Het WK leeft, ook op tv

Het WK leeft, ook op tv

Het is 11 juli 2010. De WK finale tegen Spanje. We verliezen voor het oog van 8.512.000 thuis kijkende Nederlanders. Nu, bijna 4 jaar later, was het tijd voor revanche tegen datzelfde Spanje. En nu keken 7.2 miljoen Nederlanders thuis op de bank. En wat zagen wij? Een wedstrijd om nooit meer te vergeten en 7.2 miljoen Nederlanders zullen dat ook niet meer doen. Jong en oud, mannen en vrouwen, ze zaten allemaal voor de tv en ze bleven voor de tv. Zelfs tot aan de nabeschouwing. Nog nooit werd de nabeschouwing met 7.5 miljoen kijkers beter bekeken dan de wedstrijd zelf. En dat had uiteraard alles te maken met het fantastische resultaat. De WK gekte is begonnen! 

Dat het WK leeft dames en heren, dat weten de media specialisten maar al te goed. De hoop, de vrolijkheid en de gezonde spanning van de consument zorgen voor een ander koopgedrag, dus daar wil je als adverteerder op inspelen. En zelfs de STER wilde hier gebruik van maken: van de Jumbo tot de Baderie. Iedereen die ook maar iets Hollands of sportiefs te melden had mocht erbij zijn van de STER. Inderdaad beste lezers: als je een ‘gewone’ boodschap had mocht je er niet bij zijn. De rustblokken, traditioneel gezien de best bekeken blokken, mochten niet zomaar gekocht worden. Normaal gesproken is een zak met geld voldoende, maar dit jaar niet. Want de opdracht was: Super Dutch. Denk aan een Super Bowl-achtig reclameblok met originele content, een link met Oranje, maar ook met een Super Dutch kostenplaatje. Kosten nog moeite werden gespaard. Leuk allemaal, maar volgens Brabants Water was dit nu net het moment dat heel Nederland moest plassen.

Van Meerdijk naar Brazilië
De wedstrijd zelf was om te smullen, maar de kijkcijfers ook. Prime time op vrijdag, dat is een garantie voor succes en een nachtmerrie voor RTL en SBS. De trouwe GTST fans hebben nog net even de vrijdagse roddels in Meerdijk meegenomen maar zijn direct overgestapt naar de Braziliaanse avonturen. De overige zenders bestaan even niet meer. Zeker nu Nederland zo een eerste wedstrijd heeft gespeeld. Hier wil het volk alles van zien. Van Persie die de kids traint, Yolanthe die selfies maakt op de tribune en – o jee – Daley Blind traint apart. Alles is nieuws en alles wordt bekeken. De teckel van Hugo Borst wordt zelfs nog beter bekeken dan het Journaal. Alleen Derksen en Van der Gijp halen af en toe nog wat kijkers door hun uitspraken waar vervolgens heel Nederland weer lekker over kan zeuren.

Kortom, alles onder de noemer WK is hot. Zelfs in de nacht blijven de 1.5 miljoen echte fans wakker om Engeland – Italië te kijken. Het voordeel is wel dat de mannen dit lekker rustig alleen op de bank hebben kunnen kijken,  de meeste vrouwen hadden het op dat moment namelijk wel gezien. Normaal gesproken wordt Italië toch als 1 van de graag geziene landen gezien door vrouwelijk Nederland, maar 00.00 uur gaat wat te ver en er bleven maar 513.000 vrouwen hangen vs. 1.077.000 mannen.

Kijken, kijken en meedoen
De zenderaandelen spreken voor zich: Nederland 1 heeft sinds de start van het WK een gemiddeld zenderaandeel van 46% gedurende de avond. En niet alleen bij de traditioneel goede Publieke Omroep kijker – de ouderen-, maar nu ook zelfs onder de jongere doelgroepen met aandelen boven de 40%. Waar de zendtijd binnen deze doelgroep bij de PO doorgaans toch schaars is te noemen, weten deze kijkers Nederland 1 weer moeiteloos te vinden. En dit is nu juist de doelgroep die niet alleen kijkt, maar ook actief meedoet. Tweets, Facebook posts, de mooiste beelden en geluidsfragmenten werden de wereld in gestuurd en massaal opgepikt. Juist deze jonge groep kan als ambassadeur voor een programma werken. Dus, Publieke Omroep, om maar meteen van de gelegenheid gebruik te maken: graag meer programma’s voor deze Jongeren!

De WK cijfers bewijzen maar weer eens wat de kracht is van tv: emotie, beleving en verbintenis. De televisie is onmisbaar in het leven van de consument. En onze tv specialisten zijn trots als er op dit soort mooie momenten commercials voorbij komen van onze adverteerders, wetende dat miljoenen kijkers vol verwachting zitten te kijken. En vanavond om 18:00 uur zit ik weer klaar. Net als die 7 miljoen andere Nederlanders.

 

 

>> Vind hier alle artikelen uit de Keep in Mind mail van juni 2014

0

Share This Post

Leave a reply