Ready for mobile?

Ready for mobile?

Het idee dat steeds meer mensen een mobiel apparaat bezitten en deze bovendien steeds vaker gebruiken voor zaken waar traditioneel de PC voor werd gebruikt, creëert een noodzaak om te zorgen dat websites en e-mails leesbaar en geschikt zijn voor de gebruiker. Maar hoe doe je dit? Onze expert Jean-Paul Geelhoed vertelt er alles over.

Sinds de introductie van de smartphone van Apple op 9 januari 2007, de iPhone 2G, is de wereld van de mobiele telefoon en het online gedrag in rap tempo veranderd. Het mobiele apparaat is tegenwoordig, naast het gebruik voor bellen en sms’en, geschikt voor diensten die voorheen alleen toegankelijk waren voor de PC. Denk hierbij aan instant messaging – whatsapp, ping en iMessage -, zoekmachines en Facebook. Door de groei in mogelijkheden is het aantal gebruikers van mobiele apparaten de afgelopen jaren flink toe genomen. Inmiddels heeft bijna 60% van de mensen een mobiele apparaat en bezat begin 2012 één op de vijf mensen een tablet.

Naast de groei van het aantal mobiele apparaten, is ook de intensiteit waarmee mobiele apparaten en tablets worden gebruikt fors toegenomen. De groei in intensiteit is goed te zien aan de toename van het dataverbruik in de afgelopen jaren. In 2010 werd er bijna 8 miljard MB verbruikt. Een jaar later – 2011 – is dat gestegen naar ruim 14 miljard, een stijging van 75%, terwijl het aantal mobiele apparaten ‘slechts’ gestegen is van 34% naar 52%. Een toename van bijna 53%.

De groei van het aantal mobiele apparaten wordt (mede) aangejaagd door de snelle ontwikkeling van de mogelijkheden van de telefoons en de beschikbare apps. Het mobiele apparaat neemt binnen ons bestaan een steeds belangrijkere positie in, waardoor de PC steeds meer naar de achtergrond gedrukt wordt.

Veranderende eisen voor zichtbaarheid content op mobiel
Traditioneel worden e-mails en websites gebouwd met het oog op de verschillende webbrowsers en e-mailclients van de PC’s. Door de groei van het aantal mobiele apparaten moet er nu ook serieus rekening gehouden worden met de eisen en beperkingen van de verschillende apparaten.

De traditionele manier van HTML bouwen is niet geschikt voor mobiele apparaten. Daarom dienen er aanpassingen te worden doorgevoerd om een HTML (zowel e-mail als website) geschikt te maken voor de mobiele apparaten.

De manier om webpagina’s en e-mails geschikt te maken voor mobiele apparaten heet responsive design. Deze manier van ontwerpen maakt gebruik van zogenaamde media queries. Dit houdt in dat er verschillende opmaken zijn voor de verschillende schermafmetingen. De media query definieert welke opmaak moet worden gebruikt bij welke schermafmeting en past hierop automatisch het ontwerp van de e-mail/website aan.

Knorr

Door deze aanpassingen is het mogelijk om websites en e-mails te bouwen die goed leesbaar zijn en waarvan het ontwerp afhankelijk van het medium wordt getoond. Dit leidt tot een prettigere gebruikerservaring voor zowel e-mail als de website. Hierdoor neemt de kans toe dat de aangeboden informatie ook daadwerkelijk wordt geabsorbeerd en dus het doel van de e-mail of site ook onder de aandacht wordt gebracht.

Call to Actions
Zo gezegd, zo gedaan. Realiseer dat de rol van mobiele apparaten in de toekomst grotere vormen gaat aannemen en ga aan de slag met de volgende punten:

  1. Neem bij het ontwerp van websites en e-mails een mobiel apparaat als startpunt;
  2. Test tijdens het ontwerpen zoveel mogelijk (mobiele) webbrowser variaties;
  3. Zorg dat de volledige communicatieketen mobile beschikbaar en bereikbaar is;
  4. Bepaal alle mogelijke click-through scenario’s en test deze vervolgens grondig op diverse devices;
  5. Denk na over timings. Immers, mobiele apparaten worden in de regel gebruikt om te scannen, tablets voor eventuele vervolgacties;
  6. Tot slot, verlies niet de mogelijkheden van de nieuwe technologie uit het oog. Mobiele apparaten hebben veel functies die nog niet worden gebruikt door marketeers.

Meer weten over responsive design?

Neem dan contact op met Jean-Paul Geelhoed, Exchange Director CRM.

 

>> Vind hier alle artikelen uit de Keep in Mind mail van april 2013

0

Share This Post

Leave a reply