Column: Leed en vermaak op tv

Meredith FraenkHet tv-landschap verandert. Dat is één ding dat zeker is. Nieuwe zenders, nieuwe programma’s. Alles moet realistischer, live, interactiever. Echte mensen met echte ellende. Of het nu met de buren, hun lichaam of financiën is. BN-ers die ergens in, op of af springen. Nederlanders die in hun eigen talent geloven en in een strijd daar de rest van Nederland van proberen te overtuigen. Afgewisseld met een kijkje in de levens van domme jongeren of simpele stylisten uit een wijk in het zuiden van Nederland, waarvan niemand weet hoe het mogelijk is dat ze een eigen tv programma hebben gekregen. 

Ja, we willen échte mensen op tv zien en als het kan een zegje hebben over hun lot in programma’s. Enkel tegen je tv naar een kandidaat schreeuwen hoe slecht of dom hij of zij is, is niet genoeg en is ook zó 1995. Je mening telt nu en die kun je kenbaar maken door op de rode knop te drukken, te bellen of een sms te sturen in de hoop dat heel Nederland het met je eens is en je hem of haar in de volgende aflevering terug kan zien.

Dating- en realityshows die slechter in scene zijn gezet dan een interview met een huilende Sylvie Meis zijn ook populair. Stuk voor stuk acteurs, actrices en modellen in dienst van castingbureaus. Want stiekem is niks meer realistisch, live, interactief.

Ergens weten we dit, maar toch willen we blijven kijken, geloven. We blijven er het liefst voor thuis en bespreken tijdens de lunch of bij het koffiezetapparaat nog even na en lachen lekker om al hun perikelen.

Leedvermaak, dat is het beste type vermaak. Maar wie lijdt er nu en wie vermaakt zich? Want terwijl wij geld uitgeven om ons aan het leed van anderen te vermaken, verdienen zij er geld aan dat hun leed enigszins verzacht. Als het leed echt is.

Echt leed, zoals in programma’s als Opsporing Verzocht en Ter Plaatse, is helaas minder populair. Dat is weer te realistisch, te live, te interactief. Voor leed zonder vermaak hebben we weer geen tijd en emotionele ruimte. Dat het tv-landschap verandert, dat is zeker. Maar zouden onze prioriteiten dat ook niet moeten doen?

 

>> Vind hier alle artikelen uit de Keep in Mind mail van december 2013

 

1

Share This Post

Leave a reply