Inburgeringscursus mobiel

Inburgeringscursus mobiel

In de vorige nieuwsbrief hebben we toegelicht dat Mindshare Mobiel beschouwt als een op zichzelf staand medium met een eigen ecosysteem. Een merk zal zich op meerdere domeinen binnen dit ecosysteem moeten ontwikkelen zodat mobiel ook goed vertegenwoordigd is in de consumer journey. Dit is cruciaal, aangezien mobiele apparaten al in verschillende fasen van het koopproces worden geraadpleegd door de consument.

Vanuit media zijn er drie stromingen ontstaan die extra aandacht verdienen. Het zijn denkwijzen die ons helpen om consumenten op een natuurlijke (niet geforceerde) manier via mobiel te bereiken. Eén van deze richtingen is integratie van mobiel met andere media. Hieronder een aantal voorbeelden waarin de boodschap van een ander medium wordt vertaald, versterkt of verrijkt.

Consument
Men heeft de mobiele telefoon nagenoeg continue bij zich. Dit device kan werken als cement tussen consument en andere media waar je als merk een boodschap probeert over te dragen. Twee voorbeelden hiervoor zijn Tweetfighter & OOH en Freedom of Speech.

  1. Tweetfigher en OOH (Live meespelen van een game op een digitale abri.)
  2. Freedom of speech (Het ontbrekende stuk van een print uiting wordt ingevuld via een smartphone. Een zeer relevante toepassing.)

Second screen
De buzz term van 2012 ‘second screen’ kan direct een discussie opleveren over wat first, second en third screen eigenlijk is, maar het feit dat er meerdere schermen tegelijk worden gebruikt, biedt kansen. De volgorde van onderstaande afbeeldingen schetst al een ABC’tje.

 

Mocht je het uit de afbeeldingen niet direct kunnen opmaken: 81% van de smartphone eigenaren gebruikt zijn mobiele telefoon tegelijkertijd met het kijken van tv. Het is aannemelijk dat een branded search is getriggerd door tv wanneer deze plaatsvindt rondom het uitzendmoment van de commercial of het non-spot item. In de search ad kan gerefereerd worden aan de tv exposure of de consument kan via de search ad direct naar de betreffende propositiepagina verwezen worden.

Een ander voorbeeld van mobiele integratie uit de hoek van second screen is audio watermarking. Ook hier zie je terugkomen dat mobiel een ander medium kan vertalen, versterken of verrijken. Je kunt de tvc audio watermarken: het toevoegen van een geluidsgolf die door mensen niet te detecteren is. Een toepassing op een mobiel apparaat, bijvoorbeeld de iPhone app van Nu.nl, vangt deze geluidsgolf op en koppelt daar een actie aan. Deze actie kan zijn het vertonen van een bepaalde advertentie waar je het verhaal uit de tvc verder verteld, of het communiceren van een tijdelijk actieaanbod. In deze situatie ben je als adverteerder afhankelijk van een applicatie die de geluidstrigger verwerkt. Het is aannemelijk dat het zal gaan worden toegepast via een second screen applicatie zoals Syncnow van Civolution (een spin-off van Philips).

Social
Een second screen app zoals hierboven benoemd werd en het spelen van een spel via je mobiel op een ander medium, laat de mogelijkheden wat betreft interactiviteit al zien. Een game is een optie, maar denk ook aan interactiviteit via kanalen die via mobiel veel worden gebruikt, zoals Facebook en Twitter.

The elephant in the room: Owned media
Owned media is op het eerste gezicht niet zo sexy als koppelingen met paid media zoals tv of outdoor, maar owned media biedt een bijzonder interessante kans. Dat geldt zeker voor retailers en FMCG’s. Het gebruik van Internet heeft natuurlijk al veel impact gehad op retail. Het zijn ook weer dezelfde spelers die via mobiel verdergaande invloed hebben op het retail landschap. Bekijk maar eens hoe Bol.com in samenwerking met Layar een winkelstraat ombuigt naar een Bol.com showroom. De cijfers van TNS op het gebied van ‘showrooming’ zijn inspirerend. De conclusie voor retailers en FMCG’s is dan ook: zorg ervoor dat je owned media zoals verpakking en winkelvloer inspelen op het gebruik van mobiel. In het ergste geval gebruikt een concurrent jouw owned media om zijn producten in de kijker te spelen.

Samenvattend
Mobiel is een medium op zich. Daarnaast biedt het kansen om de boodschap van een ander medium te vertalen, te verrijken  of te versterken. Het uitgangspunt is de consumer journey: hoe kan mobiel een logische vervolgstap zijn op contact met een ander medium of een logische inleiding op contact met een ander medium? Er wordt veel nagedacht over koppelingen met paid media, maar vergeet vooral owned media niet.

 

>> Vind hier alle artikelen uit de Keep in Mind mail van juni 2013

0

Share This Post

Leave a reply