Column: Het eiland van de Goden

Eind mei was ik enkele dagen te gast bij onze collega’s op hun Mindshare Asia Pacific Conference op het eiland Bali. Deze locatie was natuurlijk gekozen vanwege het heerlijke klimaat, als ode aan Mindshare Indonesia voor hun succesvolle ontwikkeling afgelopen jaren, maar ook omdat Bali het eiland van de goden is of meer in deze tijd ‘eiland van de spiritualiteit’.

Mindshare heeft iets met dat spirituele, vernieuwende denken dat vooral in Europa opmars maakte als ‘new age’ in de tijd dat Mindshare ontstond. We kozen de paarse kleur om allerlei zakelijke redenen, maar vooral door de verbeeldingskracht die het uitstraalt. Oorspronkelijk wordt de kleur geassocieerd met adel, koninklijk en macht. Spirituele denkers geven de combinatie aan van energie, passie en warmte van het rood met de koelte, kalmte en sofisticatie van het blauw. Het wordt door hen geassocieerd met mystiek en magie. De paarse kleur inspireert op deze manier de ontwikkeling van creativiteit.

Zo is een logische stap gemaakt naar het grote thema van de conference: original thinking. Eén van de vier key beliefs van Mindshare voor ons eigen business model. Dit naast ‘alles begint en eindigt in media’, de kracht van samenwerking en onze mensen en hun passie.

Nu moet ik zeggen dat het heerlijk is om over dit thema te discussiëren met op de achtergrond een economie die groeit. Dat maakte gastspreker Ross O’Brien van The Economist Intelligence Unit duidelijk met zijn voorspellingen over de groei in de diverse Aziatische landen. De rek is er nog niet uit. Maar duidelijk is dat zij een sterker Europa nodig hebben, want ook daar leven ze niet van de eigen markt alleen. Fascinerend blijft de impact van digital op het leven aldaar. Prime time is vooral de tijd in het openbaar vervoer als iedereen zijn favoriete serie volgt op de eigen smartphone. De groei in de meeste landen bezorgt Mindshare (en de gehele industrie aldaar) het grootste probleem, namelijk het verkrijgen van toptalent. Wij alleen al hebben de komende drie jaren duizenden mensen nodig voor onze vestigingen.

Juan Senor van de Innovation Media Consulting Group was ogenschijnlijk een vreemde gastspreker, want van zijn key note over de toekomst van de publishing industry verwachtte niemand veel. Een dying industry, dus laten we focussen op digital en social. We kwamen bedrogen uit. Een prachtig gepassioneerd verhaal over succes stories wereldwijd uit de dagbladindustrie. Hij maakte duidelijk dat het net als bij wijn niet om de fles maar om de inhoud gaat. Ofwel niet om krant, iPad of welk medium dan ook, maar om het journalistieke product. Hoe houden journalisten het tempo van de wereld bij, de concurrentie van de burgerjournalistiek en pas dan het medium dat er bij past. Hij heeft mijn hart gestolen. Vervolgens ging hij in op andere missies in zijn leven: fundraisen namens Down Syndrome en zijn expedities naar de Noord- en Zuidpool en het Amazone gebied. Wat een storyteller.

Ook de Zweedse auteur en presenter Fredrik Haren wist als vanouds de menigte te boeien met zijn interactieve presentatie over ‘ideeën’. Als we weten dat onze beste ideeën ontstaan tijdens onder andere douchen en slapen, waarom bouwen we dan kantoren om creative industries in onder te brengen? Hij heeft derhalve recent een eiland bij de Filipijnen gekocht wat het ‘idea island’ moet worden. Hij nodigde iedereen uit om daar eens een weekje door te brengen en er zal veel loskomen. Een topspreker en we zijn blij dat we als Mindshare een inhoudelijke bijdrage hebben kunnen leveren aan zijn nieuwe boek over global business. Dit boek is op een speciale bijeenkomst van Mindshare tijdens de Cannes Lions gepresenteerd.

Mooie verhalen van gastsprekers zijn voorbij gekomen, maar de allermeeste indruk maakten de bijdragen van onze eigen mensen. Meer dan 25 presentaties van ideeën om onze business beter te maken en beter werk voor klanten te maken, afgewisseld door het beste werk van ons wereldwijde netwerk (de inzendingen voor de Cannes Media Lions), zorgde voor een continue stroom van inspiratie voor iedereen. Één van mijn Europese collega’s verwoordde dit als volgt: “Het voelt alsof ik op Bali continue stoned was van de geweldige ideeën.” Het had hem aangegrepen en mij ook. Original thinking is geen loze kreet. Het zit net als de paarse kleur in onze genen.

 

>> Vind hier alle artikelen uit de Keep in Mind mail van juni 2012

0

Share This Post

Leave a reply