Column: Het verloren vakje

Nederlanders worden voor diverse doeleinden overzichtelijk ingedeeld in generaties en leeftijden. Met een beetje achtergrondkennis kun je al snel bepalen of je in aanmerking komt voor een VIP-behandeling van een adverteerder. Maar wat nu wanneer je door zowel je generatie als je leeftijd volledig in een zwart gat valt? Heidi Müller kan er over meepraten.

Je wordt geboren, je groeit op en je probeert iets van je leven te maken. De veronderstelling dat dit aardig is gelukt wordt echter genadeloos met de grond gelijk gemaakt wanneer je je wordt verteld dat je tot de ‘Verloren Generatie’ of de ‘Generatie Nix’ behoort. Een doelloze generatie geboren na die romantische Protestgeneratie (Baby Boomers) en net voor de prettig Pragmatische Generatie. En nog vér voor de multidisciplinaire Generatie Einstein. Behoor je dus net als ik ook tot de Nix Generatie, dan kan ik je vertellen dat er een stempel op je voorhoofd staat met het woord ‘PECHVOGEL’ of ‘TUSSEN DE WAL EN HET SCHIP GEVALLEN’. Uiteraard wordt de soep niet zo heet gegeten, maar zeg nou zelf, zo’n stempel is beslist geen fraai gezicht.

Nee, dan kijk ik liever niet naar generatie maar naar leeftijd. Al spelen mijn andere persoonlijke kenmerken ook een rol, leeftijd is meestal de belangrijkste voorwaarde. Leeftijd maakt dat je interessant bent voor een adverteerder die in jou een Toekomstige Koper ziet. Leeftijd maakt het verschil.

Dus bij het beantwoorden van vragenformulieren kruis ik trots, zonder aarzeling en vol zelfvertrouwen het vakje 13-19 jaar, 20-34 jaar, 20-49 jaar of 35-49 jaar aan. De adverteerder mag trots zijn op me.

Maar dan… Dan komt die ene dag in het jaar dat ze je het geheim verklappen waar de mosterd kan worden gehaald. En dat je onherroepelijk in het volgende vakje valt.

Het vakje dat er wat knullig achteraan bungelt. Je omgeving geeft al subtiele signalen af dat de belangrijkste jaren achter je liggen. Waar maak je je druk om, je hoeft je toch alleen nog maar met pensioenadviseurs bezig te houden?

Knal. Een dubbele nekslag. Een vijftig-plusser uit de Verloren Generatie. Hoe diep kun je zinken.

Daarbij komt ook nog eens dat die vijftig-plussers met het verstrijken van de jaren kritischer worden en twee keer nadenken voordat ze iets kopen. Duurzaam leven wordt belangrijker. Advertenties worden met kritischer ogen bekeken. Een gezichtsproduct voor de oudere huid dat wordt geadverteerd naast het hoofd van een dame die duidelijk in het vakje 20-34 valt, wordt genadeloos terzijde geschoven. Lastige types, die verloren vijftigers.

Maar er gloort hoop. Geld blijft namelijk gewoon geld. En dat hebben die vijftig-plussers wel. Niet alleen de Baby Boomers kunnen dus rekenen op een grote belangstelling, ook de vijftigers beginnen nu door te dringen tot de Most Wanted-lijst. Elk jaar zijn we weer van harte welkom op de 50+ beurs waar we kunnen genieten van heel veel verschillende producten en diensten die perfect passen bij ons eigen leeftijdvakje. Meer en meer tijdschriften richten zich tot de vijftigers en verdomd, ook steeds meer reclamecampagnes. En we worden ook nog eens persoonlijk uitgenodigd om lid te worden van Omroep MAX. Hoera, mijn leven heeft weer een doel gekregen!

Dus vanaf nu pronk ik trots met mijn voorhoofdstempel. En vul ik kordaat het vakje 50+ in. Met een extra dikke pen. Ze mogen blij zijn met me, die adverteerders. Nixnutterig en gerimpeld, ik ben een gewild exemplaar.

Heidi Müller

 

>> Vind hier alle artikelen uit de Keep in Mind mail van Oktober 2011

0

Share This Post

Leave a reply