2010: het jaar van smartphonisation en milde chili-olie

2010: het jaar van smartphonisation en milde chili-olie

Wat waren de belangrijkste wereldwijde consumenten- en mediatrends het afgelopen jaar? Smartphonisation in Litouwen, de ongekende luxe van milde chili-olie in Japan en de uitbreiding van de wereldwijde ik-cultuur door Social Media, via ons Mindshare Mbassador-netwerk* kregen we een interessant beeld van de huidige tijdsgeest en hoe verschillende culturen zijn omgegaan met de gevolgen van de recessie.

De maand december is de enige maand waarin we geoorloofd sentimenteel mogen zijn, want plannen maken doen we in 2011 wel weer. Opgekruld voor de haard met een goed glas wijn dwalen onze gedachten af…Hoe begonnen we dit jaar? Met welke ambities en ideeën? Welke gebeurtenissen domineerden het nieuws en wat waren dé trends van het jaar ? Ook bij Mindshare nestelen we ons cosy bij de haard en blikken we terug op 2010. En omdat het kerstgevoel in ons gehele internationale netwerk bleek te borrelen, hebben we onze collega’s wereldwijd gevraagd hetzelfde te doen door antwoord te geven op de vraag “What happened in 2010?”


De lange route uit het dal

I think most people have been surprised that things have been better than they were expecting. But, bankers still aren’t popular. Jim Jarret, Mindshare Londen

De recessie maakte dat we wereldwijd met een andere mind set 2010 ingingen: flink wakker geschud en voorzichtig optimistisch probeerden we het negatieve jaar 2009 voorgoed achter ons te laten. Toch had trendwatcher Richard Lamb het bij het rechte eind toen hij de ‘crisisconsument’ voorspelde als één van de trends in 2010. Al consumeerden we in 2010 aanzienlijk meer dan in 2009 en nam ons vertrouwen langzaam toe, wereldwijd houden we nog steeds de hand op de knip. We gaan bewuster om met ons geld en stellen grote aankopen langer uit.

Zo ontpopten Litouwers zich massaal tot koopjesjagers en bewezen de Pakistani des te meer dat familie voor hen op nummer 1 staat door het uitgaansleven te laten voor wat het is en de gezelligheid in huis te zoeken. In Hongarije bleek de markt van tweedehandsauto’s booming business, en in de Filippijnen durven ze zelfs te stellen dat de enorme daling in kijkcijfers is te wijten aan het feit dat de TV vaker wordt uitgezet om te besparen op de energierekening… Tja.

Gelukkig gloort er hoop aan de horizon, en wel in het altijd vooroplopende Japan. Japanners hebben meer dan genoeg van de recessie en gunnen zichzelf weer de luxe van, jawel, milde chili-olie, in plaats van de goedkopere en veel pittiger standaard chili-olie. Het gevolg? Een enorme run op de milde chili-olie, leeggekochte schappen in de supermarkten en een groei in het marktaandeel van 700%! Volgens het gerenommeerde magazine Nikkei Trendy en onze Mbassador in Japan is de milde chili-olie daarmee de grootste trend van 2010.

Uit onze rondvraag blijkt in ieder geval dat, ondanks dat de landen met een beter gevulde staatskas de recessie voorgoed de rug toe hebben willen keren, veel landen nog flink worstelen met de nasleep ervan. Hoge werkloosheidcijfers (in Letland bijvoorbeeld 21 procent) maken dat consumenten nog niet durven te vertrouwen op de toekomst. We klimmen langzaam uit het dal, maar we nemen wel de lange route.


“The future is about screens”
Aldus Bill Gates in 2006. Smartphone screens wel te verstaan, want Mobile kwam in 2010 met stip op 1 terecht. In alle Mindshare-landen groeide de verkoop van smartphones en mobiel internet exponentieel. Twintig procent van de Zweden zijn inmiddels in het bezit van een smartphone, in de UK ligt dit percentage op bijna 30 procent. Ook in Litouwen is ‘smartphonisation’ een begrip geworden.

Twenty percent of the Swedish population now has a smartphone. Cool apps are the talk of the town here and advertisers want in on the fun. Sarah Nordstrom, Mindshare Stockholm

Mindshare bemerkte tevens een wereldwijde verschuiving van de mediabestedingen. En die blijft ten koste gaan van print. Gebukt onder de massale behoefte aan digitaal en mobiel adverteren nemen de bestedingen in dit medium verder af. De slimme uitgever richt zijn pijlen daarom op e-reading. Met de iPad als meest gewilde kerstcadeau en alleen van dit type al een imposant verkoopcijfer van 4,5 miljoen exemplaren per kwartaal. De eerste magazine Apps zagen dit najaar het levenslicht en we verwachten dan ook een ware geboortegolf van magazine Apps in 2011. Frankrijk is vooralsnog koploper met onder andere de digitale magazines Marie-Claire, Elle en Le Figaro.

Met de inmiddels stukgeredeneerde ondergang van tv blijkt het allemaal nog wel mee te vallen. Sommigen landen rapporteren weliswaar een daling van tv-consumptie ten koste van online, maar de groei van digitale tv en VOD relativeert deze daling. Men bleef aan de buis gekluisterd, en keek al dan niet met een schuin oog tijdens het internetten. De trend van kneuterigheid en familie in Pakistan zorgde zelfs voor een enorme opleving van TV. Branded Content bleek enorm populair onder adverteerders en zorgde voor een rits gesponsorde tv-programma’s: Coke Studio, Unilever’s Paddle Pop, Back To School Clean Sweep Mission van Safeguard, Milkateer, E-News, de Karo Mumkin show en nog vele andere.


Social media

Australians spend more time on social networks than any other country – we blame it on the fact that we are so far away from everyone that it’s our way of staying in touch. The Sydney Morning Herald reports today: “Facebook has broken through the 10 million barrier of active users in Australia, confirming the country’s status as one of the company’s most important markets. Kerry Field, Mindshare Sydney

Social media is in Nederland inmiddels zo ingeburgerd dat we dit haast geen trend meer kunnen noemen, maar wereldwijd wint Social nog flink terrein. Australië, Frankrijk, Italië, Mexico, Litouwen, vrijwel alle landen noemen Social Media de meest dominante trend van 2010. Is Hyves in Nederland nog steeds het nummer 1 sociale netwerk, Facebook heeft het Hongaarse Iwiw reeds van de troon gestoten en zal dit nog met vele lokale netwerken gaan doen. Facebook rules the world. Niet zo heel gek dus dat Time Magazine oprichter Mark Zuckenberg deze maand heeft uitgeroepen tot persoon van het jaar 2010.


The religion of me
Mede door de opkomst van Social zette de ik-cultuur in 2010 zich verder door. Veilig achter onze computerschermen tweeten we zonder gêne onze mening, bevindingen, ervaringen en visie de wereld in. De Fransen noemen dit soort egoïsme een verloedering van de maatschappij, wij laten dit graag in het midden. Maar dat consumenten door Social Media meer macht hebben gekregen en hierdoor veeleisender zijn geworden is een voldongen feit. Dit vroeg om een andere aanpak voor ons marketeers. Minder massaal en meer gesegmenteerd, en ultra- persoonlijk.

Whatever the current trend, one thing is for sure: messaging and communication has to become more personalized in the near future and more out-of-the-box ideas will be required for different media channels and portable media devices. Juha-Pekka Ojala, Mindshare Berlijn


Ik draag Nike, ik droom Nike, ik bén Nike
Waar veel adverteerders begin 2010 de kracht van social media vreesden of onderschatten, zo aan het eind het jaar heeft iedere zichzelf respecterende adverteerder een social media-strategie met bijbehorend webcare team. Youp is wereldwijd zeker niet de enige fight-for-your-right-spokesperson. Gênante twittercases van adverteerders die flinke imagoschade opliepen waren er in 2010 volop. Maar gelukkig waren er minstens zoveel succescases waarbij adverteerders als ware celebs enorme groepen fans wierven, de zogenaamde Brand Advocates. Het toverwoord van 2010.

It’s amazing to see how the Mexican consumer is in evolution; they are always looking for immediacy and for relevant content to become a brand fan and share their experiences in any platform. Silvia Calderón, Mindshare Mexico City

De opkomst van Social Media, en dan in het bijzonder Twitter en Facebook, hebben het begrip ‘Brand Advocate’ een heel nieuw (digitaal) leven ingeblazen. De kracht en macht van Brand Advocates bleek in 2010 groter dan ooit, en aan marketeers de eervolle taak deze optimaal te benutten. Hoe dat moet liet Nike zien tijdens het WK in Zuid-Afrika. Ondanks dat ze met lede ogen moesten aanzien dat het hoofdsponsorschap naar Adidas ging, waren ze met de “Write the future”-campagne het gesprek van de dag en wisten ze Adidas met gemak te overschaduwen.


Moeder Natuur schudde ons wakker

Since Pakistan had faced the issues of IDP’s and floods this year, a lot of brands were also see doing some kind of PR and CSR campaigns around these issues and connecting emotionally with their target audiences. Mehr Sultan, Mindshare Munbai

Maatschappelijk verantwoord ondernemen stond het afgelopen jaar meer in de aandacht door de vele (natuur)rampen die 2010 telde. De aardbevingen van Chili, China en Haïti, grootschalige overstromingen in Brazilië, China en Pakistan, de enorme branden in Rusland. En niet te vergeten de olieramp in de Golf van Mexico. Ook binnen het Mindshare-netwerk waren de gevolgen hiervan merkbaar. Meer dan ooit beseften consumenten en organisaties het belang van duurzaam leven en ondernemen. Groen is niet langer een trend, groen is een vereiste. Veel adverteerders veranderden hun beleid en zetten dit jaar meer en meer in op duurzaam en maatschappelijk verantwoord ondernemen. Producten werden eerlijker, de tone of voice van campagnes groener.


Kerstclutter
En tot slot: wat betekent dit voor onze kerst? Vieren we dit jaar een extra groene kerst? Met spaarlampjes in de boom en een fair-trade kerststol? Of vieren we kerst in ons uppie achter de computer met onze virtuele vrienden? En wat voor effect heeft de economische dip op de wereldwijde bestedingen van consumenten rondom kerst? De antwoorden uit ons netwerk lopen uiteen. Een groene kerst-trend kunnen we nergens ontdekken. En we geloven best dat Facebook in aanloop naar de kerst druk wordt bezocht, maar dat tijdens kerst echte vrienden en familie voorrang krijgen op de virtuele. Wat betreft de kerstcadeaus ligt het dit jaar wel allemaal net wat anders. Ondanks dat men in het Midden-Oosten en Azië geen kerst viert, is de kerstperiode in veel landen wel een vakantieperiode waarin iedereen elkaar opzoekt en elkaar cadeautjes geeft. Als logisch gevolg zien we in alle Mindshare-landen in de maand december toenemende advertentiebestedingen. Hoera, kerstclutter is dus een wereldwijd fenomeen. Betaalpassen worden intensief gebruikt en al is de toename tot het moment van schrijven heel klein, in West-Europa, Midden-en Zuid-Amerika en Japan en Australië wil men graag lak hebben aan de recessie en wordt er weer lustig op los gekocht. In Mexico is het zelfs doodnormaal meer geld uit te geven aan kerstcadeaus dan dat er in de portemonnee zit: gedurende de kerstmaand is op krediet kopen met 0% rente geen uitzondering. In andere landen houdt men tot zover de hand nog angstvallig op de knip, kerst zal daar ook dit jaar minder uitbundig gevierd worden dan voor de recessie.

X-mas is a big family event in Lithuania. It used to be more about spirituality, family reunion and less about consumerism, but more and more of the latter one as we can notice in society. Retail is probably the major contributor to this shift, as X-mas sales start as early as early November, and so does X-mas advertising. However, buying power has decreased in the past 12-18 months, thus people are spending less on food or on x-mas gifts. Crowded supermarkets are just as usual as during more prosperous times, but most probably people think twice before making any purchases. Inga Rizgelyte, Mindshare Vilnius


In 2011 wordt alles (nog!) mooier
Hoe en waar we kerst ook vieren, we kunnen wereldwijd terugkijken op een pittig en dynamisch jaar. Ook binnen Mindshare stonden we niet stil. In 2010 zetten we de puntjes op de i van onze nieuwe organisatiestructuur en werkwijze. We stelden innovation en digital managers aan om de nieuwe technologische ontwikkelingen bij te kunnen benen en leerden onze opdrachtgevers deze ontwikkelingen te beheersen. We zaten dichter op creatie en de totale output van campagnes dan ooit tevoren, we hielden de vinger aan de pols, vanaf de eerste brainstorm tot de campagne-evaluatie. Ook wij lieten de recessie in 2010 achter ons, en kunnen terugkijken op een succesvol jaar. En wat we voorspellen voor 2011? Daarvoor verwijzen we je naar het artikel van Ton Schoonderbeek. Wat we je wel kunnen garanderen is dat de wereld groener, mobieler, digitaler en socialer wordt.

____________________________________________________________________________________________________

*Mindshare ambassadeurs
Bij Mindshare permitteren we ons de luxe van een heus ambassadeursnetwerk. Ieder land waarin Mindshare actief is heeft zijn eigen ambassadeur, of ‘Mbassador’ zoals we dat bij Mindshare plachten te noemen. Mbassadors maken als aanspreekpersonen de lijnen tussen de kantoren kort, waardoor informatie binnen het netwerk snel gedeeld kan worden. Niet meer dan logisch dus dat we onze roep om sentiment binnen het Mbassador-netwerk verspreidden. We vroegen onze 89 Mbassadors terug te blikken op 2010 en vijf vragen voor ons te beantwoorden:

1. Wat was in jouw land dé trend van 2010…
2. …en wat de grootste ontwikkeling binnen de marketing/media?
3. Wat verwacht je voor 2011…
4. …en hoe speelt jouw kantoor daar op in?
5. En tot slot, kampen jullie ook met een overweldigend kerstsentiment?

>> Ga naar het overzicht van alle artikelen uit editie december 2010

0

Share This Post

Leave a reply