Najaarsprogrammering: vergrijsd,  behoedzaam of spraakmakend?

Najaarsprogrammering: vergrijsd, behoedzaam of spraakmakend?

Hoewel de zomer nooit is gearriveerd, hadden we op televisie toch een zomerstop. En volgens de tv-kalender is die ‘zomer’ eind augustus definitief voorbij: het nieuwe tv-seizoen begint immers weer. Dus we moeten van de zenders weer met z’n allen voor de buis. En hoe graag verruilen we die (natgeregende) tuinstoel voor de bank?

Best graag, en we zitten er best lang op, zo blijkt wederom uit de gemiddelde kijktijd. Het medium televisie is nog altijd springlevend, veelbesproken en hot.
Vooral dit najaar, want er is iets bijzonders aan de hand: SBS is overgenomen door Sanoma en Talpa. Diezelfde Talpa die ook aandelen heeft in RTL. Kunnen we dus een echte tv-battle verwachten? Wie gaat in de aanval en wie stelt zich verdedigend op? Laten we de grote spelers eens onder de loep nemen.


De grijze massa van Nederland 1

Hoe het najaar van de publieke omroepen er uit ziet, weten we pas definitief in de loop van september. Maar we kunnen nu al wel zeggen dat Nederland 1 zich verder gaat richten op de oudere doelgroep. Er zijn immers weinig jongeren die thuisblijven voor programma’s met André Rieu en Wibi Soerjadi. En een terugblik op zestig jaar tv en/of cabaret, dat is vooral interessant voor mensen die al zo’n jaar of zestig, zeventig stof hebben gevangen. Op dit moment staat er niet één programma in het septemberschema waar jonge mensen warm van worden. Maar wacht, misschien is het wel heel slim dat Nederland 1 meevergrijst!
Uit het oogpunt van de tv-kijker zeker, de ‘grijze’ massa is ten slotte de grootste bevolkingsgroep. En als die nog steeds niet groot genoeg is dan maken ze die wel groot, getuige de recente persoonlijk gerichte mailing van Omroep MAX aan de oudere jongeren van vijfenveertigplus-maar-nog-lang-geen-vijftig met een aantrekkelijke lidmaatschapsaanbieding.
Uit het oogpunt van de adverteerder is het misschien wel wat onhandig, want kom vooral niet aan de adverteerdersdoelgroep van 20-49. Maar ach, wat scheelt het, de Publieke Omroep heeft natuurlijk (nog) geen serieuze commerciële belangen.


RTL4 borduurt verder op successen
Het grote voordeel van RTL4 is de sterke vooravond, waardoor ze al een vaste grote kijkersgroep aan de buis hebben gekluisterd. De thema-avonden met de sterke en bekende programma’s blijven scoren. Aangevuld met een aantal nieuwe formats en het najaar staat weer als een huis: Zie Ze Vliegen op zaterdagavond, Diva’s Draaien Door en Het Spijt Me met John Williams. RTL heeft slechts één probleem: de zondagavond. Dit verwachten ze nu op te lossen met Sunday Night Fever. Maar deze kijkcijferkanonnen halen het niet bij Wie Trouwt Mijn Zoon. Houd Twitter en Facebook goed in de gaten, want hier wordt geheid over gesproken. En ja, ze bestaan echt, zulke moeders!


SBS: vallen, opstaan…en blijven staan
En dan SBS6. Wie verwacht dat de zender nu een ommezwaai maakt heeft het mis. Uiterst behoedzaam voert SBS veranderingen door om de identiteit van de zender terug te verdienen. De dalende lijn lijkt gestopt en vanaf nu is het weer bouwen. Een mooie uitdaging voor de nieuwe eigenaren. We bekijken het positief: het is ook fijn om te weten wat niet werkt.

Hoewel er dit najaar niet heel veel spannends gebeurt, ziet het schema van SBS6 er beter en vooral stabieler uit. Er zijn geen rare uitschieters. Wel Waar Is De Mol, Hart In Aktie met Leontine Borsato en Zand Erover. Aangevuld met de bekende lokale formats, NCIS, House en films. Niets spectaculairs, maar een fijne, comfortabele overlevingsstrategie. Een slimme keuze. Achter de schermen wordt er natuurlijk wel al geklust aan een nieuwe show, maar of deze nog in 2011 komt is de vraag. SBS staat eerst weer op, en hoopt nu te blijven staan.

Over de najaarsprogrammering kunnen we slechts één conclusie trekken: RTL valt aan. Met grof geschut. Waarschijnlijk nog niet genoeg om de concurrentie volledig omver te blazen, want die heeft een kogelvrij vest aangetrokken. Maar RTL is duidelijk uit op een zegeviering.

De echte battle gaan we echter pas in 2012 meemaken. In het nieuwe jaar ligt de strijd om de kijker en adverteerder weer helemaal open. Met RTL en SBS op volle kracht en het vooruitzicht op een mooie sportzomer kan het niet anders dan dat 2012 een interessant tv-jaar wordt. Dus zet alvast de HD-recorder aan, bookmark www.uitzendinggemist.nl en installeer de RTLX-App.

Want Q4 is slechts een voorproefje van wat ons te wachten staat.

 

>> Vind hier alle artikelen uit de Keep in Mind mail van Augustus 2011

0

Share This Post

Leave a reply