Back to school

Back to school

De ‘back-to-school’ periode breekt aan; de kinderen gaan weer naar school en thuis worden de dagelijkse routine en de goede voornemens weer in ere hersteld. Ook is het nieuwe tv seizoen aangebroken en zijn er eindelijk weer nieuwe programma’s te zien. Maar ‘back-to-school’ gaat in dit geval over de kinderen zelf. Hoe ziet het mediaconsumptiegedrag van deze jonge doelgroep er tegenwoordig uit?

De doelgroep 6-12 jarigen luistert relatief weinig naar de radio, belt minder, luistert minder vaak muziek en leest (helaas) ook minder vaak een boek. Televisie is verreweg het favoriete mediumtype. Dit geldt echter totdat ze 13 jaar worden, want binnen de leeftijdsgroep 13 – 19 jaar wint internet het met 96 minuten versus tv met 85 minuten per dag.

Het goede nieuws is dat basisschoolkinderen tussen 6 en 12 jaar nog evenveel tijd besteden aan hun hobby’s, (buiten)spelen en huiswerk maken als in 2010. Dit betekent dat ze met 2,4 uur minder mediatijd laten zien dan volwassenen van 20 – 65 jaar met 5,5 uur. Pas vanaf de middelbare school wordt de mediatijd meer (3,7 uur) en hier komt bovendien de mobiel om de hoek kijken. Jongeren tussen 13-19 jaar kopiëren qua gedrag geleidelijk het beeld dat we zien bij volwassen: de mediatijd gaat omhoog. Jongeren combineren televisiekijken niet vaker met andere activiteiten dan ouderen.

Media in the house?
Nederlandse gezinnen hebben veel media in huis. Vooral de tablet is in opmars: één op de drie gezinnen bezit tenminste één tablet. Kinderen kijken gemiddeld vanaf hun eerste jaar televisie en DVD en zodra ze drie jaar zijn ontdekken ze de tablet, smartphone en laptop. Wordt het kinderen nog vaak verboden om aan de mobiele telefoon van hun ouders te zitten, de iPad geldt in veel gezinnen als speeltje waar kinderen wel gebruik van mogen maken.

Ook in het basisonderwijs zijn tablets aan een voorzichtige opmars begonnen. Op jonge leeftijd leren de kleuters al spelenderwijs de letters van het alfabet door op het scherm stippen met elkaar te verbinden. Op sommige scholen hebben alle kinderen vanaf groep vier een tablet die voor taal, rekenen en spelling wordt gebruikt.

Game over
De 6-12 jarigen zijn regelmatig online, het liefst om te gamen. Dat doen ze namelijk maar al te graag, of het nu online is, met een spelcomputer of op de tablet. In 27% van de gezinnen zijn er twee of meer  handheld spelcomputers (zoals de Nintendo DS) aanwezig en in 14% van de gezinnen staan twee of meer console spelcomputers zoals een Wii of een Xbox 360. En dit worden er alleen maar meer zodra in november de XboxOne zal worden gelanceerd, die nu al veelvuldig wordt gereserveerd en zelfs aanbetaald wordt.

Ook kijken 6-12 jarigen graag online video op zowel de PC als tablet, ondanks het feit dat de meeste content niet geschikt is voor kinderen. Er is namelijk weinig dat specifiek gericht is op jonge kinderen. Wát er is, wordt versnipperd op internet aangeboden en is daardoor moeilijk te vinden. Ook niet op de bij hen populaire videosites als YouTube die zelf aangeeft dat ze hun community alleen willen openstellen voor kinderen van 13 jaar en ouder.

Sociale peuters
Deze jonge doelgroep is ook al actief op social media, maar met 16 minuten per dag minder lang dan de doelgroep daarna. Die leeftijdsgroep van 13-19 jaar is met 42 minuten het langst actief op social media. Opvallend is dat in deze laatstgenoemde leeftijdsgroep social media relatief veel op de mobiel wordt gebruikt, namelijk 16 minuten. Bij de leeftijdsgroepen daarboven neemt zowel het aantal minuten social media als het aantal minuten social media op de mobiel af.

Door de opkomst van touch screen worden peuters en kleuters steeds vroeger zelfstandige mediagebruikers. Zullen we door de tablet in het volgende Tijdsbestedingsonderzoek in 2014 wel een stijging in de mediatijd onder kinderen van 6-12 jaar zien?

To be continued…

 

>> Vind hier alle artikelen uit de Keep in Mind mail van augustus 2013 

0

Share This Post

Leave a reply