The Good, the Bad and the Ster

The Good, the Bad and the Ster

“Vergrijsd, behoedzaam of spraakmakend”, kopte het artikel over de najaarsprogrammering in onze Keep in Mind-nieuwsbrief van afgelopen augustus. De programma’s van de Ster ontbraken toen nog in ons overzicht. Daarnaast hebben we een aantal voorspellingen gedaan over de titanenstrijd tussen RTL en SBS.  Maar hoe staat het er eigenlijk voor nu het nieuwe TV-seizoen in volle gang is?

Grijs gebied
Op basis van de kijkcijfers kunnen we zeker concluderen dat het de Publieke Omroep uitstekend is gelukt om de grijze massa te interesseren voor haar programma’s. Met uitzendingen van Lang Leve de TV, Hello Goodbye en Liefs Uit behaalt de Ster nog altijd hoge kijkdichtheden bij voornamelijk de oudere doelgroepen. Hoewel, de dramaserie Overspel, van de makers van Vuurzee, wordt vooral goed bekeken door de doelgroep van twintig tot 49-jarigen. Toch lopen de vijftigplussers ook voor dit programma met een jonger profiel warm. Het vernieuwde Fort Boyard maakte een vliegende start met 22 procent marktaandeel in de doelgroep twintig tot 49-jarigen in de eerste aflevering, maar daalde al weer snel naar 12 procent. Waarschijnlijk bekeken de kijkers uit nieuwsgierigheid en nostalgie het programma, in de hoop dat het zou lijken op de voorloper ervan uit 1990. De reacties op Fort Boyard waren in de wandelgangen erg wisselend, en dat was direct te merken in de kijkcijfers.
Ster blijft, ondanks de commerciële zenders, nog altijd een belangrijke speler. Met de terugkeer van Paul de Leeuw op de zaterdagavond is er een ouderwetse strijd tussen Paul en Linda de Mol aan de gang. Afgaand op afgelopen weekend staat het vooralsnog 1-0 voor RTL; Ik Hou van Holland bleek net iets populairder.

Geen uitschieters, weinig nieuws, Ster blijft het komend seizoen op dezelfde koers varen en zal stabiel het nieuwe jaar ingaan. Met de sportzomer van 2012 in het verschiet hoeven ze ook niet groots uit te pakken, om kijkers zitten ze dan toch niet verlegen.

Kijkcijferkanonnen
RTL behaalt, zoals voorspeld, hoge kijkcijfers met bewezen succesformules als Ik Hou van Holland en The Voice. De laatste aflevering van deze talentenjacht op 21 oktober j.l. behaalde zelfs 55 procent marktaandeel op de doelgroep twintig tot 49-jarigen. Maar niet alleen de bestaande programma’s scoren goed, de documentairereeks Obese maakt een goede start op de zondagavond en scoort vanaf de eerste uitzending hoge kijkcijfers. Ook Ushi and the Family en Hotter Than My Daughter van Gordon scoren goed met gemiddeld 36 procent marktaandeel. Gordon haalde met zijn laatste aflevering zelfs 47 procent, hoewel het doorkijkeffect van The Voice hierbij geholpen heeft.

RTL 5 kreeg grip op een flink deel van de kijkers met programma’s als Holland In Da Hood, Expeditie Robinson en So You Think You Can Dance. De grote tegenvaller is het alweer derde deel van de Oh Oh Gerso-serie, die duidelijk over zijn hoogtepunt heen is. Behaalde het programma het eerste seizoen gemiddeld twintig GRP’s onder twintig tot 34-jarigen, dit seizoen komen ze niet verder dan ruim negen GRP’s.

RTL 7 timmert goed aan de weg met z’n voetbalprogramma’s, de Televizier-Ring voor Voetbal International is daar het bewijs van. Het is een zender met een specifieke programmering, en VI is een belangrijk troef daarin.

Waar blijft de concurrentie?
SBS heeft ook een aantal nieuwe programma’s geïntroduceerd, maar een echt kijkcijferkanon hebben ze (nog) niet te pakken. Programma’s als Zand Erover, Moet Je Me Niet Wat Vragen en het vernieuwde Beste Idee van Nederland met Beau van Erven Dorens zijn tot nu toe geen concurrentie voor RTL, terwijl de verwachtingen hooggespannen waren.
Wellicht lukt het nog met het programma Wedden Dat Ik Het Kan met Jeroen van der Boom, dat afgelopen zaterdag voor het eerst op de buis te zien was en direct een klein succesje boekte. Het verplaatsen van Waar Is de Mol van Veronica naar SBS6 is ook goed geweest voor de kijkcijfers. Waar het programma op Veronica nog gemiddeld drie GRP’s behaalde in doelgroep 20-49, is dit aantal op SBS6 tweemaal zo veel. De programmering dit najaar blijft, zoals verwacht, veilig en dicht bij de kijker. Geen grote nieuwe shows, maar wel genoeg nieuwe programma’s om de trouwe SBS-kijker te enthousiasmeren. Een echte concurrent voor RTL is SBS nog steeds niet Ook zij gaan, net als Ster, stabiel het nieuwe jaar in. Naar wat er vervolgens gaat gebeuren kunnen we alleen nog raden, maar het nieuwe TV-seizoen zal voor hen dan pas echt beginnen. De strijd tussen RTL en SBS is zeker niet gestreden.

En hoe zit het ook al weer met de kleinere zenders? Discovery Networks blijft stabiel met Discovery, Animal Planet en de nieuwe vrouwenzender TLC in het pakket. Tot aan september was er een kleine groei bewerkstelligd in het marktaandeel, maar dat was helaas van korte duur als gevolg van de nieuwe programmering op de grote zenders. Fox Channels heeft er sinds oktober een nieuwe digitale zender bij, 24Kitchen, waar alles om eerlijk eten gaat. MTV Networks is sinds april aan het groeien, maar ook hier is het marktaandeel iets gezakt vanaf september door de concurrentie op de grotere zenders. De kidszenders Nickelodeon en Disney blijven om elkaar heen draaien wat marktaandeel betreft.

Met andere woorden…
Tot nu toe verloopt alles volgens voorspelling. RTL blijft scoren met nieuwe en bestaande formats, terwijl dit voor SBS nog niet lijkt te lukken. Vallen, opstaan en vooral blijven staan was het devies,  en dit blijft van toepassing. 2012 moet het jaar van de groei worden, dus we blijven stiekem hopen op een nieuwe kijkcijferoorlog tussen RTL en SBS. Dat maakt ons werk uiteraard veel leuker.

 

>> Vind hier alle artikelen uit de Keep in Mind mail van Oktober 2011

0

Share This Post

Leave a reply