Mobiele stats in een notendop

Mobiele stats in een notendop

Statistieken over mobiel veranderen met de dag. Op het moment dat dit artikel is gepubliceerd lopen we alweer achter op de realiteit. Dat mag de pret niet drukken. Het gaat immers om de interpretatie van cijfers en de onderliggende trends. Trends, het woord zegt het al, zijn minder vergankelijk dan momentopnamen. Dus wat leren de cijfers ons? 

Penetratie
De smartphone penetratie in Nederland is relatief hoog. Relatief betekent in verhouding met bijvoorbeeld onze ooster- en zuiderburen. Dat is geen nieuws. Echter, er zit nog een groot verschil tussen segmenten en een verdieping op de cijfers is wenselijk. Huis-, tuin- en keukensegmenten zijn uit te draaien via bijvoorbeeld Our Mobile Planet, zoals de grafiek hieronder. Voor specifiekere kenmerken kun je terecht bij Mindshare Business Intelligence.  grafiek

Deze data hebben betrekking op 2013. In de grafiek lezen we dat de smartphone het meest wordt gebruikt door de doelgroep 13-34, maar lijkt te stabiliseren. Onder 35+’ers is nog een duidelijke stijging te zien in de eerste helft van 2013.

Gebruik*
Goed, je weet of je de doelgroep van dienst kan zijn via een smartphone. Waar ga je dan op inspelen? Wat doen gebruikers op smartphones?
Online activiteiten op laptops en desktops zijn vergelijkbaar. Deze devices worden er vooral bij gepakt als men wil mailen, informatie wil zoeken of nieuws wil lezen. Activiteiten op smartphone en tablet wijken ook niet sterk af, hoewel de smartphone vaker wordt gepakt voor instant messaging en sociale netwerken. Dat klinkt niet spannend, maar heeft wel de belangrijke implicatie dat de consument net zo veel verwacht van internet gebruik op smarthpones als op desktop.

Video kijken wordt het meest gedaan op laptops en smartphones. Dit is het sterkst het geval onder jongeren van 13 tot 19 jaar. De tablet wordt daarnaast met name veel gebruikt door 20-34 en 50+. Van alle kijktijd naar video gaat het grootste deel naar tv-content. Onder jongeren is echter het kijken naar user generated content aanzienlijk; ongeveer een kwart van de kijktijd gaat hier naartoe. Het grootste deel van de kijktijd op een smartphone gaat naar user generated content en ook op desktop, laptop en tablet gaat een aanzienlijk deel van de kijktijd daar naartoe.

Waar de tv vooral ‘s avonds wordt gebruikt, worden alle online devices meer gedurende de dag gebruikt. De videoconsumptie op mobiel is sterk afhankelijk van de verbindingssnelheid. Dat is o.a. zichtbaar bij KPN en 4G. Zij zien een stijging in het videoconsumptie met meer dan 70% ten opzichte van 3G.

Context van gebruik*
De smartphone wordt overal gebruikt, zowel binnenshuis als buitenshuis. De tablet wordt het meest op de bank gebruikt. Met de komst van de smartphone lijkt het gebruik van de laptop buitenshuis/onderweg beperkt. Daarmee is de smartphone vooralsnog het meest ‘mobiele’ device en de rest met name in huiselijke context.

App versus web
Er wordt steeds meer tijd doorgebracht in apps en minder op het mobiele web. Echter, dat betekent niet dat ieder bedrijf een app moet laten maken om in contact te komen met consumenten. Een groot deel van de mobiele tijdsbesteding gaat op aan slechts enkele activiteiten: mobile games, entertainment en social media (in totaal 76% van de ‘app time’). Vanuit deze activiteiten kan worden verwezen naar een omgeving buiten deze app, een social media post bijvoorbeeld. Hier is dus een goede mobile site van belang. Tevens is de time spent via de mobile browser misschien laag, maar dit zegt niets over de effectiviteit ervan.

In Nederland is NU.nl zowel op de smartphone als de tablet de meest geïnstalleerde media app, gevolgd door YouTube. Op de smartphone volgen hierna de nieuwsapps, op de tablet zijn video-apps voor langere content hierna het meest geïnstalleerd.

Facebook en Twitter worden het meest gebruikt op de smartphone. LinkedIn bezoeken de leden het meest via de laptop, Google+ wordt vergelijkbaar bezocht op alle devices, maar de bezoekfrequentie ligt aanzienlijk lager.

Different strokes for different folks
Bovenstaand zijn interessante, maar toch vrij generieke insights. Wat niet genoeg kan worden benadrukt, is dat verdieping op de doelgroep cruciaal is om gedrag vast te stellen. Mindshare heeft de beschikking tot onderzoeken en tools waar gesegmenteerd activiteiten bloot zijn te leggen. Vraag dus vooral om de mogelijkheden naar een deepdive.

 

*Bronnen: Mindreader, Mindtrack, GfK december 2013, SKO, Moving Pictures 2013, Our Mobile Planet.

 

>> Vind hier alle artikelen uit de Keep in Mind mail van april 2014

0

Share This Post

Leave a reply