8 trends voor 2014

8 trends voor 2014

In 1993 ging XS4ALL van start als eerste Nederlandse particuliere internetprovider. Anno 2014 hebben we te maken met een volwassen generatie die volledig is opgegroeid met internet. Meer dan ooit zijn we in staat om zelf kennis te vergaren en met anderen te delen. Ook de keerzijde van deze ontwikkelingen wordt steeds meer duidelijk, 2013 stond in het teken van afluisterschandalen en klokkenluiders. Eén ding is helder; de bewustwording van de consument wordt steeds groter. 2014 is daarom het jaar van de Kritische Consument. 

Door: Dave Seedorf, Sanne Küpers & Steven de Niet

De Kritische Consument
Terwijl de consument steeds meer op zijn hoede is als het om privacy gaat, zijn de bureaus en adverteerders naarstig op zoek naar data, big data zelfs. Positief uitgelegd als hard nodig om de consument niet onnodig lastig te vallen met zaken waar hij toch niet in is geïnteresseerd, negatief uitgelegd als een manier om ons ongemerkt te beïnvloeden. De consument is niet alleen kritisch maar via alle media ook ‘always on’ en neemt het heft in eigen hand. Daarmee wordt denken vanuit de consument, weten waar en hoe we de consument op de juiste wijze kunnen raken, belangrijker dan ooit. Daarnaast beseffen we dat de consument soms grillig gedrag kan vertonen. Flexibel en snel inspelen op consumentengedrag en behoeften is noodzakelijk om continu in contact te blijven.

Welke trends in media gaan ons hierbij helpen?

  1. Targeting wordt persoonlijk. De kritische consument vraagt om gepersonaliseerde producten, services en ervaringen. Alles begint en eindigt in media; media bieden meer dan ooit de kans om als merk consumenten op het juiste moment de juiste boodschap te bieden. Per kanaal moet worden bepaald welke rol deze speelt in het beslissingsproces.
  2. Regie vanuit content-marketing. De inrichting van Owned, Paid en Earned kan niet langer geïsoleerd worden aangestuurd; de consument maakt dit onderscheid immers ook niet. Dit betekent dat de invulling van alle media/touchpoints moet worden geïntegreerd vanuit één content strategie.
  3. Diversificate van Social Media. Facebook mag niet langer synoniem staan voor social. Enerzijds omdat naaste concurrenten een steeds stevigere plek krijgen; Twitter wordt steeds vaker het primaire medium voor jongeren en LinkedIn is allang niet meer een digitaal CV. Anderzijds omdat er nieuwe sociale media ontstaan die heel snel kritische massa krijgen: Snapchat, Pinterest, Instagram. Dan hebben we het nog niet eens over blogs, eigenlijk de eerste sociale media, die op een aantal terreinen een hele serieuze bedreiging zijn voor printmedia.
  4. Mobiel als centraal venster op de wereld. Mobiel, of eigenlijk de smartphone, wordt voor steeds meer consumenten het allerbelangrijkste en meest onmisbare apparaat. Mobiel mag dus gewoon niet meer missen in de mediamix in 2014. Content moet mobiel-vriendelijk worden.
  5. Beeld en Video nemen het over van Tekst. YouTube zit op een miljard unieke bezoekers per dag. Maar ook diensten zoals Vine en Instagram groeien extreem hard. De consument wil steeds meer laten zien waar ze mee bezig is in plaats van het schrijven van de ervaringen. Grote kans dat het woord Selfie in 2014 de Dikke van Dale haalt.
  6. Merken gaan het verschil (weer) maken. In heel veel productcategorieën zijn de verschillen tussen concurrenten verwaarloosbaar klein geworden. Productinnovaties worden razendsnel gekopieerd en de meeste concurrenten hebben hun (digitale) footprint allemaal op orde. Dat betekent dat merkpositionering en invulling van merkproposities aan belang gaan winnen. Daar ligt de toegevoegde waarde.
  7. Your data. We moeten gaan kiezen in het woud van Big Data, want de datastroom rondom merken wordt zo groot, dat we daarin makkelijk kunnen verdrinken. Het gaat er om die paar KPI’s te definiëren die er werkelijk toe doen. 2014 wordt het jaar waarin we real time merkdashboards gaan inrichten.
  8. Adaptive Marketing. Meer dan ooit zullen we in 2014 het gedrag van de Kritische Consument kunnen monitoren, door het koppelen van (langzame en snelle) data. En meer dan ooit biedt het (digitale) medialandschap de kans om snel op veranderingen in dat gedrag in te spelen. Dat vergt een flexibele aanpak, gebaseerd op een sterk en consistent doorgevoerd merkinzicht.

Wij wensen jullie alvast een prachtig en dynamisch 2014 toe.

 

>> Vind hier alle artikelen uit de Keep in Mind mail van december 2013

0

Share This Post

Leave a reply