Column: De P van Passie

In mijn carrière heb ik al een aantal keer de verwonderde vraag gekregen naar de motieven voor mijn keuze: “Waarom wil je werken in communicatie en niet in marketing waar je verantwoordelijk bent voor alle P’s? Communicatie is slechts een klein onderdeel van het vak….”. En in mijn laatste stap: “Waarom kies je voor een rol in de media, waar je eerst verantwoordelijk was voor communicatie in de breedte?” Het antwoord is eigenlijk vrij simpel: ik heb een passie voor het prachtige communicatie vak en ben altijd op zoek naar het gebied waar de meeste dynamiek zit, zodat er veel ruimte is voor nieuwe mogelijkheden.

Na functies in de reclamewereld en adverteerderszijde kan ik met zekerheid zeggen dat de grootste dynamiek op dit moment in de mediawereld zit. Silo’s en wetmatigheden zijn verdwenen en daar ben je zelf onderdeel van. Je kan een nieuwe wereld bouwen, waarbij kansen het uitgangspunt vormen en bestaande èn nieuwe partners mogelijkheden bieden. Een mooi voorbeeld hiervan is Google: het is een exploitant (jawel, een eye opener die ze eigenlijk niet willen horen), tegelijkertijd zijn ze een belangrijke partner, maar ze kunnen ook een concurrent zijn of worden. Het mooie is dat je zelf mee kunt sturen op welke manier je dat invult. De crux is namelijk om dit samen met je partners te doen, waarbij ieder zijn eigen expertise met zich meebrengt. Dan ligt er een wereld aan mogelijkheden.

Een ander interessant gegeven is dat het bij mediabureaus nog steeds om data draait, daar waar reclamebureaus dat steeds meer los hebben gelaten als kernactiviteit. Uiteraard hebben we het dan van oudsher over paid media data, maar dat breidt zich steeds meer uit met earned data (wat is bijvoorbeeld de waarde van social media data, zoals een Facebook fan?) en owned data (met name CRM). Dit biedt de mogelijkheid om altijd vanuit strak onderbouwde inzichten en learnings te werken en om campagnes te monitoren en bij te sturen. Maar vooral om een scherpe analyse te maken van je campagne en always on inzet. Primair op de communicatieresultaten, idealiter – in samenspel met de klant – over de gehele funnel. Communicatie is immers een onderdeel van een totaaltraject, waar vaak zowel communicatie- als salesdoelstellingen gedefinieerd zijn.

Ook op het data vlak zie je dat de silo’s verdwijnen en dat er mogelijkheden ontstaan om de handen in elkaar te slaan voor een beter resultaat. Zo kunnen we samen met Facebook een koppeling maken tussen Facebook profielen en de data van onze adverteerders. Een geweldig voorbeeld van hoe technologie en samenwerking weer nieuwe mogelijkheden biedt.

De klant is en blijft regisseur, maar het mediabureau is de ideale partner om kansen en mogelijkheden voor de klant te creëren. Dit vereist een brede communicatie expertise binnen mediabureaus en een sterke samenwerking met veel verschillende  partijen. En wat nu zo mooi is: ik zie steeds meer mensen met een brede communicatie achtergrond met veel plezier de mediawereld instappen. Immers: alles begint en eindigt in media.

 

>> Vind hier alle artikelen uit de Keep in Mind mail van november 2012

0

Share This Post

Leave a reply