…in de schijnwerper: Ana Henriques, Media Manager Heineken Nederland

…in de schijnwerper: Ana Henriques, Media Manager Heineken Nederland

Ana Henriques, sinds 1,5 jaar Media Manager voor Heineken Nederland. Ze begon als promotiemedewerker tijdens haar studie Internationale Bedrijfscommunicatie en zit nu al bijna 10 jaar in het vak. Over vakidioten, de digitalisering en succesvolle campagnes. 

Wat was je eerste bijbaantje?
Mijn communicatiecarrière is gestart als instore promotiemedewerker voor Hewlett Packard. Elk weekend demonstreerde ik aan consumenten de nieuwste snufjes in printer- & cameraland bij verschillende retailers. Een fantastische eerste baan waar ik veel over consumenten en retailers heb geleerd.

Hoe ben je in het mediavak gerold?
Tijdens mijn studie trok vooral interne communicatie mij. Het marketing communicatie consultancy bureau voor Hewlett Packard in Nederland kende mij en was op zoek naar een stagiair die de toekomstige groei van de organisatie kon helpen met het structureren van hun interne communicatie. Van 17 ‘vrienden’ en een grote koffietafel, gingen we in 6 maanden tijd naar 60 medewerkers. Een garantie voor miscommunicatie als er geen structuur is…Tussendoor mocht ik ook projectmanagers helpen. Daar werd ik zo verrast door de kracht van marketing communicatie, dat ik na mijn stage bleef als junior adviseur. Later werd ik bij verschillende merken marketing communicatie adviseur en marketeer.

Op welke campagne ben je het meest trots?
Op veel campagnes eigenlijk. Iedere campagne heeft zijn charmes met verschillende doelstellingen. Of het nu de introductie was van de Blackberry & Smartphones bij zakelijke ondernemers, de rebranding naar de Hi Society of de kerstcampagne van Coca-Cola met Serious Request of straks de EK campagne voor Heineken. Ik ben altijd trots als je samen met een team de businessresultaten haalt en daarin de synergie weet te vinden tussen verschillende afdelingen, communicatiedisciplines en bureaus.

Wat maakte deze campagne zo succesvol?
Alle campagnes die een relevant consumenteninzicht bevatten en in executie middel (passende communicatie) en doel (sales genereren) uit elkaar weten te houden, hebben de grootste kans op succes. Er worden nog steeds teveel campagnes ontwikkeld waar de communicatievorm belangrijker is geworden dan de boodschap die de houding en het gedrag van de consument zal beïnvloeden.

Wie in het mediavak bewonder jij het meest?
Ik bewonder alle vakidioten die continue op zoek zijn naar betere manieren om met de consument te praten.  

Wat deed je als je dit werk niet deed?
Geen idee. Mijn grootste passie zijn mensen en wat hun beweegt. In marketing en communicatie staat dit centraal.

Als jij een merk zou zijn, hoe zou je dat merk dan omschrijven?
Verrassend, Energiek & Eigenzinnig.

Van welke (online) netwerken ben je lid?
The basics: Linkedin, Facebook, Hyves en Twitter.

Wat is de beste tip die jij in je carrière hebt gekregen?
Pick your battles.

Wie zou je zelf een tip willen geven en welke tip zou dat zijn?
Ik zou een tip willen geven aan iedereen in het marketingvak: verdiep je in de behoeftes van de consument en ook in die van de salesorganisatie. Zonder consument is er geen sales en zonder sales is er ook geen marketingbudget.

Welke ontwikkeling in de media signaleer je en mogen we volgens jou echt niet missen?
Er zijn zoveel ontwikkelingen dat het lastig is om alles serieus te nemen of zelfs bij te houden. Het digitaal worden van alle mediakanalen vind ik wel erg interessant: straks kunnen we met alle media niet alleen erg gericht communiceren, maar ook het tijdstip bepalen. Dit gaat een extreme impact hebben op campagneontwikkeling en zal een uitdaging zijn voor alle campagnemanagers en bureaus.

En over welke actuele ontwikkeling in de media wind je je op?
Helaas blijft het actueel: de gedachte dat een slecht inzicht op te lossen is met goede communicatie of meer mediadruk.

Wat wil je over drie jaar met jouw merk hebben bereikt?
Heineken Nederland heeft verschillende merken, maar ze hebben wel 1 ding gemeen:
relevant zijn voor de doelgroep, zodat deze voor je blijft kiezen. Ik zou dan ook graag zien dat alle merken versus hun directe concurrent significant beter scoren op het inspelen op de doelgroep en daardoor een hoger marktaandeel realiseren.

En daarna?
Als we bovenstaande kunnen realiseren voor alle merken, dan wordt de kunst de concurrentie voor te blijven.

Aan wie uit het vak zou je deze vragen zelf weleens willen stellen?
Ursula Hulsmeijers, Media Manager bij Unilever.

 

>> Vind hier alle artikelen uit de Keep in Mind mail van Februari 2012


0

Share This Post

Leave a reply