Mobiele meerkamp

Mobiele meerkamp

In februari van dit jaar schreven we al over het zoveelste ‘Jaar van mobiel’. Dat het hoog tijd is voor dat ene jaar mag ondertussen duidelijk zijn. We gaan het daarom niet meer hebben over ‘waarom’, maar wel over ‘hoe’ en ‘wat’. Het begrip ‘mobiel’, waar hebben we het eigenlijk over?

Apparaten
Allereerst is het goed om onderscheid te maken in verschillende mobiele apparaten, oftewel devices. Een tablet wordt vaak in één adem genoemd met mobiel. Toegegeven, het device is makkelijk te dragen, maar als je kijkt naar internetgebruik dan vervangt het veelal de laptop en desktop. Daarbij wordt het in relatie tot internet veelal thuis gebruikt. Hoe anders is dit in het geval van een ander mobiel device, de smartphone? Jazeker, ook die wordt veel thuis gebruikt in relatie tot internet, maar natuurlijk ook veel buitenshuis.

Een handige vuistregel in het onderscheiden van gebruik tussen drie mobiele apparaten:

  • Laptop wordt gebruikt voor taken van 30 minuten
  • Tablet  wordt gebruikt voor taken van 3 minuten
  • Smartphone wordt gebruikt voor taken van 3 seconden en ongeplande taken

Tot zover een letterlijk tastbare indeling met verschillende apparaten en verschillende manieren van gebruik. Het wordt abstracter als we gaan kijken naar het complete mobiele ecosysteem.

Vijfkamp
Mobiel is een relatief nieuw massamedium. Het is een medium op zich, geen onderdeel van online. Een mobiel device is immers prima te gebruiken zonder internetverbinding. Het is ook meer dan een advertentieplatform, het is een ecosysteem met meerdere domeinen en te vergelijken met een meerkamp in het atletiek: meerdere sporten onder één noemer. Één domein ervan is adverteren. Dit klinkt wellicht vreemd vanuit een mediabureau, maar het is zeker niet gezegd dat je op deze discipline het meest moet trainen. De uiteindelijke kampioen is een goede allrounder. Wat zijn dan die andere domeinen?

I.        Acces/Platform strategy
Het hart van je mobiele bestaan. Voorbeeld

II.        Payment
Faciliteren van (financiële) transacties. Voorbeeld

III.        POS Shopper Experience
Verrijk of creëer shop beleving op locatie. Voorbeeld

IV.        Advertising
Ingekochte ruimte binnen één van de functies op een mobiel device. Voorbeeld

V.        CRM
Onderhouden van contact met klanten via één van de functies op een mobiel device. Voorbeeld

Focus vanuit media
Een merk zal zich op meerdere fronten moeten ontwikkelen zodat mobiel ook goed vertegenwoordigd is in de consumer journey. Vanuit media zijn er drie stromingen ontstaan die extra aandacht verdienen. Het zijn denkwijzen die ons helpen om consumenten op een natuurlijke (niet geforceerde) manier via mobiel te bereiken.

  1. Augmented reality: het toevoegen van een extra laag op de fysieke wereld om ons heen.
  2. Integratie: verbinden van andere media.
  3. SoLoMo: SocialLocalMobile is niet nieuw, maar zonder Mobile is dit niet mogelijk.

Hierbij ook drie inspirerende voorbeelden

Gouden plak
Wanneer we beseffen dat mobiel een ecosysteem is en in ieder geval meer dan een (nieuw) advertentieplatform dan is het formuleren van een mobiele strategie gefundeerd. Vanuit die gedachte kunnen we de mobiele activiteiten van een merk laten aansluiten bij het gedrag van de consument. Vervolgens kunnen we het een plek geven in de journey en het medium mobiel laten samensmelten in een optimale mediamix.

 

>> Vind hier alle artikelen uit de Keep in Mind mail van april 2013

0

Share This Post

Leave a reply