…in de schijnwerper: Arthur van Essen, Director Partnerships & PR American Express

…in de schijnwerper: Arthur van Essen, Director Partnerships & PR American Express

Arthur van Essen studeerde HEAO Communicatie in Utrecht. Met 25 jaar ervaring in het vak kent zijn carrière een indrukwekkende start: het op maat snijden van kamerbreed tapijt bij V&D. Via Ogilvy in Amsterdam en Londen is Arthur benoemd tot Director Partnerships & PR bij American Express. Over paarden fokken, Casual Friday en plastic betaalmiddelen.

Wat was je eerste (bij)baantje?
Kamerbreed tapijt op lengte snijden bij Vroom & Dreesmann.

Hoe ben je in het mediavak gerold?
HEAO begon in de 80`er jaren met een nieuwe richting ‘ Communicatie’ en ik werd met nog 25 andere studenten geselecteerd voor deze eerst lichting.

Op welke campagne van Amercian Express ben je het meest trots?
Onze laatste campagne voor de KLM Flying Blue – American Express Kaart.

Wat maakte deze campagne zo succesvol?
Drie spectaculaire foto’s van Marcel van der Vlugt, lokaal concept van OgilvyOne. Prachtige branding campagne voor een product waar inmiddels 150,000 frequent travellers mee betalen. Geen compromissen in de exercitie. In de research waren klanten, prospects en KLM er meteen weg van.

Wie in het mediavak bewonder jij het meest?
Ik bewonder niet heel erg veel mensen echt, maar verwonder me telkens weer over het effect van professionals om je heen waarmee je tot bijzondere prestaties kunt komen.

Wat deed je als je dit werk niet deed?
Paarden fokken en vooral veel meer tijd doorbrengen met mijn dochters en Dona en natuurlijk overal betalen en sparen met American Express…gewoon als klant.

Kunnen we je op Twitter, LinkedIn en Facebook vinden? Zo ja, welke waarde hebben deze netwerken voor jou?
LinkedIn is zakelijk erg handig voor mij. Op Facebook ben ik weer eens mijn wachtwoord kwijt en ik heb net met pijn in mijn hart mijn vijf jaar oude Samsung P310 ingeruild voor een zwarte Blackberry Bold (soms pingen, maar meestal SMS). Dat zegt genoeg… Ik bel je toch liever zelf om te vragen of je een glaasje champagne komt drinken in onze stand op het KLM Open. Mijn mobiel met bijna 600 telefoonnummers koester ik als een klompje goud.

En welke bladen lees je graag?
Ik krijg heel veel magazines maar Quote lees ik nog steeds van begin tot eind omdat er geen magazine is waar zoveel concentratie van klanten per vierkante millimeter is.

Wat is de beste tip die jij in je carrière hebt gekregen?
The darkest place is under the lighthouse
; oplossingen liggen dichterbij dan je denkt.

Wie zou je zelf een tip willen geven en welke tip zou dat zijn?
Aan iedereen die meedoet aan Casual Friday: niet doen. Het is niet casual en het ziet er gewoon niet uit, ook niet als media-professional.

Wat is je favoriete commercial?
Ik vind het nog steeds bijzonder dat Albert Heijn ondanks de enorme mediadruk mijn irritatiefactor niet heeft bereikt. De vorige serie commercials van Orange Babies met die beschilderde buikjes was onwaarachtig rakend, dat doet je echt iets. Emotie is alles waar we het voor doen.

Welke ontwikkeling in de media signaleer je en mogen we volgens jou het komende jaar echt niet missen?
De grote acquisitiekanalen voor nieuwe klanten als telemarketing en direct mail zijn aan het eind van de life cycle en verdere regelgeving is een kwestie van tijd. Service en NPS ratings worden dus steeds belangrijker. Het geeft ons weer een mooie aanleiding gewoon hard te gaan werken aan echte merkbeleving en branding en zorgen dat de klanten weer spontaan naar jou toekomen, zonder te hard te moeten trekken.

En over welke actuele ontwikkeling in de media wind je je enorm op?
Dat diezelfde Social Media gebruikt kan worden om een hersenloze meute te mobiliseren om alles ‘but social’ te doen.

Wat wil je over vijf jaar met jouw merk(en) hebben bereikt?
Dat onze service en drive met onze mensen en partners een merk heeft neergezet met een dienstverlening die een nog veel bredere basis heeft dan een betaalmiddel van plastic of titanium.

Aan wie uit het vak zou je deze vragen zelf wel eens willen stellen?
San-Fu Maltha
.

 

>> Vind hier alle artikelen uit de Keep in Mind mail van Augustus 2011

0

Share This Post

Leave a reply