De titanenslag van de wolkenridders

De titanenslag van de wolkenridders

Miljoenen websites, miljarden pagina’s. Een ontelbare hoeveelheid data, mede door de berg informatie die er iedere seconde bij komt. Door het fenomeen Cloud Computing neemt de hoeveelheid data nog eens exponentieel toe. Momenteel produceren we 1.2  Zetabytes  aan data, en EMC voorspelt dat dit straks dertig keer zo veel zal worden. Een groeiend deel hiervan komt  in de cloud terecht. Maar wat is die cloud eigenlijk? Hoe gaan we er mee om en wat kunnen we er mee?

Momenteel produceren we zoveel informatie, dat we met al die data op dvd’s gebrand twee stapels tot de maan zouden kunnen maken. Dat zijn een hoop eentjes en nulletjes. Een groot deel van die data zit in de ‘cloud’, en staat niet op onze eigen harde schijf. Zo wordt informatie toegankelijk vanaf iedere locatie. Netscape kwam er in 1995 al mee, maar toen kreeg het geen voeten aan de grond. En nu, in 2011, is het een van de grotere trends. De nieuwste uitdaging in dit huidige medialandschap is het verzamelen en op de juiste manier ontsluiten van data.

De strijd om de Cloud
De titanen van de internetindustrie zijn daar uiteraard druk mee bezig. In navolging van Google (Docs) en Microsoft (Windows Live) kondigde Apple onlangs een eigen clouddienst aan, Apple iCloud.  De iCloud-dienst biedt Apple-gebruikers de mogelijkheid alle persoonlijke content zoals muziek, foto’s, applicaties, contacten en agenda centraal op te slaan op een online locatie. Zo is die content overal en altijd toegankelijk via welk Apple-apparaat dan ook, inclusief smartphones en tablets, zonder allerlei synchronisatiegedoe. Apple zal daarnaast ook iTunes Match beschikbaar stellen, een dienst waarmee bestanden worden geïdentificeerd, opgeslagen en gebackupt die niet aangekocht zijn via iTunes, zoals bijvoorbeeld muziek gekopieerd van je eigen CD-collectie (of een andere online muziekdownloadpagina). iTunes Match zal de Amerikaanse consument zo’n 25 dollar per jaar gaan kosten (voor markten buiten de VS zijn overigens nog geen prijzen vastgesteld). De iCloud-dienst is gratis voor gebruikers die minder dan vijf Gigabyte aan content hebben opgeslagen (en dit is nog exclusief de content die is aangeschaft via iTunes, waaronder muziek en Apps).

Door de introductie van iCloud is de titanenstrijd om het grootste marktaandeel van cloudservices verhevigd. Grof geschut wordt ingezet om De Standaard te worden. Dit hebben we eerder gezien ten tijde van WordPerfect, Lotus 1 2 3 en Netscape. Destijds met winst voor Microsoft.

Deze heeft met applicaties als Windows Live en Office Web Apps al populaire clouddiensten in handen. Met de enterprise-omgeving Azure bewerkt Microsoft momenteel de b2b-markt, en met succes. Met de release van Office 365 afgelopen dinsdag bestookt Microsoft de markt met zijn online versies van Word, Excel en Powerpoint.  Bedrijven kunnen hun kosten verlagen met het gebruik van deze online clouddienst, en bovendien bevordert het de flexibiliteit van de werknemer omdat de dienst vanaf verschillende locaties te bereiken is en er geen installatie nodig is. Maar ook voor de individuele gebruiker kan het voordelen hebben.

Deze dienst is vergelijkbaar is met Google Docs, de clouddienst van Google waarmee documenten, spreadsheets en presentaties kunnen worden gemaakt zonder dat er enige installatie op de lokale schijf vereist is. 1 GB per gebruiker krijg je er gratis bij (tegen 5 GB bij Apple dus), meer ruimte is tegen betaling uiteraard mogelijk.

En er zijn nog meer kapers op de kust in de wereld van de cloud. In de VS is Amazon momenteel groot met haar Amazon Web Services, een clouddienst die vergelijkbaar is met Azure van Microsoft. Ook Amazons Cloud player en Cloud Drive trekken een groot publiek. Cloudplayer maakt het mogelijk op verschillende platformen, devices en locaties je aangekochte muziek af te spelen. Met de komst van de clouddienst Spotify naar de VS zal deze dienst het overigens nog moeilijk gaan krijgen.

Wel of niet in de wolken
Wat is de reden dat deze organisaties zo gretig zijn om cloud computing groot te maken?

Uiteraard is het grote voordeel van ‘de cloud’ de flexibiliteit, in locatie en in welk apparaat je gebruikt. Een tweede voordeel is dat je data altijd en overal beschikbaar is.  Het gevolg hiervan is dat de grootste trends in internet daardoor nog eens groter worden: social, augmented reality, digitalisering van conventionele media, om er maar een paar te noemen. Zo werkt de cloud feitelijk als deeltjesversneller in het land der digitale progressie.

Er zweven natuurlijk ook nog wel wat wolkjes voor de zon. Cybercriminaliteit is geen kind in een grote speeltuin meer, maar is opgegroeid tot een volwassen vent met spierballen. Onlangs werd Sony’s Playstation Netwerk beroofd van ruim 77 miljoen accounts en moest noodgedwongen weken uit de lucht. Ook Sega’s netwerk bleek niet bestand tegen hackers. En u als gebruiker dus ook misschien. En dat geeft ongetwijfeld bij velen een zeurderig onderbuikgevoel. Tot waar kunnen we gaan met het online opslaan van onze gegevens? En welke gevoelige informatie willen we vooral niet opslaan in de cloud? Onzekerheid over de veiligheid van privacygevoelige informatie zal blijven bestaan, aangezien diefstal een probleem van alle tijden is. De wereldwijde wet- en regelgeving zal ongetwijfeld meer helderheid verschaffen, maar zal dit nadeel nooit kunnen opheffen.

Social search engine
Duidelijk is in ieder geval wel dat de cloud onze digitale leven flink kan veranderen, of we dat nu willen of niet. Neem bijvoorbeeld je eigen persoonlijke stukje cloud. Iedereen die online actief is heeft deze, bewust of onbewust. Een DM via Twitter, een post op je Facebookpagina of een mail in je Gmail of Hotmail-inbox. Het gemiddelde individu levert per week 3.254 stukjes persoonlijke data. Regeltjes die in databases worden opgeslagen aan de hand van mails, ingevulde formulieren, posts en andere activiteiten op het net. En dat zal de komende jaren alleen nog maar meer worden, aldus de kenners. En al die persoonlijke data opslaan is een, maar de data beheersbaar en vindbaar maken is twee.

Het verschil tussen persoonlijke en universele data is dat zoekmachines de persoonlijke data niet kunnen zien, laat staan kunnen indexeren. En uiteraard is dat maar goed ook. Toch is het geen rare gedachte om deze data zoek- en vindbaar te maken. Stel, je bent uitgenodigd voor een feestje, je denkt er een maand later pas weer aan en je vraagt jezelf af hoe je die uitnodiging ook al weer hebt gekregen. Was dat via Facebook? Een mailtje? Een Twitterbericht? En wanneer was dat precies? We hebben dus behoefte aan een nieuwe Google op het gebied van persoonlijke data, een social searchengine die je privédata indexeert, vindbaar maakt en overzichtelijk rangschikt.

De zoekmachine ‘Greplin’ van de 19 jarige Daniel Gross gooit momenteel hoge ogen. Greplin (‘grep’ is een programmeerterm uit Unix en betekent zoiets als ‘zoek’) is een zoekmachine die zich volledig richt op persoonlijke data. Gmail, Twitter, Dropbox, Facebook, Yammer en LinkedIn zijn diensten die Greplin kan indexeren.

Door een pitch bij Y Combinator (een initiatief voor startup fundings waar bijvoorbeeld Dropbox ook groot door geworden is) kwam de bedenker in contact met investeerders en wist hij met zijn idee in de eerste maanden al ruim vijf miljoen dollar bij elkaar te schrapen. De maker van Gmail, de CTO van Facebook, en twee andere investeerders pompen er momenteel zakken met geld in. Gaat dit succes hebben? Het idee om je volledige persoonlijke omgeving in de Cloud te laten doorzoeken is nog niet erg breed geaccepteerd. Zeker na alle data diefstallen van de laatste maanden zal hier zeer terughoudend op worden gereageerd. Dat neemt niet weg dat er een toenemende behoefte zal zijn aan een nieuwe datafilter.

Innerlijke nerd
Wat betekenen deze ontwikkelingen voor de marketeer? In de Keep in Mind van maart dit jaar kon je lezen over de supercrunchers, data-nerds als mediastrategen van de toekomst. Dat is bij Cloud Marketing niet anders. Marketeers hebben mensen, processen, tools en plannen nodig om de tsunami aan informatie te kunnen verwerken en interpreteren. Bovendien moeten ze in dynamische omgevingen als Twitter en Facebook in staat zijn om real-time klanten te managen. Inhoudelijk zullen ze hun boodschap moeten transformeren tot een format die geschikt is voor de Cloud, en gebruik moeten maken van applicaties die werkelijk waarde hebben voor de consument. Cloud Marketing moet je dus door een andere bril bekijken. Eentje met een dik montuur en dito glazen. Dus laat die  innerlijke nerd vrij en ga op zoek naar mogelijkheden voor je organisatie.

 

>> Vind hier alle artikelen uit de Keep in Mind mail van Juni 2011

0

Share This Post

Leave a reply