‘Het is weer voorbij, die mooie Sportzomer!’

‘Het is weer voorbij, die mooie Sportzomer!’

Aan de vooravond van de Olympische Spelen zijn er meerdere voorspellingen gedaan over welke onderdelen zeker zouden worden bekeken op tv en welke vooral niet. Naast de openings- en sluitingsceremonie verheugden wij Nederlanders ons vooral op de teamsporten en het fietsen. Aan het eind van deze prachtige Spelen vragen wij ons af: waar zijn we met z’n allen nou daadwerkelijk voor gaan zitten?

Door Mandy Koelman en Renee Tan.

Kijkcijfer Medaille spiegel
Onze eigen ‘Golden Hockey Girls’ hebben niet alleen een gouden plak gewonnen, maar ook de strijd om de kijkcijfers. Bijna 4 miljoen Nederlanders zagen hoe onze heldinnen de gouden plak in ontvangst namen na een zinderende wedstrijd tegen de Argentijnen. Ranomi sleepte individueel maar liefst twee gouden plakken binnen en verdiende hiermee een glimmende zilveren plaats in de kijkcijfertop. Ruim 3.5 miljoen mensen zagen de verpletterende prestatie van de Groningse op de 100 meter vrije slag. Ons lachebekje Churandy Martina wist zelf geen medaille binnen te rennen, maar wist met zijn vrolijke verschijning een mooie bronzen plek te veroveren in onze kijkcijfer lijst.
De openingsceremonie viel net naast het podium en heeft een vierde plek behaald. De sluitingsceremonie, achter onze Epke op nummer 5, behaalde de zesde plaats. Ondanks dat Nederland zich leek te verheugen op het fietsen en juist niet op de paardensport, liegen de kijkcijfers er niet om en is de paardensport toch beter bekeken dan de wielrenners..

Turn me on
Indien we verder kijken dan alleen de tv kijkcijfers kunnen we concluderen dat Epke de ‘officiële’ winnaar is. Ruim 200.000 mensen probeerden op het ‘moment suprême’ in te schakelen via de NOS livestreams. Onze rekstokkenheld verpletterde niet alleen de kijker met zijn Stalder Rybalko tot ellegreep, maar ook de capaciteit van de NOS website. Hiermee is het record van het Nederlands elftal tijdens het WK 2010 (120.000) met vlag en stok verslagen. Aangezien de oefening van Epke gedurende werktijd was voor ons Nederlanders, vragen wij ons af: hoe hebben jullie dit uitgelegd aan jullie werkgevers?

Niet alleen Epke heeft gezorgd voor een record aan livestreams, ook andere sporten zijn massaal via de NOS website bekeken. In totaal heeft de website ruim 5 miljoen unieke kijkers gerealiseerd. Met zijn 5 miljoenen hebben wij Nederlanders naar ruim 19 miljoen livestreams gekeken. Daarnaast hebben we ook nog eens 25,5 miljoen keer video’s terug gekeken.

SociOlympics
Van te voren werden de spelen van 2012 wereldwijd neergezet als de SociOlympics. Het zou de eerste Spelen worden waarbij op grote schaal social media zou worden gebruikt. De London Eye was zelfs gelinkt met Twitter (#energy2012) en verkleurde naarmate de tweets over de Spelen positiever of negatiever werden. Binnen 16 dagen werden er wereldwijd 150 miljoen berichten over de Olympische Spelen geplaatst op Twitter. De openingsceremonie kwam als winnaar uit de bus met ruim 9,6 miljoen mentions. Dit was binnen 24 uur al meer dan het totale aantal tweets over de Spelen in Peking 4 jaar geleden. Zo snel als Usain Bolt over de finish sprintte, zo snel verhoogde ook het aantal tweets per minuut over de Jamaicaan. Het hoogtepunt rondom deze sprinter lag wereldwijd op 80.000 tweets per minuut en hij werd hiermee de meest besproken atleet op Twitter. Ook de Spice Girls hielden de digitale gemoederen bezig, zij waren de meest besproken act tijdens de sluitingsceremonie met 116.000 tweets per minuut.

Niet alleen het evenement en de atleten waren veelbesproken, ook de sponsoren hebben een graantje meegepikt. In the world of brands heeft McDonald’s de gouden plak binnen gehaald, gevolgd door Coca-Cola en Visa met een respectievelijk zilveren en bronzen plaats.

Paralympics
Niet alleen de Olympische spelen waren dit jaar ongekend populair, ook de Paralympische sporters waren dit jaar populairder dan ooit. Het dagelijkse programma ‘Paralympisch Magazine’, een samenvattingsprogramma op NL1, trok dubbel zoveel kijkers als tijdens de spelen van 4 jaar geleden. Doordat er minder paralympische wedstrijden live op tv werden uitgezonden, ging Nederland online op zoek naar informatie en fragmenten. De speciale website van de NOS noteerde dagelijks ruim 40.000 unieke bezoekers. De prijs voor meest bekeken video ging naar Wenfa Zheng, de blinde voetballer, door Humberto Tan bekroond als ‘de blinde Maradona’. Onze eigen ‘Blade Babe’ Marlou van Rhijn behaalde met haar zilveren race de tweede plaats in aantal bekeken video’s.

Positieve afsluiting van de Sportzomer
Na de teleurstellende resultaten geboekt door onze voetbalhelden, hebben we door de Olympische Spelen 2012 de sportzomer met een positief gevoel af kunnen sluiten. Een mooie 13e plaats op de medaille spiegel, hoge kijkcijfers, een record aan livestreams en een ongekend hoog aantal tweets. Ondanks de enorme groei in online activiteiten zien we dat online vooral als aanvulling op tv geconsumeerd wordt. Naast het passieve tv kijken gaat de kijker steeds meer op zoek naar interactie met andere sportfans. Deze ontwikkeling zorgt ervoor dat de kijker een hogere betrokkenheid heeft bij de Olympische Spelen en deze hierdoor steeds meer gaan leven. De sportzomer beïnvloedt dus niet alleen het kijkgedrag, maar ook de online activiteiten van de sportfans.

Ben jij ook zo benieuwd wat de spelen van 2016 in Brazilië ons gaan brengen?

 

>> Vind hier alle artikelen uit de Keep in Mind mail van september 2012


0

Share This Post

Leave a reply