Doe-het-zelven met Social Media, deel 2

Doe-het-zelven met Social Media, deel 2

Eindelijk heb je als bedrijf of merk een eigen Facebook-pagina, een Twitter-account of een blog, maar je wilt natuurlijk wel weten of je het goed doet. In de Keep in Mind-mail van augustus besteedden we aandacht aan social media-tools die inzicht geven in wat er online over je wordt gezegd. Deze keer deel 2, met als belangrijkste vraag: hoe bepaal ik het succes van mijn merk of bedrijf in sociale media?

Door: Maud Adriaansen, Business Planning Research Manager en Laurens de Roode, Business Planning Research Executive

Twitter-prestaties vergelijken
Twitter zelf heeft nog geen gratis tools om je account te analyseren, al schijnt er binnenkort een tool te komen waarmee je kunt zien hoeveel mensen via Twitter naar je website gaan. Dat is vermoedelijk het begin van meer. Tot die tijd zijn er voldoende externe tools voor Twitter. Algemene statistieken vind je bij TweetStats, dat laat zien hoeveel tweets je per maand verstuurt, wie jij veel retweet en wie jou veel retweet. Ook kun je zien op welke dagen van de week je veel twittert en op welk tijdstip je dit doet. Daarnaast maakt deze site een overzicht van de onderwerpen waarover je twittert. Op Export.ly kun je meer te weten komen over je volgers: je kunt een Excel-bestand downloaden met daarin van al je volgers de locatie, het aantal tweets, volgers en gevolgden. Hiervoor moet je wel inloggen en je ‘betaalt’ met een (automatisch gegenereerde) tweet waarin Export.ly aangeprezen wordt.

Er zijn ook veel tools en measurements om de invloed van je Twitteraccount te bepalen. Hoewel het niet altijd even helder is waar de scores precies op gebaseerd zijn, is het toch leuk als je ziet dat je het beter doet dan je concurrent. Deze tools werken allemaal net iets anders, maar zijn wel ongeveer op dezelfde metrics gebaseerd: het aantal volgers dat je hebt, hoeveel volgers zij weer hebben, hoe vaak je tweets geretweet worden, hoe vaak er op je tweets gereageerd wordt. Een voorbeeld van zo’n site is Tweet Grader, waarmee je niet alleen de invloed van je eigen account kunt zien, maar ook dat van concurrenten. Een ander voorbeeld is Klout, waarvoor je moet inloggen met je Twitter-account en eenmaal ingelogd kun je van je eigen bedrijf en concurrenten de score door de tijd heen bekijken. Ook kun je zien wie jouw tweets beïnvloeden en door wie jij zelf beïnvloed wordt (en hun score kun je natuurlijk ook weer bekijken). Ondanks dat je voorzichtig moet zijn bij de interpretatie van de score – op elke site scoor je anders – is het een leuke manier om je Twitter-prestaties met die van concurrenten te vergelijken.

Wie zijn je volgers op Facebook?
Facebook houdt gegevens over je pagina bij, die je kunt inzien onder het kopje Facebook Analytics. Hier kun je zien of je aantal fans groeit, hoe vaak je berichten worden gelezen, hoeveel mensen het leuk vinden en hoeveel reacties er op komen. Ook kun je er meer te weten komen over je fans: of ze man of vrouw zijn, hoe oud ze zijn, waar ze vandaan komen en hoeveel fans opzeggen.

Daarnaast zijn er sites die de mogelijkheid bieden om niet alleen je eigen Facebook-statistieken te bekijken, maar ook die van concurrenten. Deze sites zijn meestal betaald. Tot op zekere hoogte gratis is All Facebook Stats, dat de mogelijkheid biedt om je eigen bedrijf gratis te vergelijken met twee concurrenten. Het gaat dan om gegevens als het aantal fans en de groei daarvan. Ook het aantal berichten en de aard ervan (status, links, muziek, foto’s, video’s, etc.) is te bekijken. In sommige gevallen is een groei van het aantal fans echt terug te leiden naar een specifiek bericht. Naast eigen berichten van de pagina is het ook zichtbaar hoeveel fans posten.

Op Export.ly kun je een Excel-bestand downloaden met daarin informatie over je Facebook volgers: wie plaatst er vaak comments en likes. Hiervoor moet je wel inloggen. Als je moet inloggen met je Facebook en Twitter-account, bedenk dan dat je de website toegang geeft tot allerlei strategische informatie. Je kunt applicaties uit Facebook en Twitter wel weer verwijderen, maar in de tussentijd heeft de website wellicht al een back up van al je fans gemaakt. Kijk voordat je inlogt in de voorwaarden van de website.

Analyse van je blogbezoek
Van de tools waarmee je blogs (en websites) kunt analyseren is Google Analytics  waarschijnlijk de meest bekende. Je kunt er ontzettend veel mee, te veel om op te noemen eigenlijk. Behalve het totaal aantal bezoekers, kun je ook het aantal unieke bezoekers zien, hoeveel pagina´s bezoekers hebben bezocht, hoe lang ze op je blog zijn geweest en het bouncepercentage (mensen die direct wegklikken), via welke kanalen mensen binnenkomen op je blog en vanaf welke plek ze vertrekken. Verder kun je ook zien uit welke landen je bezoekers komen en welke browsers en mobiele apparaten ze gebruiken. Ook zie je hoe ze op je blog terecht komen: direct of via zoekmachines of verwijzende sites. Als mensen via zoekmachines komen, kun je zien met welke zoekwoorden. De populariteit van je berichten is eveneens te zien; handig om te zien waarmee je veel bezoekers trekt. Ten slotte kun je allerlei doelen instellen die je wilt behalen.

Een minder bekende tool is Statcounter. Deze tool kan minder dan Google Analytics, maar nog steeds erg veel. Een voordeel van Statcounter is dat bezoekersresultaten direct ingevoerd worden, terwijl dit bij Google Analytics een dag duurt. Dat betekent dat je meteen kunt zien of een blogbericht goed gelezen wordt.

Behoefte aan hulp?
De bovenstaande tools bieden een eerste inzicht in het succes van je eigen social media en soms ook dat van concurrenten. Lang niet iedereen heeft tijd voor dit soort analyses en anderen willen graag een echt diepgaande analyse waarvoor zij zelf de mankracht niet hebben.
Mindshare heeft daarvoor verschillende specialisten in huis. Wil je meer weten over het laten managen van social media en strategie? Neem contact op met Jantine van Dijk. Wil je meer weten over buzzmonitoring of over de inhoud van dit artikel? Neem contact op met Laurens de Roode of Maud Adriaansen.

 

>> Vind hier alle artikelen uit de Keep in Mind mail van September 2011

0

Share This Post

Leave a reply