De spendeergeneratie

De spendeergeneratie

Ze gaan los op de dansvloer en zijn te zien in de laatste videoclip van Justin Timberlake. Ze reizen de wereld rond, verwennen zichzelf graag en besteden veel aandacht aan hun persoonlijke verzorging. Ze zijn zich er van bewust dat het genot van langer leven alles te maken heeft met een gezonde, actieve levensstijl. Ze gaan daarom ook vaak naar de sportschool en eten gezond. De vraag is: over welke doelgroep gaat dit artikel?

Om je nog wat meer op weg te helpen, hebben we nog enkele insights voordat we het antwoord onthullen.
Een van de vele benamingen voor deze doelgroep is ‘Spendeergeneratie’. De doelgroep is ondanks de crisis namelijk nog altijd kapitaalkrachtig en hecht meer waarde aan kwaliteit dan aan prijs.  Ze hebben een keuken vol apparatuur omdat ze van koken houden. Daarom zijn ze ook bijna twee keer zo lang aanwezig in de supermarkt dan gemiddeld. Ook gaan ze voor duurzaam en dus is de Toyota Prius bij deze doelgroep enorm populair.

Regelmatig behoren personen binnen deze doelgroep tot  de ‘early adopters’ of ‘early majority’. Ze houden ook vaak van dure producten, maar proberen dat wel een beetje te verbergen. Zo hebben ze die lederen designbank gekocht omdat hij onverwoestbaar, en dus duurzaam, is. Iedereen die zich met interieur bezighoudt, kan zich dan ook het best op deze doelgroep richten.

Brons, zilver, goud
En? Ben je er al achter over welke doelgroep het gaat? Kans dat niet direct aan de SKI, – Spending their Kids Inheritance – oftewel de 50-plussers werd gedacht.

Dit artikel gaat dus over de senioren doelgroep, of beter gezegd, de senioren leeftijdsgroep, want binnen de groep zijn vele segmentatiemogelijkheden (nodig). De groep is simpelweg te groot, te divers en groeiende. We hebben bijvoorbeeld de ‘Bronzen Senioren’, de ‘Zilveren Werkenden’ en de ‘Gouden Genieters’. Alle drie de doelgroepen zijn interessante marketing- en mediadoelgroepen, aangezien ze bijna allemaal op hun eigen manier ‘media junkies’ zijn en dus heel goed middels inzet van massamedia te bereiken zijn.

De Bronzen Senioren is de kleinste groep met de minste koopkracht. De Zilveren Werkenden hebben weinig vrije tijd, maar veel koopkracht. Deze groep is sterk groeiende: in 2012 was 62% van de groep 50-65 jaar nog werkzaam, terwijl dit in 1990 nog maar 35% was. De werkvloer telt nu al meer mannelijke vijftigers dan dertigers en die ontgroening gaat nog wel even door. Bij deze groep zijn de kinderen inmiddels het huis uit en afgestudeerd waardoor deze ‘empty nesters’ meer geld hebben om te besteden, alleen ontbreekt het hen nog aan tijd.  Doordat ze nog midden in het leven staan, lijkt het consumptie- en mediagedrag van deze groep nog erg op die van de meer gangbare jongere doelgroep.

Gouden Genieters
In dit artikel praten we over de Gouden Genieters. Gouden Genieters laten een sterker afwijkend consumptiegedrag zien doordat ze naast vrij kapitaal ook nog eens enorm veel vrije tijd hebben. Voor wat betreft internettoegang is de grootste inhaalslag gemaakt door de 65- tot 75-jarigen, waarvan nu 81% toegang heeft tot internet. Vorig jaar was dat nog 75 procent. Ze zijn van mening dat de computer het dagelijks leven gemakkelijker heeft gemaakt en velen van hen zouden zelfs geen dag meer zonder kunnen. Ze gebruiken het internet onder andere om informatie op te zoeken, om spelletjes te spelen en te winkelen. Clickratio’s zijn binnen deze groep vaak hoog.  Ze gaan via het internet op zoek naar producten die ze vervolgens ook online aanschaffen.

Online Oldies
Van de 65-74 jarigen gebruikt 58% een desktop pc om op internet te gaan, 42% (ook) een laptop, 11% een tablet en 10% een (smart)phone. Het gebruik van social media onder deze groep is van alle leeftijden het snelst groeiende. Dit doen ze vooral thuis, achter de pc. Ze gebruiken het liefst Facebook. Twitter en LinkedIn staan, met afstand, op de tweede en derde plek. Ze reageren op statussen, ontvangen nieuwsberichten en plaatsen een bericht. Ze zijn geen grote fan van chatten, plaatsen niet zo vaak foto’s en delen ook minder frequent muziek en video’s. Contact met familie via e-mail wordt veruit het meest gebruikt. Indien men van social media gebruik maakt, is dat ook voor het bijpraten met familie en vrienden.

De penetratie van mobiele devices neemt onder ouderen ook toe. Vooral tablets zijn populair bij deze doelgroep. Ze zijn hierbij echter wel minder geneigd tot ‘multitasken’ dan de jongere respondenten en daarom zijn second screen functionaliteiten minder populair. De tablet gaat wel mee op reis, om spelletjes te spelen, te e-mailen en nieuws te lezen.

Smartphones zijn in opmars en er is zelfs een speciale telefoon ontwikkeld voor deze groep. Deze nieuwe Doro PhoneEasy heeft grote knoppen, luide beltonen, een speaker die niet gaat ‘rondzingen’ en een alarmbutton voor noodsituaties. Als je daarop drukt verstuurt het toestel automatisch een sms naar een voorgeprogrammeerd nummer, mét een link naar een kaart op Google Maps met de exacte locatie. Internetten via WiFi en 3G kan ook, en het toestel is verder uitgerust met onder andere een fotocamera, agendafunctie, rekenmachine, zaklamp en touch screen. Het ingebouwde vergrootglas toont kleine lettertjes in krant of tijdschrift duidelijk zichtbaar op het display.

Persoonlijke touch
Al met al zijn de Gouden Genieters een interessante marketing- en communicatiedoelgroep. Vooral omdat het iets meer moeite kost om deze doelgroep voor een merk te winnen, daar ze zich minder snel laten verleiden door trends of druk vanuit de maatschappij om bepaalde aankopen te doen. De tone of voice en creatie zijn waarschijnlijk van doorslaggevende invloed, maar ook zal inzet van enkel massamedia niet toereikend zijn. De Consumer Journey zal moeten worden aangevuld met meer persoonlijke, 1-op-1 contactmomenten. Hierbij zijn aanbevelingen op de eigen website of op bijvoorbeeld  Facebook het minst effectief.  Denk echter aan het tonen van aanbevelingen/recensies van leeftijdgenoten, eventueel in de vorm van posts van vrienden op Facebook. Ook aan te raden is om de mogelijkheid te bieden het product uit te proberen, gratis, zonder verzendkosten. Naast probeerverpakkingen zijn e-kortingsbonnen ook nog steeds effectief.  Blijf ver weg van de term ‘zorg’, maar biedt daarvoor in de plaats service en gemak aan.

Geïnteresseerd in de mogelijkheden en kansen voor je merk, neem dan contact met ons op. Wij denken namelijk graag mee hoe, waar en wanneer we een secundaire doelgroep als de Zilveren Werkenden of de Gouden Genieters kunnen benaderen om zo een goede ervaring met je merk te realiseren. Want de kans is dan groot dat ze trouw aan je merk blijven.

Bronnen: Route50plus, 50+ Expertisecentrum, Digivaardig & Digiveilig, Bureau50, Telecompaper, DGM2012

 

>> Vind hier alle artikelen uit de Keep in Mind mail van juni 2013

0

Share This Post

Leave a reply