Power of Words

Power of Words

Enkele dagen geleden viel ons oog op een korte film onder de titel, ‘The Power of Words’. Rechtsonder het videovenster staat het getal, 14.233.372. Daaronder prijkt een aantal ‘likes’ waar menig marketing manager van gaat watertanden. Het filmpje gaat over een blinde man. De man zit op de grond, met naast hem een kartonnen bord en een leeg conservenblik. Op het bord staan de woorden “I am blind, please help” geschreven.

In het conservenblik verzamelt de man het kleingeld dat door enkele voorbijgangers wordt aangereikt. Plotseling stopt één van de voorbijgangers. Een dame met een grote zonnebril en een laptoptas in haar rechterhand, knielt voor de man neer, pakt het karton en schrijft met een stift een nieuwe boodschap op het bord. En met succes. De blinde man weet niet wat hem overkomt als hij wordt overladen met muntgeld. Wanneer de vrouw die verantwoordelijk is voor deze lucratieve wending later terugkeert bij de blinde man vraagt hij haar om een verklaring. I wrote the same thing, but with different words”, zegt ze teder.

Woorden: de klank of lettercombinaties die we dagelijks gebruiken om te communiceren, emoties te duiden en gedachten te structureren. Het woord is een medium pur sang, dat zich zonder pijn of moeite staande houdt in een tijd van technologische vooruitgang. Sterker nog, het woord wordt steeds opnieuw uitgevonden en toegepast. Door Twitter bijvoorbeeld. Het sociale medium dat haar gebruikers in staat stelt een boodschap van maximaal 140 tekens te verspreiden via het internet. Of neem de mobiele applicatie Wordfeud. Het mobiele online scrabblespel dat het werkwoord wordfeuden voortbracht. Een woord dat later door de Van Dale werd genomineerd voor ‘Woord van het jaar 2011’ in de categorie ‘sport/amusement’. Een behoorlijke verdienste welteverstaan, want voor een dergelijke nominatie is een groot maatschappelijk draagvlak nodig. Mensen moeten het woord leren kennen en het moet beklijven. Maar als een woord aanslaat is het bereik, tevens een sleutelwoord in het moderne medialandschap, enorm. Marketeers zijn hier natuurlijk van op de hoogte. Met name het combineren van de juiste woorden in een krachtige slogan is goud waard. Een bedrijf als ‘De Slogan Company’ speelt hier op in, met als doelstelling “de essentie van een bedrijf of merk in één regel te verwoorden”, aldus de oprichter via zijn Twitter account.

Dat slechts enkele zorgvuldig gekozen woorden een groot resultaat kunnen boeken is geen nieuw idee. Ernest Hemmingway schreef naar eigen zeggen zijn beste verhaal in ‘slogan-formaat’, te weten: ‘For sale: baby shoes, never worn.’ Maar door haar constant veranderende context blijft het een actueel inzicht, zowel vanuit persoonlijk oogpunt als vanuit mediaperspectief, zowel zakelijk als privé. Maar let wel op, het ‘woordenspel’ is niet geheel zonder risico. Ook met de beste bedoelingen kan per ongeluk de rode bal getrokken worden en kan je lelijk verliezen. Zo bleek het ‘Ja-woord’ en Ruud Gullit geen goed huwelijk. Een andere misser lezen we in de boeken van Transavia. Het bedrijf lanceerde enkele jaren geleden de campagne ‘Transavia zoekt slogan’ via de gelijknamige.nl. Deelnemers konden een zelf bedachte slogan inzenden en een interessante prijs winnen: een jaar lang gratis vliegen en zijn of haar naam werd op een toestel gestickerd. Met ruim 110.000 participanten begon de campagne succesvol, maar mondde later uit in een PR nachtmerrie. Dit gebeurde na het bekendmaken van de shortlist met genomineerden. De geselecteerde slogans, waaronder ‘Toedeledoki’, bleken van dergelijk laag niveau dat teleurgestelde deelnemers meer dan 1300 negatieve reacties op de Facebook pagina van Transavia plaatsten. Oppassen dus, want de consument heeft het laatste …, precies.

Het filmpje met de blinde man, dat werd beschreven in de eerste alinea van dit artikel, werd gemaakt door de uitgevers van het boek ‘Change Your Words, Change Your World’. Een boek waarin op eigentijdse wijze het belang van woorden en woordkeuze wordt beschreven. De titel bestaat uit 6 woorden, maar impliceert dat het kiezen van de juiste woorden een leven kan veranderen.

Its a beautiful day, and I can’t see it’, schreef de dame in de video op het kartonnen bord van de blinde man. Krachtige woorden die gesterkt door een emotionele lading een goed doel dienen, met wellicht onbedoeld een commerciële knipoog. Beste lezer, het woord is aan u.

 

>> Vind hier alle artikelen uit de Keep in Mind mail van juni 2012

1

Share This Post

Leave a reply