Column: Me, Myspace & iTunes

Hoe gevoelig zijn wij consumenten voor trends? Hadden we een paar maanden geleden allemaal onze eigen ongezouten mening over Amy Winehouse en tegenwoordig over Whitney Houston, toch hebben we massaal na het overlijden van deze supersterren hun liedjes gedownload via iTunes. Graag willen we geloven dat we individuen zijn, terwijl we ons uiteindelijk toch echt in dezelfde kudde bevinden. Is het dan echt me, myself and I of is het toch Me, MySpace and iTunes?

Door Aziza el Idrissi en Renee Tan.

Wij zijn individuen en uniek. We voelen in ieder geval die drang om uniek te zijn. In het ik-tijdperk waar we nu in leven vinden we het belangrijker dan ooit om anders dan anderen te zijn. We doen ons uiterste best om trends te negeren en niet in een groep op te gaan. Ik weet nog heel goed dat ik een aantal jaar geleden heel hard geroepen heb dat ik nooit een skinny jeans zou dragen en dat Ugg’s het in dit leven niet tot mijn schoenenkast zouden redden. Ik ben namelijk niet gevoelig voor die verschrikkelijke trends en ík draag alleen wat ík mooi vind! Laten we voor de vorm even vergeten dat ik op dit moment een skinny jeans aan heb en op Hyves en Facebook lid ben van de “I heart Ugg’s” pagina, samen met 1.205.121 andere “individuen”.

Op de sociale platformen zijn we allemaal met dezelfde dingen bezig, of dat nou Uggs, skinny jeans of leuke inhakers zijn. Niet voor niets wordt een topic trending op Twitter. Ook zie ik vaak op mijn Facebook timeline dezelfde gedeelde filmpjes en foto’s van mensen voorbij komen. De afgelopen weken werden er vooral filmpjes van Whitney Houston gedeeld waar dat in juli nog Amy Winehouse was. Het roerige privéleven van deze artiesten leek de bovenhand te hebben, maar als het erop neerkomt, worden ze toch herinnerd door hun muziek. Dit is ook gelijk te zien in de iTunes top 100, waar Whitney Houston nu veelvuldig te vinden is. Daarvoor had de Elfstedenkoorts een paar weken geleden heel Nederland en omstreken in zijn greep. Zelfs het NOS journaal speelde hierop in en besloot bijna de hele uitzending aan de ‘tocht der tochten’ te wijden. Iedereen was er in korte tijd vol van en zo snel als deze trend opkwam, zo snel was hij ook weer verdwenen toen bleek dat het ijs nog niet dik genoeg was.

We kunnen nog zo hard roepen dat we individuen zijn, anders dan de rest en uniek, maar stiekem lopen we gewoon mee met de kudde. En ook straks negeren we voor even het ik-tijdperk en genieten we allemaal van het ‘wij’ gevoel als de sportzomer begint en komen we elkaar weer tegen op Facebook.

 

>> Vind hier alle artikelen uit de Keep in Mind mail van Februari 2012

0

Share This Post

Leave a reply