Column: There is no Finish Line

Mediabureaus zijn niet sexy. Die opvatting krijgen we geregeld voorgeschoteld. Maar daar is Ton Schoonderbeek het uiteraard niet mee eens. Waarom? Omdat de veranderingen in de branche continu blijven inspireren tot vernieuwing en originaliteit. Het Mindshare van 2012 omarmt veranderingen en zoekt naar nieuwe, passende antwoorden. De finish komt niet in zicht. Sterker nog: er is geen finish, om met één van onze opdrachtgevers te spreken.

Er wordt vaak gediscussieerd over de toekomst van het mediabureau. Niet zelden op negatieve toon, want mediabureaus staan ogenschijnlijk stil terwijl de wereld in rap tempo verandert. Veel van ons werk is onzichtbaar en minder sexy dan dat van reclame- activatie- en digitale bureaus. We worden ook wel eens veredelde administratiekantoren genoemd, maar één van de prominente verkondigers van dat verhaal ontdekte dit jaar dat het starten van een mediabureau toch gecompliceerder is dan verwacht. Het is een echte bedrijfstak waar de energie uitspat en talenten graag werken. De AMMA’s vormen een prachtige etalage van ons vak en met plezier zie ik hoe het niveau elk jaar weer toeneemt.

Origineel denken
Over het mediabureau anno gisteren en nu is al veel geschreven in onze nieuwsbrief en op ons Keep-in-mind-blog, en daarom nu iets over de toekomst. Je kunt daar alleen over spreken als je weet waar je vandaan komt. Bij Mindshare hebben we een historie van anders doen. Origineel denken zorgde ervoor dat we als mediabureau eind vorige eeuw konden startten met de wet van de remmende voorsprong. Een anders soort mediabureau met research en insights in het hart. Een bureau met een structuur om wereldwijd klanten te behandelen. Ons eerste kantoor werd niet geopend in de westerse wereld maar in Taipei. Schaalgrootte door de samenwerking in GroupM. Geen digitaal label maar integratie in ons aanbod. Met acquisities van specialistische bureaus wisten we onze dienstverlening snel te verbreden, entrepreneurs aan ons te binden en een fundamentelere partner te zijn voor onze klanten.

Nieuwe contouren
Geen verrassing, want ons disruptieve denken zit verweven in onze naam. Dat nemen we mee de toekomst in. We zijn groot en sterk, maar weten als geen ander dat de wet van Darwin geldt: “It’s not the strongest of the species that survives, nor the most intelligent, it is the one that is the most adaptable to change”. Kortom, we blijven veranderen. We breken ons eigen bureau continu af, om weer opnieuw te beginnen. Stap voor stap, want tijdens de verbouwing blijft onze winkel open en klanten waarderen onze services. Met verandering willen we voorop blijven lopen en antwoord kunnen geven op uitdagingen en ontwikkelingen die we tegenkomen.

Die ontwikkelingen gaan de contouren van het nieuwe Mindshare bepalen. Ik licht er een paar uit:

  1. De aanhoudende drang naar efficiency en effectiviteit. Zeker in tijden van recessie is er een focus op kosten, maar gelukkig ook steeds meer op opbrengsten. Mediabestedingen zijn media-investeringen en dus “working capital” voor adverteerders. Mediabureaus zijn steeds beter in staat om deze ROI aan te tonen. Daarmee komen mediabureaus steeds meer uit hun puur uitvoerende rol en worden zo boardroom gesprekspartner.
  2. “Performance based” is niet meer voorbehouden aan e-commerce klanten en digitale media, maar wordt nu breed toegepast. Zeker nu we als Mindshare met eigen dashboards real time kunnen inspelen op het consumentengedrag en ervaren zijn in het werken met bidding systemen. We lopen voorop in deze vorm van adaptive planning.
  3. De polarisatie in onze industrie: technologie en ideeën. Het gaat over data, analytics en econometrie. Niet alleen registreren en verpakken in dashboards, maar gekoppeld aan advies. Al in een eerdere Keep-in-Mind-editie schreef collega Inge Ginder over het boek Super Crunchers. In dit boek een pleidooi voor het nemen van beslissingen op basis van data. Dashboards zorgen ervoor dat het mogelijk is real time te plannen en bij te schakelen. Maar hoe meer technologie, des te meer ook behoefte aan ideeën, creativiteit, anders denken. Dat leeft op gespannen voet met de data-explosie, maar het is cruciaal dit goed te combineren.
  4. De “war on talent”. We zijn continu op zoek naar mensen met specialistische kennis en die komen niet meer uit traditionele hoeken. Maar bovenal hebben we behoefte aan mensen met een bird’s eye view die al kunnen integreren. Die mensen zijn te vinden. Gelukkig willen ze ook steeds meer werken in een bureau dat verankerd is in de communicatie-industrie, investeert in technologie en menselijk kapitaal op wereldwijde basis en mooie klanten heeft om voor te werken.

Deze ontwikkelingen nemen we mee in de verdere ontwikkeling van Mindshare. We willen uniek blijven door steeds als eerste veranderingen op te pakken. Origineel denken. Zo creëer je de winnaar van de toekomst, want we blijven niet hangen op drie keer AMMA Mediabureau van het Jaar. Dat was toen. We gaan door en geïnspireerd door de legendarische eerste merkcampagne van onze klant Nike: “There is No Finish Line”.

Ton Schoonderbeek, Leader Benelux


>> Vind hier alle artikelen uit de Keep in Mind mail van December 2011

0

Share This Post

Leave a reply