Column: Waarom Twitter juist wél goed bezig is

Artikel _Robbert V2 190x190

We buitelden de afgelopen weken over elkaar heen om te zeggen dat Twitter dood is. De wereldwijde groei in de maandelijks actieve gebruikers bleef achter en in Nederland concludeerde een onderzoek van Newcom dat het aantal Twitteraars in Nederland zelfs fors gedaald zou zijn. Conclusie: er is zit geen toekomst meer in Twitter. Maar is dit wel zo?

Wat alle headlines niet vermeldden is de omzetgroei van 97% (!) die Twitter in 2014 doormaakte. Hiermee kwamen ze uit op een jaaromzet van een slordige 479 miljoen dollar. Deze omzet kwam grotendeels voort uit advertenties die het sociale netwerk als promoted tweets in de timeline van gebruikers plaatst.

Nu lijkt het logisch om te concluderen dat wanneer het aantal actieve Twitteraars niet hard genoeg meer groeit of zelfs langzaam afneemt, de omzet van Twitter deze trend zal volgen. Minder actieve gebruikers betekent immers minder mogelijkheden om promoted tweets te laten zien, toch? Nou nee. Want wat als Twitter nou eens advertenties kon gaan vertonen búiten hun eigen platform?

De afgelopen maanden is het sociale netwerk druk bezig geweest met het aanboren van hun meest waardevolle eigendom: hun enorme berg met data. Als er iemand namelijk veel historische en real-time data bezit dan is het Twitter wel. Data die laat zien welke apps je naast Twitter nog meer hebt gedownload, welke tweets van mensen die je niet volgt je toch interessant vindt en data over aardbevingen die minuten later pas door gebruikers gevoeld zullen worden.

Om hier munt uit te slaan heeft Twitter de afgelopen jaren verschillende gespecialiseerde start-ups overgenomen. Een belangrijke aankoop was die van MoPub, een Mobile Ad Exchange waarmee Twitter onlangs hun eigen variant van het Facebook Audience Network, een manier om via Facebook in apps te adverteren, heeft gelanceerd. Een andere overname was die van Gnip, een start-up gespecialiseerd in het analyseren en verkopen van hapklare brokken data aan adverteerders en software providers zoals Oracle en Salesforce.

Als we dit bij elkaar optellen dan komt er een interessante uitkomst uit. Reken even mee: wat krijg je als je een krachtige Mobile Ad Exchange optelt bij de enorme hoeveelheid relevante data en dit combineert met de bekendheid van het al bestaande advertentiesysteem van Twitter? Een advertentiesysteem met een enorm bereik, gestoeld op slimme data, gespecialiseerd in mobile ads en dat al bekend is bij alle bureaus en adverteerders. Geen verkeerde uitgangspositie.

Bekijk Twitter dus eens door een andere bril: niet als een krimpend sociaal netwerk maar als een opkomende Mobile Ad Exchange met een enorme potentie. Op z’n retour? Welnee, het blauwe vogeltje herrijst als een feniks!

0

Share This Post

Leave a reply