…in de schijnwerper: Arno de Jong, directeur Media & Marketing Eredivisie

…in de schijnwerper: Arno de Jong, directeur Media & Marketing Eredivisie

Arno de Jong (42) is ruim 3 jaar directeur Media & Marketing bij de Eredivisie en in deze functie verantwoordelijk voor Eredivisie Live. Voor de Eredivisie was Arno zo’n 10 jaar werkzaam in verschillende managementposities binnen PcM Uitgevers (nu Persgroep Nederland). Arno studeerde Bedrijfseconomie aan de RUG en combineert nu zijn passie voor media en marketing met het edele voetbalspel. Over een parfum die naar gras ruikt en (natuurlijk) de Nederlandse voetbalcompetitie.

Wat was je eerste (bij)baantje?
Krantenbezorger bij Wegener. Ik heb dus altijd al affiniteit met media gehad.

Hoe ben je in het vak gerold?
Toen ik krantenbezorger was wist ik het al: “ik wilde de media in.”

Op welke campagne ben je het meest trots?
De introductiecampagne van AD Sportwereld Pro, de losse sportkrant van het AD.
Van recenter datum is een gerichte activatiecampagne voor Eredivisie Live rondom een nieuw gelanceerde parfum ‘Grass pour homme’ (For men who love the game), die we twee jaar terug bij Kruidvat hebben geïntroduceerd voor Eredivisie Live.

Wat maakte deze campagne zo succesvol?
De campagne voor Pro was gewaagd, scherp positionerend en humoristisch. Het lukte om binnen no time het nieuwe product in de markt te zetten.

Grass pour Homme scoorde in 2 weken tijd 10.000 nieuwe abonnees voor EDL. En nee, de parfum die naar gras rook hebben we niet echt gelanceerd maar was een teaser voor Eredivisie Live.

Wie in het mediavak bewonder jij het meest?
Ik heb veel respect voor de Eredivisie clubs die ruim vier jaar geleden het lef hadden om Eredivisie Live te starten. Er is geen competitie in de wereld die zo haar nek heeft uitgestoken om haar mediarechten te exploiteren.

Wat deed je als je dit werk niet deed?
Tsja. Naast mijn job bij de Eredivisie ben ik oprichter van Hartedroom, een goed doel voor kinderen met een specifieke hartafwijking. Dat geeft erg veel voldoening. En met meer tijd zouden we daar nog meer uit kunnen halen.

Als jij een merk zou zijn, hoe zou je dat merk dan omschrijven?
Energiek, recht door zee, scherp, tikkie onrustig.

Van welke (online) netwerken ben je lid?
Facebook en Twitter.

Wat is de beste tip die jij in je carrière hebt gekregen?
Uit een van mijn eerste banen: “Een campagne begint pas te werken als hij de productmanager gaat vervelen.”

Wie zou je een tip willen geven en welke tip zou dat zijn?
In heb nu de prettige omstandigheid om in een forse groeimarkt te werken. Maar voor mijn oude collega’s in de dagbladen: “Een markt is pas verzadigd als je ‘m laat verzadigen”. Ik geloof echt dat het zo werkt.

Welke ontwikkeling in de media signaleer je en mogen we volgens jou echt niet missen?
De zeer snelle ontwikkeling waarbij de consument bereid is te betalen voor kwalitatieve content. Dat zie je bij ons in betaal tv met Eredivisie Live, maar ook de RTL’s werken aan deze ontwikkeling. Dat betekent misschien wat minder bereik voor adverteerders dan in gratis modellen, maar wel kwalitatiever.

En over welke actuele ontwikkeling in de media wind je je op?
Het feit dat het nog zo lastig is om social media te vertalen in modellen die echt leiden tot business. Wij maken nu de eerste stappen maar het is knap lastig.

Wat wil je over drie jaar met jouw merk hebben bereikt?
Eredivisie Live moet de thuisbasis zijn voor alle voetballiefhebbers. Niet alleen van de diehard-fans maar ook van de ‘Studio Sport supporter.’ Dat lukt ons al heel aardig maar het kan altijd beter.

En daarna?
Wat ik bij de vorige vraag noemde zal een continue proces zijn. Aanvullend is voor ons de technologische ontwikkeling razend interessant. Wat zal de impact zijn van ‘over the top modellen’ als connected tv en social media? Hoe groot wordt mobiel? Eredivisie Live wil de voetballiefhebber bedienen. Overal en via alle platformen.

Wat verwacht je van de competitie? Wie gaat het goed doen?
Ik verwacht, net als de afgelopen jaren, weer een heel spannend seizoen. Ik zie geen favoriet. Het zal bovendien een zwaar seizoen worden met een historisch aantal Nederlandse ploegen actief in de Europese competities.

Aan wie uit het vak zou je deze vragen zelf weleens willen stellen?
Mark Geestman. Hij is net begonnen met zijn bedrijf 40 Beats dus ik ben nieuwsgierig naar zijn ideeën.

 

 

>> Vind hier alle artikelen uit de Keep in Mind mail van september 2012

0

Share This Post

Leave a reply