Ondertussen in… Zuid-Afrika

Ondertussen in… Zuid-Afrika

We houden je in deze rubriek op de hoogte van inspirerende cases uit het buitenland. Dit keer vliegen  we naar onze collega`s in Zuid-Afrika om een case van KFC te bekijken. 

Inzicht
De gemiddelde Zuid-Afrikaan begrijpt de problematiek van de honger-armoede niet. Terwijl veel Zuid-Afrikanen de behoefte voelen om te helpen, blijft men onzeker en sceptisch over waar hun donatie heen gaat. Om een verschil te maken moet KFC de gevolgen van honger laten zien en het effect van de donaties.

Uitdaging
De uitdaging is om bij een breder publiek de nadelige gevolgen van honger te laten zien, om awareness te creëren en om het probleem van het land kenbaar te maken.

KFC`s Add Hope programma moet een positieve oplossing zijn die de Zuid-Afrikanen en KFC teams gerust stelt, inspireert en mobiliseert om een verschil te maken in de gemeenschappen: door het toevoegen van hoop.

Oplossing
Add Hope programma
Als erkenning van de noodzaak om honger te verlichten, lanceerde KFC in 2009 Add Hope. Dit is een in-store mechanisme dat klanten de mogelijkheid geeft om een kleine bijdrage te leveren bij de aankoop van hun maaltijd door het selecteren van het Add Hope menu-item. 100% gaat direct naar het fonds èn de 90 begunstigden die kinderen in lokale gemeenschappen te eten geven.

Journey Of Hope
Riaan Manser is een extreme avonturier en reed 4100 km door het land op de helft van het aantal calorieën die nodig is voor de reis. Zijn route spelde uiteindelijk het woord ‘Hope’.

De reis werd gedocumenteerd en live gevolgd om aan te tonen wat de negatieve gevolgen van honger zijn. Tijdens zijn reis bezocht Riaan liefdadigheidsinstellingen om daar dezelfde maaltijd te eten als de kinderen van het Add Hope programma.

Hij stopte bovendien bij KFC vestigingen om de collectebussen van Add Hope te legen. Zo motiveerde hij de KFC teams ‘to keep up the positive work’.

De reis inspireerde het publiek en toonde aan wat voor verschil een enkele maaltijd zou kunnen maken, als ze alleen maar een beetje ‘Hope’ toevoegde.

Activatie
Riaan werd 5 dagen van elke week gefilmd, de beelden werden binnen 24 uur bewerkt en gestreamed naar eTV vanaf externe locaties op de route. Hetzelfde materiaal werd gebruikt voor YouTube.

Eén keer per week deed Riaan 4 live interviews met regionale en nationale radio stations. De radio-interviews werden gevolgd door luisteraars die `s avonds de nieuwste filmpjes van Riaan’s tocht via eTV keken. Hetzelfde materiaal werd vervolgens online beschikbaar gesteld, waar je hem via een live GPS-locator kon volgen.

Na afloop van de reis werd het publiek dat de reis had gevolgd via dezelfde kanalen – plus print –  bedankt voor hun deelname aan de campagne.

Resultaten

  • 15.4 miljoen mensen keken naar de reis op tv
  • 4.1 miljoen mensen luisterden wekelijks naar de updates van zijn reis
  • R7 miljoen earned media (bijna €520.000)
  • R12 miljoen aan donaties in 2012 (bijna €900.000) – dat zijn 6 miljoen maaltijden (+33% vergeleken met 2011)
  • 581 fans participeerden in 1831 conversaties over de campagne
  • 4.45 miljoen mogelijkheden om de (social) conversatie te zien

Deze campagne won diverse awards, waaronder een Bronze Lion in Cannes.

 

>> Vind hier alle artikelen uit de Keep in Mind mail van oktober 2013

0

Share This Post

Leave a reply