De opkomst van second screen

De opkomst van second screen

Een baanbrekend neuro-onderzoek waarbij Mindshare en radiozender 538 de handen ineen hebben geslagen, gebruikt innovatieve neuromarketing-methoden om aan te tonen dat radioreclame impact heeft, ook als de luisteraar niet met de volle aandacht naar de commercials luistert. De hersenscans van de proefpersonen laten voor het eerst in de geschiedenis zien wat er in het brein gebeurt als mensen worden blootgesteld aan radioreclame terwijl zij ook met iets anders bezig zijn. Aandacht voor het second screen is tegenwoordig zo`n andere bezigheid.

Onderzoek
Wat blijkt, radioreclame is effectief, zelfs bij onbewuste verwerking. Een tweede opvallende uitkomst, ook genoemd in ons hoofdartikel: visual transfer treedt in de letterlijke zin van het begrip niet op. Het onderzoek laat zien dat er veel meer sprake is van ‘emotional transfer’ dan van ‘visual transfer’. De uitkomsten van het onderzoek zijn niet alleen relevant voor radioreclame, maar zijn vandaag de dag ook zeer actueel voor televisie. Audio wordt steeds belangrijker, met name omdat kijkers steeds vaker met hun neus in een second screen zitten tijdens een reclameblok.

Tweede scherm(pje)
Hetgeen geen tv-liefhebber ontgaan kan zijn, is de ‘push’ naar de ‘second screen experience’. Of je dit nou vanaf je laptop, tablet of telefoon doet, tv shows willen niets liever dan dat de consument een grotere experience en een sterkere engagement aangaat door middel van het second screen. De bedoeling is dat de kijker ‘smarter’ wordt, door het vinden van additionele informatie tijdens het kijken vanaf bijvoorbeeld een tablet. Steeds meer merken en bedrijven zien deze nieuwe manier van bereiken en vergroten van engagement als een onontkoombaar fenomeen in de ontwikkeling van radio, tv en social.

Een concreet voorbeeld hiervan is de Xbox SmartGlass van Microsoft. Met de introductie van deze applicatie creëren zij de mogelijkheid om de geliefde Xbox vanaf een tweede apparaat te gebruiken. SmartGlass kan gebruikt worden op je Ipad, Iphone of Android telefoon, en legt op die manier feilloos de link naar social. Het gaat dus niet meer om enkel tv kijken of het simpelweg spelen van een videogame, en zelfs niet meer om het ‘iets bekijken op je tablet’. De introductie van deze second screen experience kan in combinatie met sociale netwerken voor de gebruiker een optimaal hulpmiddel zijn voor zelfuiting, om interactie te creëren, het simpelweg beleven van de experience en voor het vinden van gelijkgestemden.

Social Screen
Afgezien van de ervaring en de aanvullende waarde voor de gebruiker, is het tweede scherm tijdens tv kijken voor tv-programma’s en andere organisaties misschien nog wel interessanter. Want, in tegenstelling tot een aantal jaar geleden, de technologie maakt het mogelijk om het contact en de interactie met de doelgroep vast te houden tot ver na de uitzending. Denk aan het volgen van een programma op Twitter of op Facebook, daar zien we waar we naar kijken en luisteren. Het bereik wordt groter, de sociale signalen worden zichtbaar en een merk kan optimaal inzicht krijgen in kijkers en geïnteresseerden. Door kijkers en eventueel toekomstige fans een ander platform aan te rijken, gaat er een wereld van mogelijkheden open. De beleving wordt groter en waardevoller, het contact met fans wordt diepgaander en organisaties zijn minder afhankelijk van het ene, korte contactmoment tijdens een tv- of radio-uitzending.

Op het moment dat deze gecreëerde community door de organisatie met een waardevolle toevoeging zal worden benaderd, zal niet alleen de consumer intelligence vergroot worden, ook de brand recognition en de consumer engagement zullen toenemen. Goede voorbeelden die we dit jaar hebben gezien op het gebied van Second Screen zijn de Tour de Sofa app van Skoda en de app van de Ster voor de iPad. Het is duidelijk: Second Screen is here to stay!

 

>> Vind hier alle artikelen uit de Keep in Mind mail van november 2012

0

Share This Post

Leave a reply