…in de Schijnwerper: Johan van der Zanden, Directeur Communicatie ING

…in de Schijnwerper: Johan van der Zanden, Directeur Communicatie ING

Al meer dan 22 jaar is hij actief binnen het vak Marketing & Communicatie. Momenteel is Johan van der Zanden Directeur Communicatie bij ING Nederland. Na zijn opleiding Bedrijfseconomie – richting marketing – aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam begon hij als marketingtrainee bij de toenmalige Postbank. Zijn guilty pleasure? Elke zondag fietst hij met zijn racefietsclubje door het Groene Hart. Uiteraard is de koffie met appelgebak na afloop het hoogtepunt van de week.

Wat was je eerste (bij)baantje?
Aardbeien plukken op het Brabantse platteland.

Hoe ben je in het vak gerold?
In 1992 heb ik mijn afstudeerscriptie al geschreven over positionering en was ik student-assistent marketing op de Erasmus Universiteit. Daarna zocht ik een marketingbaan bij een groot bedrijf en ik kreeg een mooie kans om te starten als marketingtrainee bij de toenmalige NMB Postbank Groep.

Op welke campagne ben je het meest trots?
Ik ben nu al trots op de WK campagne die ING deze zomer lanceert.

Wat maakte deze campagne zo succesvol?
Het is een campagne waar de liefde voor voetbal vanaf straalt. De liefde voor voetbal van bijna alle Nederlanders als Oranje speelt en de liefde voor voetbal van ING. De campagne is sterk interactief en helemaal van deze tijd. We maken volop gebruik van social, maar benutten ook de kracht van onze ING kanalen. En op tv zijn we natuurlijk ook, want voetbal blijft een kijksport. Maar we gaan kijkers wel verrassen met commercials die inspelen op de actualiteit.

Wie in het mediavak bewonder jij het meest?
Alfred Levi.

Wat deed je als je dit werk niet deed?
Ik vind koken erg leuk, maar ik heb niet het talent van Sergio Herman. Ik ben dus geen chef-kok geworden, maar heb het bij ING enorm naar mijn zin en ik kan elke dag een relevante bijdrage leveren en mezelf verder verbeteren.

Als jij een merk zou zijn, hoe zou je dat merk dan omschrijven?
Energiek en Enthousiast.

Van welke (online) netwerken ben je lid?
Ik ben het meest actief op Facebook. Dat is vooral privé. Ik vind het leuk om te delen wat je doet en te kijken wat vrienden doen. Ook de vrienden op afstand die je wat minder vaak kan zien. Twitter gebruik ik om op de hoogte te blijven van het nieuws en actuele zaken uit het communicatie vak en LinkedIn gebruik ik voor het bijhouden van mijn zakelijk netwerk.

Wat is de beste tip die jij in je carrière hebt gekregen?
Blijf dicht bij jezelf en doe wat je leuk vindt. Vanuit deze passie ga je het ook vanzelf goed doen en straal je het plezier uit. Dan komen de volgende stappen in je loopbaan vanzelf. Zo nee, dan heb je in ieder geval lol in wat je doet.

Wie zou je een tip willen geven en welke tip zou dat zijn?
Mark Rutte. Geef Nederland een sterkere toekomstvisie met de focus op sterk ondernemerschap en veel banen. Laten we zoveel mogelijk mensen een kans geven op werk en inkomen.

Welke ontwikkeling in de media signaleer je en mogen we volgens jou echt niet missen?Storytelling. Zorg ervoor dat je in de media een verhaal te vertellen hebt dat relevant is en bijdraagt aan de vooruitgang van anderen. Daarbij zal video steeds belangrijker worden om via beelden je verhaal te vertellen.

En over welke actuele ontwikkeling in de media wind je je op?
Dat er steeds minder ruimte en tijd is voor nuance en respect. Je ziet steeds vaker dat er hard oordelend over personen wordt gesproken in de media, zonder dat men zich verdiept in wat er nu echt aan de hand is.

Wat wil je over drie jaar met jouw merk hebben bereikt?
Dat ING het meest geliefde bank merk van Nederland is en nog meer maatschappelijk relevant is geworden. Dat we klanten vooruit hebben geholpen in het leven, omdat wij ze helpen bij hun geldzaken om hun doelen en dromen te realiseren. Voor nu en later.

En daarna?
Dat ING meer is dan een bank.

Aan wie uit het vak zou je deze vragen zelf weleens willen stellen?
Jan de Jong van de NOS.

 

>> Vind hier alle artikelen uit de Keep in Mind mail van april 2014

0

Share This Post

Leave a reply