Ondertussen in… Oostenrijk

Ondertussen in… Oostenrijk

Onze collega`s in Oostenrijk ontwikkelden een strategie voor hun klant Lufthansa. Een mooie uitdaging, aangezien de Europese luchtvaartbranche bekend staat om de stevige concurrentie waarin gevochten moet worden voor iedere passagier. 

Uitdaging
De uitdagingen waarmee onze collega`s aan de slag gingen was om brand awareness in de jonge doelgroep te verhogen, om ticket verkoop te verhogen, de kosten per ticket te verlagen en de nieuwe business-class te introduceren.

Strategie
Geïnspireerd door adaptive marketing creëerden Mindshare en Lufthansa Oostenrijk een complexe strategie waarin uitingen werden aangepast op basis van real time search data. Hierdoor konden reizigers persoonlijk benaderd worden: bij het zoeken van een ticket naar Las Vegas werd een advertentie van Lufthansa voor die reis getoond. Via YouTube werd een advertentie ook aangepast aan de zoekwoorden van de reiziger, door middel van key-word targeting op reisdocumentaires en liedjes zoals The Empire State of Mind van Alicia Keys. Vooral binnen de jonge doelgroep steeg de wens om te reizen naar deze bestemmingen. Via een online branding campagne werden bovendien de voordelen van de nieuwe business-class gecommuniceerd.

Resultaten
Door continue te optimaliseren en een goede balans te vinden tussen branding en performance lukte het Lufthansa om een innovatieve positionering te claimen ten opzichte van haar concurrenten.

Deze case heeft de volgende resultaten geboekt:

+20% stijging van ticket verkoop.

-16% verlaging van cost-per-ticket.

+73% stijging van business-class ticket verkoop.

 

Klik hier om de case video te bekijken: Lufthansa Case.

 

>> Vind hier alle artikelen uit de Keep in Mind mail van december 2013

0

Share This Post

Leave a reply