Ondertussen in…Tunesië

Ondertussen in…Tunesië

Deze maand lichten we een succesvolle case van onze collega’s in Tunesië uit. Wat deze case speciaal maakt is dat het een mooi maatschappelijk doel heeft weten te realiseren. Tunisie Telecom wist de strandbezoekers met een slimme actie in beweging te krijgen en de bevuilde stranden schoon te krijgen.

Uitdaging en inzicht
De uitdaging was voor Tunisie Telecom om het merkimago van 3G++ te verbeteren en vertrouwen te winnen van de consument binnen een markt met veel concurrentie. Tunisie Telecom moest aan de doelgroep (18+) bewijzen dat 3G++ een goede, zo niet betere kwaliteit en dekking heeft dan de concurrentie. Om dit te bereiken moesten zij een compleet nieuw communicatiekanaal bedenken.

Gedurende dezelfde tijd gingen gemeente ambtenaren 2 weken in staking waardoor Tunesië een ongekende vuilniscrisis te verduren kreeg. Gezien de zomerperiode verbleven veel mensen op openbare stranden, welke langzaamaan veranderden in vuilnisdumpplaatsen en niemand leek zich er om te bekommeren. Dit was een kans voor Tunisie Telecom om actie te ondernemen.

Strategie
Kilogram naar Kilobyte: Tunisie Telecom zette een kilogram vuilnis van het strand om in een Kilobyte mobiele internetverbinding voor de strandbezoekers.

Activatie
Gezien de kwaliteit van het 3G netwerk op de stranden vaak slecht was en men er vaak ook geen verbinding kon maken met Wifi, installeerde Tunisie Telecom op de zes door het vuilnis meest getroffen stranden een “TT Smart Converter”. Deze “TT Smart Converter” bestond uit een digitaal scherm, prullenbak, draadloze weegschaal en een optische vezel die was verbonden met Wifi aansluitingen, gebruik makend van 3G++.

De achtergrond van het initiatief werd via het digitale scherm door middel van een korte film gecommuniceerd, met als belangrijkste boodschap: “Houd onze stranden schoon…1 Gb mobiel internet wordt aangeboden in ruil voor 1 kg verzameld vuilnis”.

Om verbinding te kunnen maken met het internet moesten de strandbezoekers akkoord gaan met de voorwaarde dat het automatische bericht “Houd onze stranden schoon” werd verzonden naar al hun Facebookvrienden en Twittervolgers. Daarnaast kregen zij zelf ook een link naar een korte film op het Tunisie Telecom YouTubekanaal toegestuurd. Op deze manier ontvingen niet alleen de strandbezoekers de boodschap, maar ook al hun vrienden en volgers.

Bekijk hier de casefilm.

Resultaten

 • De 3G++ merkimago index steeg met 31%;
 • +4,2% 3G++ verkoop tussen 29-06-2014 en 29-07-2015 (het doel was +3%);
 • +49% TT ecologische betrokkenheid awareness;
 • > 1.200 mensen namen deel aan het schoonmaken;
 • > 830 mensen waren aangesloten op het Wifi 3G++ netwerk;
 • > 927 Gb mobiel internet werden geleverd;
 • > 927 kg vuilnis werd er verzameld en opgehaald door de Tunisie Recyclage associatie;
 • > 280.000 views op YouTube;
 • > 20.000 betrokken berichten op Facebook, Twitter en YouTube;
 • > 35.000 gedeelde video’s op Facebook;
 • > 4.000 tweets bevatten de videolink;
 • +5% Facebook fans;
 • +4,5% Twittervolgers;
 • +20% YouTube abonnees;
 • >150 print en online media kanalen, 2 tv kanalen en de 6 meest beluisterde radiostations schonken aandacht aan deze actie, als ook verschillende internationale websites;
 • De verdiende PR is geschat op $1 miljoen.

De campagne heeft bovendien diverse awards binnengesleept, waaronder de Cristal Award en Mindshare Campaign of the Month (September 2014).

0

Share This Post

Leave a reply