Doe-het-zelven met Social Media

Doe-het-zelven met Social Media

Social media zijn eng: veel bedrijven zijn doodsbenauwd voor de power die de laatste jaren bij the people is komen te liggen. Daarom is het fijn om te weten wat er online zoal over je merk of bedrijf wordt gezegd. Social media-tools geven hier inzicht in en Mindshare doet er voor steeds meer opdrachtgevers uitgebreid onderzoek naar. Een eerste simpele zoektocht kun je echter ook prima zelf uitvoeren.

Door: Maud Adriaansen, Business Planning Research Manager en Laurens de Roode, Business Planning Research Executive

Er zijn ontzettend veel tools die een beeld geven van wat er in sociale media over merken wordt geschreven. In deze Keep in Mind doen we suggesties voor een (gratis) social media verkenning met behulp van enkele interessante tools. Deze maand deel 1 van de verkenning, waarin de belangrijkste vraag is: Wat wordt er online over mijn merk gezegd?


Volgen van conversaties in social media
Een goed startpunt voor de online zoektocht naar online conversaties zijn de Nederlandse Social Media Check en de internationale Social Mention. Deze tools zoeken in allerlei social media en zijn uitermate geschikt om snel een impressie te krijgen van de topics die op dat moment leven over het onderwerp van jouw interesse. Je voert simpelweg een zoekterm in en de tool toont vervolgens alle openbare online conversaties waar deze zoekterm in voorkomt. Daarbinnen is het mogelijk te filteren op specifieke soorten bronnen (bijv. Twitter, blogs of video’s). Ook zie je hoeveel er in iedere bron wordt gevonden. Dit laatste kan niet zomaar voor ‘waar’ aangenomen worden, aangezien alleen openbare profielen gemonitord worden en gesloten profielen een blind spot blijven. Op Twitter zijn weinig profielen gesloten, op Facebook en Hyves zijn dat er juist veel.

Er zijn erg veel tools om in Twitter te zoeken, al kun je in de gratis tools alleen nieuwe tweets zien en verdwijnen deze na verloop van tijd. Zo bezit Twitter zelf Twitter Search, waarmee je ook geavanceerd en dus bijvoorbeeld in het Nederlands kunt zoeken. Wanneer je vervolgens wilt checken wie de ‘belangrijkste’ twitteraars zijn over jouw merk, dan is Tweetlevel een aardige optie. Hier worden verschillende scores gegeven per twitteraar. Over de toekenning van deze scores valt te discussiëren, maar hoog gerankte users hebben over het algemeen wel veel volgers en hebben dus op zijn minst een groot bereik. Bekijk wel goed op welke criteria scores zijn gebaseerd alvorens hier conclusies over te trekken. Ook Hyves heeft een eigen zoekfunctie voor buzz en bij LinkedIn kun je zoeken naar updates. Facebook heeft dat niet, wel kun je op bijvoorbeeld Social Media Check specifieke Facebook resultaten vinden.

Hoewel Twitter, Facebook en Hyves vaak centraal staan in discussies over social media, zijn er natuurlijk ook andere media waarin conversaties over merken plaatsvinden. Google biedt met Alerts en Blogs twee tools aan waarmee social media naast Twitter in de gaten gehouden kunnen worden. Met Google Alerts kun je een zoekopdracht instellen, waarmee je dagelijks of wekelijks op de hoogte wordt gehouden van wat er over jouw merk verschijnt, of over je concurrent. Je krijgt dan een overzicht van alles wat er op nieuws sites, blogs en algemene websites verschijnt. Via Google Blogs kun je zoeken in blogs. Via Google Geavanceerd Zoeken kun je daarnaast ook zoeken op specifieke sites zoals Facebook, Hyves, Twitter of een specifiek blog. Vanzelfsprekend vind je alleen resultaten op openbaar toegankelijke profielen.


Analyseer, maar generaliseer met mate
Voordat je conversaties in sociale media gaat volgen, is het van belang dat je weet wat je precies uit die analyses wil halen. Er is ontzettend veel te vinden, maar sociale media zijn niet geschikt voor het beantwoorden van alle vragen. Dat wat je op sociale media vindt, is niet per definitie representatief voor je doelgroep. Onderzoeken spreken elkaar tegen over de leeftijd van Twitter gebruikers; sommigen zeggen dat Twitteraars jong zijn, anderen dat juist dertigers oververtegenwoordigd zijn. Dat ouderen ondervertegenwoordigd zijn is sowieso duidelijk. Ook op de vraag of het vooral mannen of vrouwen zijn is niet eenvoudig een antwoord te geven. Representatief voor de populatie zijn Twitteraars in ieder geval niet.

De meeste Twitter-profielen zijn voor iedereen toegankelijk, maar niet alle. Veel profielen op Facebook en Hyves zijn – zoals gezegd – juist niet openbaar toegankelijk en dus niet te gebruiken voor onderzoek. Mensen die actief zijn op openbaar zichtbare profielen zijn geen dwarsdoorsnede van de bevolking. Het zijn vaak mensen die graag hun mening delen en veelal over zaken waar zij verstand van hebben of in ieder geval regelmatig over nadenken. Inzicht in de mening van deze specifieke groep kan je bij specifieke vragen helpen, of simpelweg inzichten genereren, maar hun meningen zijn niet zonder meer te generaliseren naar de rest van je doelgroep.

Een belangrijk probleem van veel gratis en betaalde tools is het automatisch gecodeerd sentiment. Tot op heden is het nog niet goed mogelijk om automatisch te bepalen of berichten positief of negatief geladen zijn. Wanneer er een dergelijke indicator in een tool zit, past een gezond wantrouwen en zal je echt door moeten klikken om te controleren of het coderen wel goed gedaan is.


Behoefte aan een volledig beeld?
Eerder genoemde tools hebben met elkaar gemeen dat ze laagdrempelig zijn en – tot op zekere hoogte – gratis. Een verdere analyse met de tool kost vaak wel geld. Deze tools zijn dus vooral geschikt voor het vormen van een eerste beeld. Ze kunnen helpen om nieuwe ideeën op te doen: wellicht missen consumenten aspecten aan een product of dienst die makkelijk aan te passen zijn –  of zijn er dingen die ze missen die het product wel biedt, maar die beter gecommuniceerd zouden moeten worden.

Het kan natuurlijk ook zo zijn dat je behoefte hebt aan een meer diepgaande analyse, of simpelweg de tijd niet hebt om systematisch sociale media te volgen. Is er een campagne waarvan je verwacht dat deze voor veel online buzz gaat zorgen of wil je nu eindelijk eens harde cijfers zien over het positieve (of negatieve) sentiment rondom jouw merk? Via de buzzmonitoringtool M|Buzz biedt Mindshare uitgebreide social media analyses aan. Hierbinnen wordt bijvoorbeeld het sentiment van online conversaties (handmatig) gecodeerd. M|Buzz bevat een archief van alle berichten (dus ook ‘vluchtige’ tweets), dat altijd inzichtelijk is voor opdrachtgevers en er wordt alleen gezocht op relevante berichten (geen marktplaatsadvertenties, bijvoorbeeld). Onze social media-expert staat klaar om direct advies te geven over mogelijke ontwikkelingen binnen online conversaties.

Vragen over buzzmonitoring of over de inhoud van dit artikel? Neem contact op met Laurens de Roode of Maud Adriaansen

>> Vind hier alle artikelen uit de Keep in Mind mail van Augustus 2011

0

Share This Post

Leave a reply