…in de schijnwerper: Aline van Keulen, Manager Marketingcommunicatie KPN Nederland

…in de schijnwerper: Aline van Keulen, Manager Marketingcommunicatie KPN Nederland

Marcel Kalmeijer (Tempo-Team) wilde in Keep in Mind-mail 16 Aline van Keulen wel eens in de schijnwerper zetten. Dat laten wij ons geen twee keer zeggen. Deze keer dus de Rotterdamse Aline, die na haar afstudeerstage bij KPN er na tien jaar nog steeds niet is weg te slaan. Ze voelt zich als een vis in het water in een commerciële omgeving, en schrijft passie graag met een hoofdletter P.

Wat was je eerste (bij)baantje?
Ook toen al in de mediahoek… ik bezorgde tijdschriften voor Media Expresse.

Hoe ben je in het vak gerold?
Een decaan op de middelbare school wist wel waar ik mijn creativiteit en commerciële kracht kwijt kon. Aan de Ichthus Hogeschool in Rotterdam, HBO Communicatie. Ik ging kijken en was verkocht. Heb alleen mijn vader (ondernemer) nog even moeten overtuigen dat ik ook echt geld kon gaan verdienen in dit vak.

Op welke campagne ben je het meest trots?
Goeiemoggel. Wie droomt er niet van het creëren van een hype die merk- en businesswise rendeert en waarvoor je bijna alle reclameprijzen wint? Als het je dan overkomt op je 28ste ben je heel blij en trots op je team maar denk je ook hoe overtref ik dit nog een keer in mijn carrière? Stoppen op mijn hoogtepunt vond ik wat vroeg :).

Wat maakte deze campagne zo succesvol?
De campagne is ten eerste gebouwd op een herkenbaar en relevant klantinzicht ‘gepriegel op de toetsen’, de barrière waarom ondernemers nog weinig mobiel e-mailden. Ten tweede zijn ondernemers vormtechnisch benaderd als gewone mensen, die ook ’s avonds tv-kijken en van lachen houden. B-to-b marketing hoeft niet saai en instrumenteel te zijn. Ondernemers laten ook hun emoties meespelen in hun beslissingen. Last but not least is deze campagne bedacht en gemaakt door een geweldig team van in- en externe vakmensen.

Wie in het mediavak bewonder jij het meest?
Iedereen in dit vak die zich met passie en drive inzet om mensen en merken succesvol te verbinden. Zij die creatief zijn, lef hebben en niet voor 1 gat te vangen zijn. Zoals John en Linda de Mol.

Wat deed je als je dit werk niet deed?
Ander werk waarin als vanzelf mijn passie en drive beginnen te stromen en waarbij leren en/of lachen op een dag verzekerd is. Het draait dus minder om wat voor werk ik doe, maar meer om hoe het werkt, wat het werk gevoelsmatig met me doet.

Als jij een merk zou zijn, hoe zou je dat merk dan omschrijven?
Aline staat voor creatief commercieel resultaat met een Rotterdamse mentaliteit. Haar passie: het bij elkaar brengen van mensen en merken om de bedrijfsdoelstellingen te realiseren.

Van welke (online) netwerken ben je lid?
Naast netwerken zoals LinkedIn en de SAN ben ik vooral graag ‘lid’ van ongeschreven netwerken waarin persoonlijk contact centraal staat. Dus het clubje oud-collega’s waarmee ik van tijd tot tijd gezellig samen eet of de vriendengroep waarmee ik weekendjes wegga. De echte face-to-face netwerken zeg maar.

Wat is de beste tip die jij in je carrière hebt gekregen?
Kom achter je bureau vandaan! Voor echte (klant)inzichten moet je de wereld in.

Wie zou je een tip willen geven en welke tip zou dat zijn?
Niemand in het bijzonder. Tip is simpel maar uitdagend in uitvoering: meer luisteren, minder praten. Van praten leer je niks meer dan je al wist. Tip geldt ook nog steeds voor mezelf 😉

Welke ontwikkeling in de media signaleer je en mogen we volgens jou echt niet missen?
Dat de wereld – en zo ook de media – digitaliseert is een open deur. Tegelijkertijd zie ik dat hoe meer technologie we gebruiken hoe meer behoefte we hebben aan echt persoonlijk contact. De mensen, organisaties en merken die dat spanningsveld doorgronden en daarop slim inspelen zijn wellicht de nieuwe helden van morgen.

En over welke actuele ontwikkeling in de media wind je je op?
Uit de Social Media Monitor 4 blijkt dat 90% van de top100 merken actief is op het gebied van social media. Heel gaaf, we blijven vernieuwen en investeren in onze merken. In het licht van het zojuist genoemde spanningsveld technologie & persoonlijk contact vind ik de conclusie dat merken vrienden worden nog wel wat vroeg. Hoe maak je echte vrienden? Hoe onderhoud je vriendschappen? Welke rol spelen diverse media – waaronder social – hierin? Zijn virtuele vriendschappen echte vriendschappen? Hoe sociaal zijn sociale netwerken?

Wat wil je over drie jaar met jouw merk hebben bereikt?
Ik droom van een KPN dat echt onder de mensen is. Gewoon menselijk in techniek.

En daarna?
Stick to the plan, dat verder uitbouwen zonder in te dutten.

Aan wie uit het vak zou je deze vragen zelf weleens willen stellen?
Aleksander Fiege, Category Leader Margarines bij Unilever.

>> Vind hier alle artikelen uit de Keep in Mind mail van September 2011

 

 

0

Share This Post

Leave a reply