverdrijf, bewuster en ook individualistischer en geconcentreerd gelezen. Vaak ziet de lezer de advertentie als onderdeel van de lees-beleving en worden derhalve minder snel genegeerd. Hierdoor draagt print regelmatig bij aan een hoge ROI.

Dus…
Hoewel de trend eerst vooral van print naar digital bewoog, zal er wellicht ook in Nederland een tegenwaartse trend komen, aangezien lezen blijkbaar altijd een zeer gewaardeerde tijdbesteding zal blijven. Nieuwsgierig als we zijn hebben we contact opgenomen met de Mercur genomineerde digital-only titel Amayzine, maar hier zijn ze nog niet van plan om de stap richting print te maken. Totdat er een nieuw initiatief komt kan Smulweb trots zijn op Smult, het magazine dat al sinds zomer 2013 in de winkel en tevens op Smulweb te koop is en een oplage heeft van circa 24.000 exemplaren en 3.500 abonnees.

0

Share This Post

Leave a reply