Een dag niet gedacht is een dag niet geleefd

Een dag niet gedacht is een dag niet geleefd

Charlie Chaplin, Alfred Nobel, Mindshare, het is een mooi rijtje maar waarom staat Mindshare er bij? Omdat we het willen hebben over oorspronkelijk denken. Ga met Ruud de Langen honderd jaar terug in de tijd en denk als Charlie Chaplin.

Zoek de… overeenkomsten
Wat is de overeenkomst tussen Charlie Chaplin en Alfred Nobel? Wel, beide heren waren oorspronkelijke denkers. Alfred Nobel wilde niet te boek staan als de uitvinder van het dynamiet. Daar zat een wat negatieve klank aan (kaboem). Dus liet Nobel in zijn testament vastleggen dat met zijn kapitaal jaarlijks vijf Nobelprijzen dienden te worden uitgereikt. Deze ommezwaai in denken zorgde ervoor dat niemand meer weet dat hij de uitvinder van explosieve staven is. Oorspronkelijk denken ligt ook ten grondslag aan de werkwijze van Charlie Chaplin. Velen denken toch aan de stomme films waarin Chaplin slechts de sympathieke zwerver acteerde. In werkelijkheid was dit slecht een klein gedeelte van het imperium daarachter. Chaplin was niet alleen de acteur, hij was de regisseur, de producent, de componist en de founder van het bedrijf United Artists. Er zat duidelijk wat denkwerk achter die stomme zwart-wit filmpjes die de wereld veroverden. Maar ook heel veel improvisatie.

Albert Einstein kon er ook wat van, van dat denken. En had er ook een uitgesproken mening over. Zo wist hij dat problemen veroorzaakt door een bepaalde manier van denken juist met een andere manier van denken moest worden opgelost. Sterker nog, hij vond dat we als mensheid alleen maar kunnen overleven als we onszelf een behoorlijk stevige nieuwe manier van denken zouden aanmeten.

Waarom?
Ja, leuk allemaal, hoor ik u denken. Wat heeft dit met mij te maken, met onze industrie? Wij denken alles. We leven in de meest spannende tijd ooit als het om media gaat. Door digitalisering lijkt alles media te worden. Voor het eerst in de geschiedenis ontstaan er mediamerken die niet aan specifieke markten gekoppeld zijn. Facebook, Google, Twitter en Youtube zijn echte wereldspelers. Je komt ze echt overal tegen. Het denkwerk van Sergey Brin en Larry Page hebben hele markten en hun spelregels geherdefinieerd. Wij werken in een zeer waardevol gedeelte van die denkindustrie. We leven in een periode die fascinerend is door het spel dat we kunnen spelen met woorden, beelden en cijfers. We moeten ons daarbij zeker niet alleen door systemen en tools laten leiden, dat zijn de hulpmiddelen. Belangrijk is dat we in media ook blijven nadenken en simpele essentiële vragen blijven stellen. Waarom zit ik ook alweer middenin dit digitale project? Waarom gaat dit met mij aan de loop?

Het denken over doelstellingen en welke middelen daar een rol bij kunnen spelen moet in het hart van elke strategie centraal staan. De Consumer Journey zoals Mindshare die gedefinieerd heeft, is een goede opstap daarnaar toe. Het complexe moet terug gebracht worden naar het overzichtelijke. Oorspronkelijk denken moet daarom centraal staan in alles wat we doen. In strategie, maar ook in trading, executie en natuurlijk ook in ideeëngeneratie. Als we dat ene ding al twintig keer op een bepaalde manier hebben gedaan, zijn we aan onszelf verplicht om het de een-en-twintigste keer anders te doen. Ga dan dus honderd jaar terug in de tijd en denk als Charlie Chaplin.

Right thinking at the Right Time
Rupert Murdoch sprak zich in 1997 al uit over de start van Mindshare, Mindshare was “right thinking at the right time”. Sindsdien proberen we dat ook waar te maken. De term “Media” is niet voor niets geen onderdeel van onze naam, waar dat in het geval van vele mediabureaus wel zo is. We willen onze gedachten delen over een zo breed mogelijk spectrum van communicatie, onder meer met deze nieuwsbrief. In Nederland hebben we ons denken gematerialiseerd door bijvoorbeeld vanaf dag één onderzoek centraal te zetten in onze organisatie. Gelijk werd aan het eind van de vorige eeuw ook een belang genomen in Brand New Telly, om branded content in te kunnen bedden in onze strategieën. Geïntegreerd denken als het om digitaal gaat lieten we zien met de overname van Reddion en het integreren van de topmensen en systemen in de klantenteams.

Over mensen gesproken, dat is natuurlijk de belangrijkste grondstof als het over denken gaat. Er moet een onvoorwaardelijke honger naar nieuwe dingen zijn. We moeten verslaafd zijn aan actie en snelheid. Het gaat over oplossingen, niet over jargon. We zijn er op uit om het verschil te maken en we beseffen ons dat we de lat daarmee hoog leggen, maar voor minder moeten we het niet willen. Oorspronkelijk denken is hard werken. En dat is wat onze business partners in alle geledingen ook van ons verwachten.

Alles begint en eindigt in media
Na een aantal jaar van klanten en AMMA’s winnen is het tijd om het volgende hoofdstuk van Mindshare te gaan schrijven. We houden van co-creatie. Dus schrijft u vooral met ons mee. We willen het vernieuwende denken centraal stellen in alles wat we doen. Met onze mensen en hun passie. Met de gedachten dat alles begint en eindigt in media. Met ons hele netwerk. En met u samen. Daar zullen we onze partners de komende tijd ook voor uitnodigen.

We willen op ons gebied de Beatles zijn, Copernicus, Edison, Leibovitz of Leary. Met in ons hoofd de muziek van Aretha Franklin: you better think, think!

 

>> Vind hier alle artikelen uit de Keep in Mind mail van September 2011

0

Share This Post

Leave a reply