Als je wint, heb je (Twitter) vrienden

Als je wint, heb je (Twitter) vrienden

Conversaties in de online wereld zeggen veel over de sentimenten die leven in de offline wereld. Wat is daarvan een mooier voorbeeld dan het WK, dat zich tot nu toe voor ons Nederlanders ontvouwt met onverwachte wendingen? Als je wint, dan heb je vrienden, zegt het aloude gezegde. Nou, als we de online buzz bekijken, klopt dat zeker!

Door Vera Oliveira en Denise Elstgeest

Het eerste bewijs hebben we al gezien in onze Inspiring Insights: in de eerste 2 weken van juni ging de Nederlandse online buzz over het WK goed van start, maar vooral met neutraal sentiment. Wij waren allemaal behoorlijk gematigd in het uitdrukken van het vertrouwen in ‘ons’ Nederlands Elftal. Dat veranderende 180 graden na de wedstrijd tegen Spanje waarin niemand had verwacht dat de Spaanse sterren met 1-5 klop zouden krijgen.

De legendarische 1-5
Van koffiebarretjes, oranje straten, feestjes met vrienden en koffieautomaatpraatjes naar tweets, Facebook posts en online discussies. Het WK neemt het over van het weer en verkeer als belangrijkste gespreksonderwerp. De ‘magische’ vrijdag de 13e inspireerde de voorzichtige Nederlander om zich eens volledig te laten gaan en de Oranje Leeuw in zichzelf los te laten. Onze jongens hebben ervoor gezorgd dat wij nergens anders meer over kunnen praten: wie is er niet geïnspireerd door de 1-5 tegen Spanje?

Maar wat zeggen de cijfers? Hoe vaak hebben mensen het over het WK op social media en wat is de impact geweest van de legendarische overwinning? Heeft dat nog effect gehad op de tone of voice richting de 2e wedstrijd tegen Australië?

Op de Nederlandse social media heeft het Braziliaanse evenement sinds 1 juni 143.686 mentions opgeleverd. 12.930 van deze conversaties gingen over Spanje-Nederland, waarbij 50% van de buzz op de dag van de wedstrijd en de 2 dagen erna gegeneerd werd. Verbazing en blijdschap had de overhand. De goal van Van Persie werd natuurlijk ook genoemd en de flipbook video van Stabilo werd veelvuldig gedeeld op de social platforms. Deze video is op de 14e gepubliceerd en heeft al meer dan 1,3 miljoen views op YouTube.

De impact van zo een legendarische overwinning kan worden gemeten door de boost in de buzz, maar vooral op sentiment niveau. De verwachting voorafgaand aan de wedstrijd werd ondersteund door een neutraal sentiment (87% van de social buzz) – mensen waren vooral aan het aftellen en nieuws aan het delen over het elftal in plaats van het daadwerkelijk uitspreken van positieve verwachtingen – maar werd drastisch vervangen door de opwinding van de overwinning. De positieve buzz steeg van 10% naar 80%, het negatieve sentiment daalde van 3% naar 1% en het neutrale sentiment ging van 87% tot 19%.

AUSNED
Hebben deze resultaten ook invloed gehad op het sentiment van de Dutchies richting Australië – Nederland? Het antwoord is Ja, met een hoofdletter J.Social Buzz

Uit deze grafiek blijkt dat als we de 2 periodes vóór de wedstrijden vergelijken, we de positieve invloed van de 1-5 kunnen zien in Neerlands hoop. Het positieve sentiment steeg van 10% naar 50% voor de wedstrijd tegen de Socceroos. De zoete wraak tegen Spanje zorgde voor meer vertrouwen en geloof bij de Nederlanders en dumpte de sceptische gevoelens. Bij het analyseren van het sentiment op de dag van de wedstrijd en erna, blijkt dat SPANED iets meer positieve buzz genereerde dan AUSNED. Het positieve gevoel daalde van 80% naar 74%. Begrijpelijk, een 1-5 tegen het Spaanse tiki-taki voelt net iets beter dan de krappe 2-3 tegen de Australiërs.

En wat te denken van de volgende wedstrijd tegen Chili? Zal het sentiment positief zijn voordat de bal begint te rollen, of wordt het iets te pikant voor ons ‘Kaaskoppen’? Mindshare zal het sentiment van het WK blijven meten en we houden je op de hoogte via onze wekelijkse Inspiring Insights op Facebook.

 

>> Vind hier alle artikelen uit de Keep in Mind mail van juni 2014

0

Share This Post

Leave a reply