Column: Wat gaat het worden?

Artikel 4_Column_KleinEén van de vele pijlers die aangeeft dat er weer een groot voetbaltoernooi voor de deur staat, is de digitale aanval met EK en WK poule verzoeken. Per mail, zowel op werk als prive, word je overdonderd met de vraag of jij weet wat het gaat worden. Heb jij de voorspellende gave, heb jij het in je en versla jij je vrienden en collega’s? 

Voor voetbalfans is het invullen van een poule vaste kost. Meestal met een biertje en een bitterbal languit op de bank, vullen ze de winnende scores in en visualiseren meteen hoe Oribe Peralta in de 61’ minuut 1 – 0 scoort voor Mexico tegen Kameroen. Ik zelf heb deze voorspellende gave niet en als iemand mij zou vertellen dat Peralta bij Kameroen zou spelen, zou ik dat meteen geloven (niets is minder waar, hij is een Mexicaan). Ik ben meer het type tijdelijke-voetbalfan, sociaal-voetbalkijker, meejuicher en tijdens-de-wedstrijd-bierhaler. Ajax kijk ik, omdat ik dan gezellig met vrienden een biertje kan drinken, maar wakker liggen van een verkeerd gefloten buitenspel zit er niet in.

Mede om deze redenen neem ik mij elke twee jaar voor om niet mee te doen met de poule mania. Alleen al die slapenloze nachten, waarin alle teams als schaapjes over het hek springen. 3-1, 1-0, 1-5, 3-1, 3-0; ik waag me er niet aan. De eerste weken is het redelijk simpel deze verzoeken te negeren door simpelweg op delete te clicken, maar naarmate 12 juni nadert worden de verzoeken niet alleen per mail verstuurd, maar worden ze op de man gespeeld en gaan ze er met twee benen in. Op kantoor worden de spierballen al opgemeten en loopt men lachend weg bij het horen van een voorspelling van Spanje – Nederland (‘Winst? Nederland? Met al die jonkies?’). Op Whatsapp worden er groepen aangemaakt en krijg je berichtjes als; ‘Tho, vul jij hem ook nog even in?’ Zie je dan maar weerbaar op te stellen en argumenten te vinden waarom je er gewoon geen zin in hebt. Geen tijd is natuurlijk een veel gebruikt antwoord, maar dan krijg je de bal terug dat je beter moet plannen.

Jullie raden het al; ik ben gezwicht. De sociale druk werd me teveel en ik heb mij ingeschreven. Deze stap was natuurlijk te verwachten, aangezien ik elke twee jaar een poule invul en na afloop van het toernooi 5 of 10 euro armer ben. Meestal vul ik de poule namelijk in op basis van gevoel; Kamer-oen verliest het van Max-I-Go. Omdat dit niet echt een winnende formule is, heb ik het dit jaar helemaal anders gedaan. Ik heb alle rankings van de landen naast elkaar gelegd en de nummer 1 (Brazilië) wint het uiteraard van nummer 18 (Kroatië), ongeacht of de scheidsrechter goed betaald is of niet. Deze tactiek geeft een soort rust. Je hoeft niet na te denken over opstellingen en fitheid van de spelers, want voor de Fifa maffia maakt dat namelijk helemaal niet uit.

Dat was nog voor 13 juni 2014 21:44. Daarna werd alles anders. Ik heb mijn tactiek geheel laten varen en mijn gevoel weer opgepakt. Wij zijn dan wel een Nederig land, tegen Spainfull was 1-5 alleen maar terecht; We worden Wereld Kampioen!

 

>> Vind hier alle artikelen uit de Keep in Mind mail van juni 2014

0

Share This Post

Leave a reply