…in de schijnwerper: Ralph Bongaerts, Marketing Manager Nederland van Bavaria

…in de schijnwerper: Ralph Bongaerts, Marketing Manager Nederland van Bavaria

Ralph Bongaerts is sinds 2 jaar Marketing Manager Nederland bij Bavaria in het Brabantse Lieshout. Na zijn opleiding bedrijfseconomie & marketing werkte hij als Accountmanager bij Nutricia en Peijnenburg om vervolgens 6,5 jaar als Salesmanager te werken bij Bavaria. Iemand met een positieve kijk op de wereld die we wellicht als CliniClown hadden kunnen bewonderen als hij geen succesvol verkoper was geworden.

Wat was je eerste (bij)baantje?
‘Stratenmaker’ samen met mijn Pa. Lekker buiten fysiek bezig zijn.

Hoe ben je in het vak gerold?
Na mijn marketing opleiding aan de UVT in Tilburg ben ik gestart in de verkoop bij Nutricia Drinks (verkoop vind ik nog steeds de basis van marketing). Dat vond ik eigenlijk zo leuk dat ik achtereenvolgens bij Nutricia Drinks, Peijnenburg en Bavaria in totaal 10 jaar diverse verkoopfuncties heb bekleed. 2 jaar geleden ben ik overgestapt van verkoop naar marketing binnen Bavaria. Wellicht geen logische stap in veel bedrijven, maar juist daarom erg leuk!

Op welke campagne ben je het meest trots?
Ik ben vooral trots op de kleinere gerichte campagnes die we momenteel doen zoals 8.6 en hiphop, gekke activaties in de steden. Echter als ik 1 grote mag noemen, dan is het de totale campagne 0.0%. De introducties, de tv commercial met Charlie Sheen, 0.0% overdag inclusief het tankstation op de A4 dat we echt hebben omgebouwd. Allemaal binnen het thema: Bavaria 0.0%, bier ook voor overdag!

Wat maakt deze campagne zo succesvol?
Het totaalplaatje klopt. De campagne is gericht op het verbeteren van het alcoholvrij bier imago (als Sheen het drinkt… ) en op de momenten van bier drinken (bier ook voor overdag). Dit gekoppeld aan het feit dat de smaak van onze varianten echt lekker bevonden wordt, dat blijkt uit smaaktesten en uit >50% herhalingsaankoop, is mijn inziens het succes. Alcoholvrij bier mag weer, is lekker én – en dat weten steeds meer consumenten – bevat ook nog eens weinig calorieën!

Wie in het mediavak bewonder jij het meest?
Tibor van Ginkel van Selmore. Fijne vent die anders denkt, dat past.

Wat deed je als je dit werk niet deed?
Dat was ik CliniClown geworden of had ik in het theater gespeeld.

Als jij een merk zou zijn, hoe zou je dat merk dan omschrijven?
Misschien zou je dat moeten vragen aan mensen waar ik mee samenwerk?
Ik hoop dat mensen mij echt en sympathiek vinden, belangrijke waarden waarmee ik ben opgevoed.

Op welke campagne ben je jaloers en had je graag zelf willen doen?
Onze Dutch Dress campagne in 2010. Ik was destijds salesverantwoordelijke voor Nederland en dat waren prachtige en spannende tijden, met al heel snel te weinig Dresses voor onze klanten.

Ook de huidige campagne van Dela vind ik echt goed, ‘Mooie Woorden voor Elkaar’. Een mooie, andere kijk op iets emotioneels.

Wat is de beste tip die jij in je carrière hebt gekregen?
Durf fouten te maken en durf te kiezen!

Wie zou je een tip willen geven en welke tip zou dat zijn?
Ik hou niet zo van klagers of zeurders, mensen die altijd eerst naar de negatieve kant kijken en dit ook uiten en daarin blijven hangen. Daarentegen houd ik wel van kritische mensen die ook meedenken in oplossingen. Tegen de eerste groep zou ik willen zeggen: je maakt je leven 10x mooier als je positief (en dat mag kritisch) meedenkt en mensen ook echt verder helpt. Kijk eens naar jezelf en stel de vraag: wat zou je zelf leuk vinden….?

Welke ontwikkeling in de media signaleer je en mogen we volgens jou echt niet missen?
Wellicht heel cliché, maar wel echt enorm belangrijk om online en offline écht goed te koppelen. Je ziet dat veel merken dit nog moeilijk vinden. Ook wij worden steeds bewuster van deze combi en gebruiken dit steeds beter.

En over welke actuele ontwikkeling in de media wind je je op?
Ik wind me niet zo snel op. Elke ontwikkeling zorgt weer voor een nieuwe situatie waarop je dan mag inspringen. Zo kijk ik er tegenaan. Wel zou ik het leuk vinden als de media positief zou berichten in plaats van alleen maar ´ellende´.

Wat wil je over drie jaar met jouw merk hebben bereikt?
Ik ben verantwoordelijk voor meerdere merken, denk aan Bavaria, Swinckels, 8.6. Voor het grootste merk op dit moment, Bavaria, zou ik het geweldig vinden als men ons over 3 jaar een merk vindt waarmee je kunt praten, dat écht dichtbij is, waarmee je een relatie hebt. In marketingtermen: relevant zijn.

En daarna?
Het Bavaria merk als je beste vriend. Een pionierende, gekke, ´andersdenkende´, sympathieke vent. Zo’n type wil je graag zelf zijn of je kent zo iemand uit je vriendengroep. En zo niet, zorg dat je er een krijgt!

Aan wie uit het vak zou je deze vragen zelf weleens willen stellen?
Ik ben heel benieuwd hoe Floris van Bommel of Hans Ubbink hierover denken. Twee prachtige merken waarbij de naam van de persoon ook het merk is. Misschien kunnen wij met het merk Swinckels – de familie Swinkels is zoals jullie wellicht weten eigenaar van Bavaria NV – hier iets van leren.

 

>> Vind hier alle artikelen uit de Keep in Mind mail van juni 2013

0

Share This Post

Leave a reply