Beste Louis van Gaal,

Beste Louis van Gaal,

Dit schrijven is bedoeld als een vrijblijvend advies. Al zou het een redelijke misgreep zijn nu niet verder te lezen. We komen direct ter zake. Data is hot. Waar voorheen onderbuikgevoelens, intuïtie en ervaring leidend waren in strategie en besluitvorming, is dat steeds vaker keiharde statistiek. Cijfers zijn eenduidig, straight to the point, en liegen niet. Eigenschappen die jij, Louis, toch hoog in het vaandel hebt staan. 

Door Koen van der Swaluw en Jean-Michel Kerkhoff

Al jaren wordt in de politiek voor elke maatregel tot in detail voorspeld wat deze oplevert voor de schatkist en ook de mediawereld is helemaal om. Onder meer gigantische bergen met “big-data” worden door statistici geanalyseerd om zo effectief mogelijk te kunnen adverteren. Beweringen die niet cijfermatig onderbouwd zijn roepen vragen op en belanden dan ook steeds vaker tussen wal en schip. Je zult je afvragen hoe jij, Louis, als zijnde De Bondscoach, kan profiteren van deze onontkoombare data-mania. Ons punt exact.

Heel Nederland verwachtte vooraf weinig van dit WK. Zo waren er de helft minder Oranje-campagnes dan in 2012 en was de tendens op de sociale media vooral afwachtend. Tegen Spanje en Australië heb je echter weer eens laten zien dat je tot de beste managers van de wereld gerekend mag worden, Louis. Oranje maakte chorizoworst van Spanje en de oranjekoorts barstte los. Oranje-gadgets vlogen weer massaal over de toonbanken en hordes oranje-opportunisten boekten nog tijdens de wedstrijd reizen naar de Oranjecamping in Brazilië. Vijf dagen later deden de jagende Australiërs nog een verwoede poging om de Nederlandse leeuw op haar knieën te krijgen, maar ook met matig spel wist Oranje te winnen.

Het is nu aan jou, Louis, om onze hernieuwde verwachtingen waar te maken. Jij staat voor de  loodzware opgave om de komende weken het beste team samen te stellen uit wat helaas nog steeds een dunne spoeling aan kwaliteit genoemd kan worden. Gelukkig is Mindshare rijk aan methoden om zelfs de bondscoach te voorzien van een op data-gebaseerd advies. Van de door jou geselecteerde 23 spelers hebben we na uitgebreide statistische analyse de ideale basis-11 geselecteerd. Schroom niet om op ons advies terug te vallen als ‘de media’ weer eens de wind uit je zeilen proberen te nemen. Cijfers liegen immers niet.

Onze aanpak
Het is niet jouw stijl om iets voor zoete koek aan te nemen, Louis, dus we zullen je vertellen hoe we te werk zijn gegaan. Allereerst zijn we uitgegaan van het veelbesproken 1-5-3-2 systeem. Daarna zijn voor spelers uit elke linie, van keepers tot aanvallers, verschillende statistieken verzameld over hun clubprestaties van het afgelopen seizoen. Deze statistieken zijn gestandaardiseerd, gewogen en vergeleken, om zo tot een relatieve score te komen[1]. Een hoge score betekent dat een speler beter is dan zijn Oranje linie-genoten, en dat hij opgesteld moet worden. Hoe we dit hebben gedaan, leggen we per linie uit.

Keepers
Om te beginnen is voor elke linie het aantal basisplaatsen en speelminuten beschouwd. Een keeper moet echter vooral ballen tegenhouden, en daarom zijn voor deze linie het aantal reddingen per wedstrijd en de reddingen/doorlaat ratio onder de loep genomen. Het aantal gepareerde penalty’s en wedstrijden zonder tegendoelpunt zijn daarnaast geen onbelangrijke variabelen. We gaven bij elke linie nog wat strafpunten voor overtredingen en ontvangen kaarten, controleerden voor de competitie (de Nederlandse Eredivisie is natuurlijk minder zwaar dan de Engelse Premier League), en kwamen zo tot een totaalscore. De keepers:

 1. Jasper Cillisen. Liet het minst door onder druk. Hield vaak ‘de nul’, en leverde weinig in.
 2. Tim Krul. Heeft veel gespeeld, absoluut gezien het meest gered, maar leverde te vaak de bal in voor een eerste keeper.
 3. Michel Vorm. Scoorde overal ongeveer gemiddeld. Redde drie penalty’s, maar beging de meeste overtredingen en ontving de meeste kaarten (2 geel, 1 rood) wat hem een derde plek oplevert.

Verdedigers
Verdedigers scoren door te verdedigen. Een enigszins Cruijfiaans inzicht waar jij, Louis, toch ook niet omheen kan. Intercepties, het aantal gewonnen duels en wedstrijden zonder tegendoelpunten zijn voor verdedigers de belangrijkste variabelen. Voor goals, assists en passnauwkeurigheid kunnen daarnaast ook punten worden verdiend. Het aantal gespeelde minuten en basisplaatsen meegenomen, gecontroleerd voor het niveau van de competitie, leverde de volgende scores op:

 1. Joël Veltman. Leverde zelden de bal in, won het leeuwendeel van zijn duels, heeft een bovengemiddeld aantal intercepties en het hoogste aantal doelpuntloze wedstrijden.
 2. Ron Vlaar. Speelde veel, won 63% van zijn duels, speelde niet zo netjes de bal over, maar onderschepte veelvuldig de bal van de tegenstander.
 3. Daley Blind. Leverde ook zelden de bal in en onderschepte verreweg het meest van alle verdedigers. Hij maakte echter veel overtredingen en kreeg daardoor ook een penalty tegen.
 4. Stefan de Vrij. Speelde het meest, onderschepte na Daley Blind het meest, en passte nauwkeurig. Stefan maakte echter ruim de meeste overtredingen, pakte 2 gele en 1 rode kaart, en veroorzaakte net als tegen Spanje 1 penalty.
 5. Daryl Janmaat. Heeft een bovengemiddeld aantal doelpuntloze wedstrijden, en gaf maar liefst 5 assists. Hij had echter meer duels mogen winnen en meer mogen onderscheppen.

Middenvelders
Goede middenvelders fungeren als het hart van het elftal. Ze zijn sterk aan de bal en staan aan het begin van het gros van de aanvallen. Daarnaast onderbreken ze idealiter zoveel mogelijk aanvallen van de tegenstander. Deze linie scoort dus vooral door nauwkeurig te passen, en assists en key-passes[2] te leveren. Goals zijn voor een middenvelder een zogenaamde pré.

 1. Jonathan de Guzman. Passte zeer nauwkeurig en gaf een groot aantal key-passes in een zware competitie.
 2. Wesley Sneijder, gaf ook veel key-passes en het grootste aantal assists. Maakte bovendien de meeste goals en startte het meest in de basis.
 3. Nigel de Jong. Deed het aanvallend minder goed dan zijn concurrenten maar daar is deze controleur dan ook niet voor. Hij passte zeer nauwkeurig (91% kwam aan) en onderschepte ruim het meest.

Aanvallers
De voorste linie van Oranje is van wereldklasse en zal net als tegen Spanje en Australië het verschil moeten maken op dit WK. Willen we verder in dit toernooi, dan moeten onze aanvallers dus goals maken. Het aantal goals is dan ook de belangrijkste variabele voor de voorhoede. Verder zijn assists en schot-nauwkeurigheid belangrijk voor een aanvaller. Wederom niet onbelangrijk is de passnauwkeurigheid. Voor deze linie telt het gewicht van de competitie zwaarder mee dan bij de overige linies.[3]

 1. Arjen Robben. Met vlag en wimpel onze beste aanvaller. Scoorde het meest, passte en schoot het nauwkeurigst, leverde de meeste assists en won de meeste duels.
 2. Robin van Persie. Speelde niet het topseizoen van een jaar geleden, maar blijkt ook tijdens dit WK weer een echte doelpuntenmachine. Hij maakte voor Manchester United een bovengemiddeld aantal doelpunten in de relatief zware Premier League.Opstelling NL Elftal

Bovenstaande analyses hebben geleid tot de  opstelling hiernaast.

 

Louis, dit zijn de spelers in vorm. Dit is de keeper die onder druk presteert. Dit zijn de verdedigers en controleurs die ballen tegenhouden en onderscheppen. Dit zijn de middenvelders die het spel maken en strakke passes leveren. Louis, dit zijn de aanvallers die duels winnen, assists leveren en bovenal; scoren.

Op jouw schouders rust een grote verantwoordelijkheid Louis. Jij hebt de mogelijkheid om ons verdeelde land eensgezind te maken, om vervreemde generaties te verbinden en om dit WK onvergetelijk te laten zijn. Geloof in de kracht van de statistiek en stel de beste spelers op, neem het niet aan van ons, maar neem het aan van de wetenschap. Op één speler na (Martins Indi) heb je tegen Spanje en Australië de juiste 11 in het veld gezet. Nu is het zaak om niet te vervallen in de waan van de dag, niet te denken aan de allure of populariteit van de speler, maar te vertrouwen op keiharde data. Domheid en trots groeien op hetzelfde hout, Louis. Zet je trots opzij en win voor ons het WK. Cijfers liegen niet, ook niet tegen Mindshare, en ook niet tegen Louis van Gaal.

Met vriendelijke groet,

De statistici

 

[1] De gestandaardiseerde waarde is een Z-score. De Z-score is het aantal standaarddeviaties dat een getal van het gemiddelde af ligt. Hiermee verwijder je absolute verschillen tussen onderzoekseenheden en hou je alleen relatieve verschillen over. Z-scores hebben een rekenkundig gemiddelde van 0.

[2] Assist: een pass die direct leidt tot een scorende teamgenoot. Key-pass: een pass die leidt tot een doelpoging van een aanvaller.

[3] Voor de aanvallers uit de Turkse competitie zijn niet alle statistieken gevonden. Voor Wesley Sneijder zijn daarom ook statistieken uit de Champions League gebruikt. Voor Dirk Kuijt ontbreken wat statistieken.

 

>> Vind hier alle artikelen uit de Keep in Mind mail van juni 2014

0

Share This Post

Leave a reply