Spoti-fine

Spoti-fine

Het was 6 november 1919. Buiten was het koud en guur, binnen iets warmer maar stil. Omroeppionier Hanso Schotanus deed die avond de stilte doen vergeten ‘with a bang‘. Vanuit Den Haag was hij verantwoordelijk voor de allereerste radio-uitzending in Nederland. Nu, 93 jaar later, kunnen we muziek niet meer wegdenken uit ons dagelijks bestaan.

Van de LP naar de cassette tot de CD. Maar toen kwam de MP3. Direct paniek bij de platenmaatschappijen. In juni 1999 ontdekte de consument de peer-to-peer muziekdeelservice Napster en de CD verkopen stortten ineen. Muziek was nu gratis. Onverwacht kwam daar vanaf 9 januari 2001 verandering in door iTunes. Voor sommige nummers wilden we best €0,99 betalen. Een lichtpuntje voor de muziekindustrie. Op 7 oktober 2008 een tweede lichtpuntje genaamd Spotify. We gingen niet alleen betaald downloaden maar ook streamen.

Spotify kan gezien worden als een online muziekbibliotheek met meer dan 18 miljoen tracks. Het bedrijf heeft een zogenaamd Freemium verdienmodel en werkt met drie abonnementen. Met deze abonnementen kunnen playlists gemaakt worden en via je laptop, smartphone of tablet heb je altijd en overal toegang. Dat kan zelfs gratis. Het eerste, en met 2 miljoen gebruikers meest populaire, abonnement is Spotify Free. Hierbij ontvangt de gebruiker 20 uur luistertijd dat iedere week met 5 gratis uren wordt aangevuld. Daarnaast krijgt de abonnee maximaal 2 minuten per uur reclame te horen. Het tweede abonnement is Spotify Unlimited, voor € 4,99 per maand zijn er geen reclames meer hoorbaar. Als laatste is er Spotify Premium voor € 9,99 per maand. De gebruiker kan dan zelfs een gekozen playlist beluisteren zonder internetverbinding en de muziek is van nog betere kwaliteit. Die laatste twee abonnementen zijn voor Spotify omzet technisch het meest interessant, zes jaar na de lancering maakt Spotify namelijk nog geen winst. Maar liefst 70% van de omzet gaat naar royalties en van de overige 30% moeten alle andere kosten betaald worden. Het concern zal daardoor steeds meer betalende gebruikers proberen te werven, bijvoorbeeld door het maken van een deal met KPN. Consumenten krijgen daar bij aanschaf van een Alles-in-één pakket gratis toegang tot Spotify Premium.

In Nederland heeft het merendeel van de gebruikers een Spotify Free abonnement. Deze gebruikers zijn hierdoor te bereiken met uw commercial. Door het zeer geringe aandeel commerciële boodschappen is de hoorbaarheid sterk te noemen. Het gebruikersprofiel van Spotify bestaat voor 60% uit mannen en 40% uit vrouwen. 45% verdient bovenmodaal en 60% heeft een HBO- of WO-opleiding gevolgd. 95% is lid van een social network en 70% heeft een smartphone. Binnen de gebruikers kan getarget worden op o.a. leeftijd en geslacht. Spotify is een lean forward programma omdat de gebruiker regelmatig bezig is met het aanvullen van playlists met nieuwe muziek en het delen daarvan. Tijdens de audio boodschap is een gedeelte van het scherm beschikbaar voor een clickable afbeelding. Naar aanleiding van een aantal campagnes is gebleken dat een call to action aan het begin van de commercial voor de hoogste CTR zorgt. Tijdens de commercial kan de uiting niet geskipt worden en zelfs het geluid kan niet op mute worden gezet. 100% forced exposure in een commercieel beperkte omgeving.

Wilt u hier meer over weten, neem dan contact met ons op via 020-5171611.

 

>> Vind hier alle artikelen uit de Keep in Mind mail van november 2012

0

Share This Post

Leave a reply