Cookiewat nu?

Cookiewat nu?

December 2012: de aarde houdt haar adem in, een catastrofale gebeurtenis afwachtend. Op hetzelfde moment worden ook de laatste dagen geteld van de Nederlandse internetindustrie, zoals we die kennen. Vanaf 1 januari zou de OPTA de toepassing van de Telecomwet, met daarin de Cookiewet, volledig handhaven. De spanning steeg naarmate de jaarwisseling naderde.

Het leek wel een head-on collision game tussen de OPTA en de internetbranche. Twee auto’s die bewust tegen elkaar dreigen in te rijden en de eerste die uitwijkt om het ongeluk te voorkomen heeft verloren. Vaak eindigt dit, voor de neutrale toeschouwer, in een anti-climax. Ook hier. Zag de internetwereld er namelijk zo anders uit op 01-01-2013? Een nadere analyse laat zien dat er wel degelijk iets is veranderd. Maar of de OPTA het ook zo heeft bedoeld…

Even opfrissen
Al lang voor 1 januari was de cookiewetgeving een feit. De Eerste Kamer ging op 8 mei 2012 akkoord met de nieuwe regels en per 5 juni is de nieuwe wetgeving in werking getreden. De volledige handhaving, met de OPTA achter het stuur, zou nog even op zich laten wachten.
Ondertussen moeten alle website voldoen aan:

  • Voorlichten van de consument over de cookies die door de websites worden geplaatst op zijn of haar computer, tablet of smartphone en/of het uitlezen daarvan.
  • Verkrijgen van toestemming aan de gebruiker alvorens de cookies te plaatsen (opt-in).

Voor de volledigheid: de nieuwe wetgeving raakt niet alleen het plaatsen van cookies op de computer, maar juist ook het uitlezen van cookies op allerlei andere (rand)apparatuur van de gebruiker die met internet is verbonden, zoals smartphones, internet-tv’s, printers en camera’s, door vormen als device fingerprinting, java-scripts, spionagesoftware etc.

Saillant detail is dat de Nederlandse toepassing van de wet als enige in Europa (en wereldwijd alleen samen met Mexico) zo strikt is. In andere delen van Europa, zoals de UK, is het gebruikelijk dat de consument kan kiezen om geen cookies te laten plaatsen op zijn device, maar heeft de marketeer niet de ondubbelzinnige toestemming (opt-in) nodig zoals in Nederland.

Dus?
Zonder een benul van de gevolgen van deze wet is de spanning nog niet te voelen. Goed dus om te beseffen dat:

  • Cookies vitale data leveren aan marketeers.
  • Zonder deze data 75% van de ontwikkelde advertising technieken in het water valt.
  • Kort gezegd betekent dat 10 jaar terug in de tijd. 10 Jaar in een internetleven. Dat kun je vergelijken met een jaar of 50 in de rest van het media vakgebied.

De grens opzoeken
Bij een aantal online marketeers zal een soort beroepsdeformatie hebben gewonnen van de nieuwjaarskater. Vol verwachting werd op 1 januari een internet browser geopend. Al snel was te zien dat mastodonten als Google en Facebook zich nagenoeg niks aantrekken van onze lokale privacy wetgeving. Zij verschuilen zich achter het feit dat hun gebruikers een account hebben en daar al akkoord zijn gegaan met het plaatsen en uitlezen van cookies. Andere uitgevers geven ook geen kik. Ga maar na: als Nederlandse bezoeker (te detecteren via het IP-adres) krijg je op bijvoorbeeld CNN.com geen cookiemeldingen.

In Nederland golden titels als Nu.nl, Marktplaats, AD.nl en Telegraaf.nl als proef op de som. Je zag twee richtingen van implementatie:

  • De benodigde opt-in wordt verkregen via een zogenaamde cookiemuur.
  • Je gaat als consument akkoord met cookies, tenzij je anders aangeeft (opt-out).

De opt-out route is een duidelijke manier van de grenzen opzoeken. Dat voldoet namelijk niet aan de wet. Hier zijn de uitgevers zich absoluut van bewust. De OPTA wordt hier dus uitgedaagd. Het is zelfs bekend dat bij een aantal uitgevers meerdere scenario’s van implementatie klaar liggen, indien de dienaren van de wet met een waarschuwing op de stoep zouden staan.

We focussen ons weliswaar op uitgevers, maar ook adverteerders dienen zich op hun eigen website aan de regels te houden. Wat we daar zien is een zeer hoog acceptatie gehalte. Die voortekenen waren er al in 2012 met de implementatie bij een Sunweb. Leuk om te zien dat er ruimte is voor creativiteit:Cookie

 

Versoepeling
Eind januari gaf de OPTA al aan niet blij te zijn met de oplossing van de cookiemuur. Bij deze implementatie van de wet heeft de consument niks te kiezen. Dat kan dus ook niet in belang zijn van de consument, waar de wet natuurlijk uiteindelijk voor is bedoeld. Het CBP is het hier mee eens.

Nadat er ook maatschappelijke onrust was ontstaan vanuit o.a. de Consumentenbond, Radio538 en via Twitter kwam de cookiewet ook in Den Haag weer hoog op de agenda te staan. Ondertussen blijkt dat de kabinetspartijen VVD en PvdA een voorkeur geven aan Implied Consent. Dit houdt in dat als de gebruiker goed wordt geïnformeerd over het gebruik van cookies, er geen expliciete toestemming is vereist voor het plaatsen van cookies. Het lijkt dus eenzelfde vorm te worden als in andere EU landen: opt-out. Minister Kamp heeft ook hiervoor zijn voorkeur aangegeven en komt binnen een maand terug met een verdere verduidelijking op deze wet. We wachten opnieuw in spanning af.

 

>> Vind hier alle artikelen uit de Keep in Mind mail van februari 2013

 

0

Share This Post

Leave a reply