Column: 18-65

Artikel 4_Column_kleinEen clubje vriendinnen met kort haar en trolley komt uit Klazienaveen naar Amsterdam om als dolle diva’s te graaien naar een blikje tomatenpuree dat nu maar 3 cent kost. Voor Koefnoen stof voor een hilarisch maar wellicht erg herkenbaar filmpje. Vraag: zijn deze vrouwen jouw doelgroep? De kans is groot dat je “nee” zegt, maar…. NEWSFLASH: deze vrouwen vallen ook gewoon binnen “18-65”.

Door Lonneke Martens-Bos, Business Planning Manager Research

We doen het allemaal; onze doelgroepen beschrijven met termen als “18-65”, “boodschappers 20-49” of als we echt gek doen met “kosmopolieten” of “postmoderne hedonisten”. PowerPoint presentaties en Excelsheets vertellen ons met cijfers wie onze doelgroep is en wat haar bezighoudt.

Niks mis mee zou je zeggen. Maar door het grote belang wat we aan cijfermatige onderbouwing en “Big Data” hechten, lijken we te vergeten dat onze doelgroepen bestaan uit echte mensen waarmee je gesprekken kunt voeren, die je kunt observeren of vragen kunt stellen. In deze wereld waarin we allemaal online met elkaar verbonden zijn, verliezen we soms het fysieke menselijke contact uit het oog. Natuurlijk bieden social media kansen om in contact te komen met je doelgroep, maar je spreekt de mensen die voor jou het belangrijkste zijn (je beste vrienden/ je partner) toch ook niet alleen via Facebook of Twitter?

Natuurlijk zie ik, als onderzoeker, het belang van cijfers, maar het één sluit het ander niet uit. Daarom pleit ik ervoor dat iedereen die met doelgroepen werkt eens een dagje achter zijn Excelsheets vandaan komt en zich weer verdiept in de mens achter de doelgroep. Met weinig moeite en zonder budget kun je je rijk rekenen aan inzichten.

Doe net als Nick Marshall (Mel Gibson) in de film “What women want” en wax je benen, draag een bh en lak je nagels. En leg het vast op film (dit levert prachtig materiaal voor presentaties).Te extreem voor je? Spreek eens iemand aan in de supermarkt, stap je eigen winkel binnen, vraag een proefrit aan en ervaar de service die jouw doelgroep ervaart. Of lees gewoon eens de Story (al zou je zelf natuurlijk nooit doen) en kijk eens GTST. Weet wat je doelgroep bezighoudt en de cijfers in je Excelsheets gaan weer leven!

Open je ogen, oordeel niet en laat je onderdompelen in de wereld van jouw doelgroep. En als je dreigt te verzuipen, werp ik je met alle liefde een reddingslijn toe…..

 

>> Vind hier alle artikelen uit de Keep in Mind mail van april 2013

0

Share This Post

Leave a reply