Gewoon omdat het Cannes

Gewoon omdat het Cannes

Mindshare heeft Ruud de Langen maandag weer eens uitgezwaaid. Bestemming voor deze week: Cannes. Want wie is daar niet voor het Cannes Lions Festival dat gaat over creativiteit, reclame en media. En hoewel deze kustplaats nu vol staat met alles wat zich in media beweegt en dus niet met vrouwen in bikini vermaakt Ruud zich prima. Benieuwd naar zijn bevindingen?

Lopend over de Boulevard de La Croisette is het lastig om de vrouwen in bikini te zien. Deze week is in Cannes het Cannes Lions Festival gaande. Dat gaat over creativiteit. En van oudsher trokken de creatieven van de reclamebureaus hier massaal meer flessen champagne open dan Bonnie St. Claire in een gemiddelde week. Maar op het strand van Cannes is er een complete invasie zichtbaar van bedrijven als Microsoft, Facebook en Google. Ook de mediabureaus die normaliter in de jeugdherberg net buiten Cannes op stapelbedden sliepen, zijn nu prominent aanwezig in penthouses en villa’s. Reclamehelden als Wim Ubachs verplaatsen zich nu op de fiets, daar waar de technologie bedrijven in limousines rondrijden die langer zijn dan een willekeurige Connexxion autobus.

Technologie en media bewegen zich dus letterlijk in het centrum van de activiteit. Midden in de magie van Cannes. Het is ook belangrijk dat die bedrijven zich laten zien. Met hun werk, met hun klanten, met hun mening.

Een van de zaken die opviel is dat we hier over bedrijven spreken die globaal opereren. Fredrik Haren heeft hier met Mindshare het boek ‘One World One Company’ over geschreven. Tijdens zijn presentatie in Cannes kreeg hij daarbij een warm gehoor. De wereld is veranderd en grenzeloos geworden. Het gaat er niet om of je een Zweedse telco bent of een Duitse postorderaar. Ook in media. Google, Facebook, Microsoft, Twitter of Apple, ze domineren in mediatijd bij consumenten over de hele wereld. Dat betekent dat je als mediabureau je daar ook aan moet spiegelen. Zo is Mindshare ooit begonnen, als een echt globaal netwerk. Met een eerste kantoor in Tapei, niet in London.

Een van de sprekers Chris Caposella, CMO van Microsoft kwam tijdens zijn lezing in het Palais de Festival met vier glasheldere principes als het gaat over marketing. Ten eerste moet je de ‘consumer journey’ leven en ademen. Dat moet centraal staan bij alles wat je doet. Een strateeg die de consumer journey niet consequent hanteert, is de Bert van Marwijk in communicatieland en scoort niet. Het tweede aspect dat Caposella naar voren bracht is focus. We willen zoveel vertellen, maar focus op slechts een paar belangrijke boodschappen. En vertel die op een mooie manier, door echte storytelling toe te passen. Het derde principe ging over het kennen van je competitie en respect daarvoor hebben. Daar kan eenieder zich bij aansluiten. Vervolgens was de laatste les: wees daar waar de bal is. Mark van Bommel heeft dat inmiddels ook goed begrepen, hij kon dat niet meer belopen en laat nu anderen zijn plaats innemen.

Ik mag dit stuk niet afsluiten zonder te zeggen dat creativiteit nog steeds de grote motor achter effectiviteit is. Het mooiste creatieve werk is verzameld in Cannes. Zonder creatie is die technologie vleuggellam. Data krijgen betekenis door content. Laten we als industrie daar met elkaar aan blijven werken. Door met goede inzichten te werken, met goede ideeën. En door de data overzichtelijk in kaart te brengen. Met bijvoorbeeld het door Mindshare in Cannes gelanceerde dashboard CORE. Een fantastische technologische innovatie waar u meer van zult horen.

Dan nu weer uit de hotelkamer terug naar het strand alwaar ik weer de vrouwen in bikini de technologiebedrijven zal zien schitteren.

 

>> Vind hier alle artikelen uit de Keep in Mind mail van juni 2012

0

Share This Post

Leave a reply