CES 2013: LED OP!

CES 2013: LED OP!

In 2002 zagen we Tom Cruise in de film “Minority Report” volop swipen over een aantal flinterdunne doorzichtige schermen. Thuis zaten we voor een beeldbuis met een grote zwarte doos aan de achterkant. Films zijn meestal niet erg realistisch, maar is dat in dit geval ook zo? Op de jaarlijkse Consumer Electronics Show (CES) in Las Vegas laten ze het ons weten.

Wat brengt 2013?
Na de oude beeldbuis ging het een tijd lang tussen LCD- en plasmaschermen. Opeens waren onze tv’s HD-ready en daarna zelfs Full-HD en konden we een LED tv aan de muur hangen. Vervolgens moesten we met een brilletje op voor een 3D tv gaan zitten en konden we online gaan met onze connected tv. Wat staat ons te wachten in 2013?

We beginnen met het slechte nieuws. De 3D tv is aan de kant geschoven. De drie dimensionale beleving mogen we voortaan gewoon weer in de bioscoop ervaren. De grote merken richten zich op een ander speerpunt; resolutie. Onze tv’s worden scherper, dunner, groter en zelfs curved. Dit alles dankzij 4K- en OLED-schermen.

Een 4K scherm heeft een resolutie van 3840×2160 pixels, dat zijn er flink meer dan jouw Full HD scherm met 1920×1080 pixels. Hierdoor zijn beelden veel scherper en kan men veel grotere schermen produceren zonder aan kwaliteit te verliezen. LG is een van de voorlopers en komt in 2013 met 4K schermen van 140 t/m 213 centimeter. Deze nieuwe schermen, ook wel Ultra HD genoemd, werken nog wel op basis van de LED LCD techniek. Deze techniek heeft vanwege de backlight (de lichtbron die het scherm vanaf de achterkant verlicht) nog enige moeite met zwarte beelden en heeft door ditzelfde backlight een lager contrast. Ook de kijkhoek is beperkt.

OLED
Veel merken komen daarom ook met de OLED (Organic Light Emitting Diode), een geheel nieuwe techniek. Deze schermen hebben naast de reguliere rode, groene en blauwe pixels een extra gekleurde pixel. Hierdoor kunnen er meer kleuren weergegeven worden en zijn deze ook nog eens realistischer. Bij een OLED scherm is geen backlight nodig, hierdoor is het potentiele contrast veel hoger. Deze schermen zijn flinterdun, ze hebben een dikte van slechts enkele millimeters.

De OLED technologie zorgt voor een geheel nieuw scala aan mogelijkheden. LG liet op de CES beurs al een gebogen OLED scherm zien. Door deze nieuwe vorm is het gehele scherm op gelijke kijkafstand. Dit moet resulteren in minder beeldvervorming en detailverlies. Moon Ik Jang, hoofd van de OLED afdeling van LG, sprak tijdens de CES beurs over de ontwikkeling van transparante en zelfs volledig flexibele OLED schermen. Zo zou je in de toekomst een doorzichtig oprolbaar OLED scherm in je woonkamer kunnen hebben. Zover was Tom Cruise nog niet in 2002.

Lastig kiezen tussen 4K en OLED? Geen probleem, er wordt hard gewerkt aan 4K OLED schermen. De eerste modellen van beide technieken hebben nog wel een fors prijskaartje. De adviesprijzen liggen nu nog boven de € 10.000,-. Op termijn zullen er meer betaalbare modellen in de winkels verschijnen.

Connected
Naast deze nieuwe OLED techniek blijven de grote merken ook werken aan de uitbreiding van de online integratie. De mogelijkheden van connected tv’s worden steeds uitgebreider en gebruiksvriendelijker. Zo liet LG een scherm zien met een geïntegreerde camera. Hierdoor kan de gebruiker vanaf de bank het scherm aansturen middels vingerbewegingen. Er kan naar hartenlust geswiped worden zonder een afstandsbediening. Het is de vraag of we in de toekomst massaal met onze handen door de woonkamer gaan zwaaien om de tv te bedienen. Dit is echter een kleinere stap dan veel mensen zouden denken. Mensen met een Nintendo Wii, Sony Playstation Move of Microsoft XBOX Kinetic game console staan immers al geruime tijd door de woonkamer te springen tijdens een avondje Just Dance of een potje tennis.

Kortom, wat we een aantal jaren terug in films zagen is de realiteit van morgen. Hoe lang zou het duren voordat de film “I, Robot” werkelijkheid is? Doen de robots het werk en kun je volop swipend voor je connected 4K OLED tv blijven zitten. Veel kijkplezier.

 

>> Vind hier alle artikelen uit de Keep in Mind mail van februari 2013

0

Share This Post

Leave a reply