Hot. Cool. Yours.

Hot. Cool. Yours.

€ 42 miljard euro, 3 miljard kijkers, 37.000 beveiligers, 25.000 vrijwilligers, 13.477 journalisten, 2.871 atleten, 295 medailles, 98 evenementen, 88 landen, 18 dagen en 7 sporten. Het is de afgelopen weken niemand ontgaan; de Olympische Winterspelen in Sotsji, Rusland. Nederland 1 kleurde volop Oranje en liet weten dat iedereen heeft gekeken. Maar wie keek naar welk onderdeel?

Wie keek wat?
Met een recordaantal van 24 medailles was deze editie van de Olympische Winterspelen veruit de meest succesvolle ooit voor Nederland. We kwamen daarmee zelfs op de 5e plek terecht in de medaillespiegel.  Al deze medailles werden behaald met het schaatsen. Het Oranje gevoel was even maximaal. Maar hoe zag het kijkersprofiel er per sport uit?

De 7 sporten zijn op te delen in 14 onderdelen. De publiekssamenstelling laat zien dat er enkel lichte nuances zijn binnen de verschillende onderdelen.

Tabel

(bron: SKO)

De doelgroep 50-64 jaar heeft bij de meeste onderdelen het hoogste aandeel. Toch heeft de doelgroep 65+ jaar gemiddeld met 29,4% het hoogste aandeel. Dit is niet verrassend als we kijken naar de bevolkingssamenstelling van Nederland en de gemiddelde kijktijd van deze doelgroepen.  Bovendien werden meerdere wedstrijden tijdens kantooruren uitgezonden waardoor de werkende Nederlander in mindere mate in de gelegenheid was om tv te kijken. Toch was er op veel werkplekken een kans om vooral het schaatsen te bekijken. Dit zien we ook terug als we de doelgroepen 20-34 jaar en 35-49 jaar bij elkaar optellen om de doelgroep 20-49 jaar te vormen. Het aandeel daarvoor komt uit op gemiddeld 34,1% en is daarmee groter dan 65+ jaar. 80,1% van de publiekssamenstelling is 35 jaar of ouder. Bijna iedereen kijkt maar de kijker onder de 35 jaar heeft daar slechts een beperkt aandeel in.

Schaatsen, schaatsen en schaatsen
Het schaatsen sprak vanzelfsprekend de meeste Nederlands aan. Dit zien we dan ook terug als we kijken naar de best bekeken uitzendingen:

Tabel

(bron: SKO)

We zien dat de wedstrijden in het weekend beter bekeken werden dat de wedstrijden op werkdagen. De 5km heren op de eerste speeldag is het best bekeken onderdeel met gemiddeld 4.564.308 kijkers.  Ook in 2010 was deze race succesvol, destijds keken er gemiddeld 4.714.113 naar de wedstrijd in Vancouver. De 10km heren deed het destijds met gemiddeld 6.116.225 kijkers een stuk beter. Dit komt omdat de wedstrijd toen op dinsdagavond te zien was in tegenstelling tot dit jaar waar het op een dinsdagmiddag werd uitgezonden. Het schaatsen is absoluut favoriet, de eerstvolgende andere sport komen we op de 43e plek tegen. Daar zien we gemiddeld 3.247.572 kijkers voor de heren slalom bij het skiën op zaterdagmiddag 22 februari.

Online buzz
Ook online wordt duidelijk dat het (langebaan)schaatsen de sport is die heel Nederland in zijn greep hield. Waar de vrouwen het van de mannen winnen in de top 10 best bekeken uitzendingen, zien we dat juist de Nederlandse mannen zorgen voor hoge pieken in de online buzz. De TeamNL atleten zorgen er zelf ook voor dat de buzz flink oplaait: van de ruim 90.000 totale online interacties, vinden er meer dan 23.000 plaats via de eigen kanalen van de sporters. Twitter zorgt voor de meeste buzz: 87% van het totale aantal mentions en 79% van het aantal conversaties vindt hier plaats. Instagram blijkt daarnaast een goede aanjager van conversaties, hoewel het totale aantal mentions hier (nog) niet zo hoog ligt.

Buzz

(bron: Tracx)

En had je dit jaar al moeite om Sotsji uit te spreken? In 2018 vinden de Olympische Winterspelen plaats in Pyeongchang…

 

 >> Vind hier alle artikelen uit de Keep in Mind mail van februari 2014

0

Share This Post

Leave a reply