Zappen langs het kijkgedrag

Zappen langs het kijkgedrag

Onlangs publiceerde SPOT het TV jaarrapport van 2011, een rapport over het kijkgedrag en trends in 2011. Een berg informatie en cijfers die we voor je hebben onderzocht. Conclusies: de mediabesteding op TV is nog nooit zo hoog geweest als in 2011 (traditionele media wordt dus nog altijd als erg belangrijk gezien) en er zijn trends gaande in het TV landschap. TV kijken wordt interactief en er wordt steeds meer gebruik gemaakt van diverse devices om programma’s te kijken.

Dat is zó 2011
2011 was een recordjaar qua bestedingen op TV, de groei was 4,3% ten opzichte van 2010. Hierdoor is de totale besteding voor het eerst over de magische grens van 1 miljard euro gegaan. Deze groei zit voornamelijk in de eerste drie kwartalen van het jaar. Non spot advertising is populairder geworden, deze bestedingen zijn gegroeid met 5,8%. De kijktijd is eveneens gestegen waaruit blijkt dat er massaal TV is gekeken. Dit is opvallend aangezien 2011 geen evenementenjaar is geweest. Wat staat er dan dit jaar te wachten met deze mooie sportzomer?

Totale tijd besteedt aan media (7 uur) is als volgt verdeeld: Ondanks de recessie zijn TV en internet de 2 media die sterk overeind zijn gebleven. Het digitale aanbod qua TV zenders blijft ook groeien. 73% van de Nederlandse huishoudens heeft een digitale aansluiting en er wordt inmiddels ook een deel van de digitale zenders meegenomen in het kijkonderzoek. Uitgesteld kijken wordt met een digitale aansluiting makkelijker gemaakt en ook dit percentage is gestegen van 2,1% naar 2,9%.

Ontwikkelingen zijn er bij elk medium, zo ook bij digitale TV. We hebben er een paar op een rijtje gezet:

  • HBO bij Ziggo: 3 kanalen met hoge kwaliteit series, films en documentaires.
  • Pathé Thuis: Pathé heeft een Video on Demand service opgezet. Films die bij Pathé bioscopen zijn vertoond, maar ook films die nooit in de bioscoop zijn verschenen, worden beschikbaar op HDTV, computer, mobiele telefoon en tablet.
  • Interactieve TV Online van KPN: KPN klanten kunnen op hun laptop, pc of iPad de 20 meest populaire TV zenders kijken. Ook kunnen er films bekeken worden.
  • Ziggo verkleint het analoge pakket om het digitale pakket te stimuleren. Het analoge pakket is verkleind van 30 naar 25 zenders .
  • Met de Ziggo TV App 2.0 kunnen de 10 best bekeken TV zenders bekeken worden op iPad, iPhone en iPod touch. Internet van Ziggo is overigens wel vereist.
  • Apple TV: hiermee kan materiaal van onder andere iTunes en Youtube bekeken worden in HD kwaliteit.  Ook muziek en foto’s kunnen vanaf je computer gestreamed worden.

Trendy kijkers
Nieuwe technologieën bieden weliswaar de mogelijkheid om anders TV te kijken, in de praktijk blijft de kijker vasthouden aan zijn eigen kijkpatroon. Het afgelopen jaar werd er iets minder dan 80% van de audiovisuele content via de TV bekeken, het resterende percentage ging naar computer en ongeveer 3% werd er via smartphone of tablet bekeken. DVR’s (digitale videorecorders) en internet voegen daardoor juist iets toe in plaats van dat ze een bedreiging vormen. Door middel van onder andere app’s wordt de kijker nauwer betrokken bij programma’s wat het medium interactiever maakt. X-Factor had afgelopen jaar de Hartslagmeter waarmee de kijker op een tablet de hartslag van de deelnemers kon zien. Dit jaar heeft Holland’s Got Talent de Thuis Coach app geïntroduceerd voor smartphones. Hiermee kunnen kijkers vanuit hun stoel jurylid spelen.

Doordat programma’s ook op een groeiend aantal online en mobiele devices beschikbaar zijn, is het van belang dit in de toekomst ook te kunnen meten in de vorm van kijkcijfers. Om op deze trend aan te haken is SKO in 2011 begonnen met de opbouw van een proefpanel waarin de meting van het regulier kijken en het kijken naar televisie via internet wordt gemeten.

Eind goed, al goed
2011 was een goed jaar voor het medium TV. Niet alleen zijn de bestedingen en kijktijd gestegen, ook wordt het medium interactiever doordat de kijker meer betrokken wordt bij programma’s. 2012 belooft veel goeds met het EK en de Olympische Spelen en bovendien worden er momenteel veel nieuwe formats geïntroduceerd. Dat bewijst dat het medium nog volop groeit en in beweging is.


0

Share This Post

Leave a reply