Waar een wil is, is een weg

Waar een wil is, is een weg

Al jaren wachtten we er op: een online adressenboek waarin je leuke adressen kunt opslaan en online kunt bekijken. Je digitale stedengids die je geheel zelf samenstelt en continue aanpast. Een gat in de markt. Het duurde even, maar het bestaat eindelijk! We hebben er voor jou twee doorgezaagd en de plussen en minnen op een rij gezet.

Stel, je stapt een leuke winkel binnen of je komt een goed restaurant tegen in een bepaalde stad, dan wil je die winkel of dat restaurant graag onthouden. Dat gaat niet vanzelf, je moet het ergens noteren. Niet in een papieren adressenboekje, maar digitaal zodat je als je daar in de buurt bent even op je telefoon kunt opzoeken wat er voor leuke plekken zitten. Google kwam al met een dergelijke functionaliteit in Google Maps, maar helaas was deze applicatie te zwaar om op je smartphone te gebruiken zonder Wi-Fi. Het gat in de markt was dus nog steeds niet echt gevuld. Maar de digitale wereld gaat snel en inmiddels zijn er meerdere apps die onze honger stillen.

Every place?
Everplaces is zo’n persoonlijk digitaal adressenboek en beschikbaar als app voor de smartphone. Op de Everplaces website kun je een account aanmaken en vervolgens leuke plekken bookmarken. Het werkt heel simpel. Als je in een tijdschrift een leuk restaurantje ziet en dat graag wilt onthouden, dan sla je dat op in je account. Kom je ergens een leuk restaurant tegen dan kun je het ter plekke bookmarken via de app op je telefoon. Bij iedere plek kun je aangeven in welke categorie de plek hoort, bijvoorbeeld shop, food, drink, sleep, etc. Ook kun je zelf tags toevoegen. Als je ergens bent en je zoekt een restaurant dan kun je even snel kijken of daar een leuk restaurant is opgeslagen. Heb je geen honger, dan kun je zoeken naar een winkel, uitgaansgelegenheid, speeltuin of verzin het maar. Wat ook handig is bij Everplaces, is dat je je favorieten uit Google Maps in Everplaces kunt inlezen. Je hoeft dus niet helemaal opnieuw te beginnen. Theoretisch gezien is Everplaces ook sociaal, maar in de praktijk is het dat nog niet omdat nog te weinig mensen het gebruiken. Je kunt in Everplaces zoeken in de database van bestaande plekken, maar die database is nog beperkt en heeft geen goede zoekfunctie. Voorlopig is er alleen een app voor de iPhone, er is helaas geen goede mobiele website.

Help, i need Yelp!
Yelp is een vergelijkbare dienst met website en smartphone app. Een belangrijk voordeel van Yelp is de database met plekken die een goede zoekfunctie heeft. Stel, je bent in de Pijp in Amsterdam en zoekt een Italiaans restaurant of een winkel met mannenkleding. Dan kun je in de mobiele app suggesties vinden en die vervolgens opslaan als favorieten. Dit kan natuurlijk ook via de gewone website. Niet voor iedere stad is de database even goed gevuld, maar dat is waarschijnlijk een kwestie van tijd. Verder is Yelp echt als sociaal medium opgezet. Je kunt een uitgebreid profiel aanmaken en er zijn plaatselijke community managers om het sociale aspect te bevorderen. Na inschrijving is de kans groot dat je benaderd wordt door de community manager die het een en ander uitlegt. Ook worden er lokale bijeenkomsten georganiseerd. Daar hoef je niets mee te doen, maar als je het leuk vindt om plekken uit te wisselen of nieuwe mensen te leren kennen, dan kan dat. Yelp heeft apps voor verschillende smartphones en heeft ook een goede mobiele site. Ten slotte ook een minpuntje van Yelp: de vormgeving haalt het niet bij dat van Everplaces.

Best of the rest
Naast Everplaces en Yelp zijn er ook apps waarmee je kunt inchecken die bruikbaar zijn als digitaal adressenboek. Hierbij kun je denken aan Foursquare, maar ook aan sociale media als Facebook, Path, Google+ en Instagram. Ook handig is TomTom Places, waarin je plekken aan je TomTom kunt toevoegen. Maar die opties zijn allemaal lang niet zo leuk als een persoonlijke digitale stedengids.

 

>> Vind hier alle artikelen uit de Keep in Mind mail van september 2012

0

Share This Post

Leave a reply